Belföld

Túlértékelt helyzetben?

Ismét általános emelkedés volt megfigyelhető a világ értékpapírpiacain, főleg a technológiai és az olajrészvények drágultak. A Dow Jones négy hónapos csúcsán zárta a kereskedést. Elemzők attól félnek, hogy korai a befektetői optimizmus.

21,6 százalékos átlagos profitcsökkenést vár az amerikai cégektől a First Call – a Thomson Financial elemzőrészlege – az idei esztendő utolsó három hónapjára, és minden befektető tudja, hogy az évet nagy valószínűséggel veszteséggel lesz kénytelen zárni. A vállalati szektor 2002 első negyedévében is gondokkal küzd majd az elemzők szerint, a pénzemberek azonban az ünnepek után a fentiek ellenére is optimista hangulatban mentek ki a tőzsdeparkettre.

Az amerikai börzemutatók ugyanis a tegnapi nap során is emelkedtek: a Dow Jones négy hónapos csúcsot állított be, miután 0,43 százalékkal erősödve 10 131,31 pontot mutatott a kereskedést végét jelző gongnál. Emelkedett a Nasdaq is, ám a 2000 pontos álomhatárt még mindig nem sikerült átlépnie, tegnap 0,8 százalékos erősödés után csupán 1976,42 ponton zárt.

A BUX lefele mentA nemzetközi trenddel ellentétesen a pesti börze indexe csökkenéssel zárta a napot, minimális, alig 3 milliárd forintos forgalom mellett. 7139,30 ponton, 0,35 százalékos gyengüléssel fejezte be a kereskedést. A tegnapi nap legérdekesebb eseménye az Econet.hu által tartott részvényaukció volt, amelynek során 57 310 darab B sorozatú kamatozó részvényt kínált föl a vállalat a befektetőknek. Mindössze 5080 talált vevőre, ráadásul az ajánlatok szinte meg sem haladták névértéket. Elemzők szerint azonban a jelenlegi körülmények között még így is sikeresnek tekinthető az aukció.

Fellendülés – korai még?

A piacok bíznak abban, hogy az amerikai gazdaság hamarosan kilábol a recesszióból, így a befektetők szemet hunynak az amúgy elkeserítő céges adatok fölött (a negyedik negyedévben 525 jelentősebb vállalat közölte, hogy profitja gyengébb lesz a vártnál), és a fellendülésben reménykedve megpróbálnak még olcsón bevásárolni. “Teljesen egyértelmű, hogy a piac jövőre már szép profitot vár a vállalatoktól” – summázza William Dudley, a Goldman Sachs vezető közgazdásza.

A tegnapi drágulást ráadásul semmilyen komolyabb gazdasági hír nem segítette: egyetlen makrogazdasági adat (a kormány ugyanis elhalasztotta az aktuális munkanélküliség számainak publikálását) vagy vállalati eredményközlés sem látott napvilágot. Dudley azonban arra figyelmeztet, hogy a munkanélküli segélyért jelentkezők számának várható növekedése minden bizonnyal lehűti majd a töretlennek látszó jókedvet.

Egyesek szerint az utóbbi három hónap tőzsdei áremelkedése túl korán jött és lehet, hogy nagyon messzire ment. “Valószínűleg túlértékelt szituációban vagyunk – erősíti meg ezt a vélekedést Jim Waggoner, a Sands Brothers Asset Management vezető elemzője -, így január vége felé nagyobb korrekcióra kell felkészülnünk.”

Európa is felfelé zártÁtlagosan 1-1,5 százalékkal emelkedtek az európai részvényindexek tegnap. A befektetők az öreg kontinensen is főleg az olajtársaságok papírjait keresték, drágult az Elf Totalfina, a Royal Dutch és a British Petroleum. Jól szerepeltek a mobiltelefonokat gyártó vállalatok is, mivel a karácsonyi szezon a vártnál jobban megnövelte az eladásokat. A nap egyik legfontosabb hírét a Renault jelentette be, az autógyártó radikális átalakításokat tervez, költségei jelentősen csökkenni fognak. A befektetők 4 százalékos áremelkedéssel hálálták meg a bejelentést. 1,5-2,5 százalékkal emelkedtek az ázsiai indexek is.

Dráguló papírok

A nap egyik nyertese az Intel fő vetélytársa, az Advanced Micro Devices (AMD) volt 3,2 százalékos drágulással, mivel a neves Merrill Lynch bankház legfrissebb elemzésében nyilvánosságra hozta, hogy a korábbinál jóval kisebb veszteségre számít a cégnél a negyedik negyedévben. (Az AMD árfolyama >>) Emelkedett a Yahoo! árfolyama is, mivel úgy tűnik, hogy megveszi az egyik legnagyobb állásközvetítő szájtot, a HotJobs.com-ot. (A Yahoo! árfolyama >>) Keresettek voltak a chipgyártó Atmel papírjai is. (Az Atmel árfolyama >>)

Az OPEC pénteki találkozóján minden bizonnyal újabb, másfél millió hordós termeléscsökkentésről határoznak az olajországok. Ezt a lépést már korábban beárazták a befektetők. A nyersanyag világpiaci ára már szerdán jelentősen drágult, csütörtökön pedig újabb lökést kapott az árfolyam, aminek következtében szerte a világon drágultak az olajipari részvények. Ugyancsak keresettek voltak a kiskereskedelmi cégek papírjai, a karácsonyi forgalom ugyanis meglepetésre a vártnál nagyobb volt.

A következő napokban azonban számos, a gazdaság állapotát jelző statisztikai adat lát majd napvilágot, ezek jelentősen befolyásolhatják a piaci árfolyamokat és a befektetők hangulatát. Pénteken publikálják a decemberi fogyasztói bizalom, a ház- és a tartós áruk eladásainak adatait, valamint a munkanélküliségi számokat is. A jövő héten pedig sok vállalat közölhet meglehetősen kiábrándító híreket utolsó negyedévi eredményeiről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik