Belföld

33. Magyar Filmszemle – január 31-étől február 05-éig

Jankovics Marcell "Ének a Csodaszarvasról" című egészestés rajzfilmjével nyit a 33. Magyar Filmszemle a Corvin Budapest Filmpalotában.

33. Magyar Filmszemle – január 31-étől február 05-éig 1A január 31-én kezdődő filmszemlére idén is három kategóriában érkeztek a nevezések. A szemle verseny programjában végül 30 játékfilm, 16 kísérleti kisjátékfilm és 35 nem fikciós – dokumentum – film vesz részt. A versenyben lévő játékfilmek illetve kísérleti és kisjátékfilmek díjait a játékfilmes zsűri ítéli meg, amelynek tagjai idén:

Elnök: Koltai Lajos (operatőr), tagok: Fehér György (rendező), Gyarmathi Lívia (rendező), Kövesdi Gábor (kritikus), Mezey Katalin (író). A részletes bár még nem végleges program a szemle hivatalos honlapján letölthető.

A szemle helyszínei a Corvin, a Puskin és a Kultiplex mozi (volt Blue Box helyén). A szakmai rendezvények színhelye, a verseny – és információs filmek, kísérleti kisjátékfilmek vetítései a Corvin moziban lesznek. Közönségvetítésekre a Puskin Moziban válthatóak jegyek, illetve itt nézhetőek meg a dokumentum filmek ismétlő vetítései is. A Kultiplexben a versenybe nevezett, de a versenyprogramban nem szereplő alkotások láthatóak.

A 33. Magyar Filmszemle első napján nyílik “Isten veletek barátaim” címmel az a kiállítás, amely a közelmúltban elhunyt kollégákra emlékezik: Árvai Jolán producerre, Bederna András fénymegadóra, Rutkai Péter gyártásvezetőre, Simó Sándor rendezőre, Schiffer Pál rendezőre és Vajer Tamás díszlettervezőre. A tárlatot Jancsó Miklós rendező nyitja meg.

A szemle nyitó ünnepségén a tradícióknak megfelelően életműdíjakat adnak ki. Az idén Csőke József (dokumentumfilm rendező), Ember Judit (dokumentumfilm rendező), Köllő Miklós (dramaturg, stúdióvezető), Schuller Imre (rendező-operatőr), Gera Zoltán (színész) részesülnek szakmai elismerésben.

A díjkiosztó ünnepségre a zárónapon, február 5-én a Corvin moziban kerül sor. Újdonság, hogy a Filmszemle zárása utáni napokban 12 vidéki helyszínen láthatóak majd a szemle díjnyertes és a zsűri által ajánlott filmjei.

(Kapcsolódó írásunk: Magyar film – mégis él >>)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik