Belföld

Mobiltelefonos banki szolgáltatások

A bankoknak olcsóbb, az ügyfeleknek kényelmesebb mobiltelefonon intézni a pénzügyeiket, mint személyesen. A négymillió hazai mobilelőfizető pedig hatalmas piacot jelent a pénzintézetek számára. A jövő bankja...

Ideális piacA bankok számára a mobilbankolás mindenképpen az ügyfélkiszolgálás egyik legolcsóbb módját jelenti, a kuncsaftnak pedig még az internetes bankolásnál is nagyobb kényelmet és legfőképpen biztonságot nyújt – s a piac óriási. A Hírközlési Főfelügyelet kimutatásai szerint 2001. augusztus végén több mint 4 millió mobiltelefon-előfizetőt tartottak nyilván, márpedig a jó bankár ilyen nagy számokkal már szeret szorozni.

Bankfiók a Hortobágy közepén. Többé-kevésbé ezt a távlatot festik a mobiltelefont használók elé a pénzintézetek, amelyek az utóbbi három évben egyre nagyobb léptékű fejlesztésekről döntenek ezen a területen. Az interaktív műveletek köre egyelőre még korlátozott – átutalásokat kezdeményezni például még nem lehet maroktelefonon, legfeljebb a különböző kártyás készpénzfelvételhez vagy vásárláshoz kapcsolódó limiteket módosíthatja az ügyfél egyik vagy másik pénzintézetnél. A fejlesztések célja azonban mindenképpen az, hogy a banki szolgáltatások legszélesebb körét lehessen elérni rövid szöveges üzenetbe (SMS) foglalt parancsszavak, vagy a mobiltelefon lelkének számító SIM-kártya programozásának segítségével, akár a puszta közepéről is.

Kéri a nép

Az utóbbi néhány hétben valószínűleg két hazai pénzintézetnél is elvégezték ezt a gyors fejszámolást, hiszen a Postabanknál úgy döntöttek: elindítják az új szolgáltatást, az Inter-Európa Banknál (IEB) pedig egy új szolgáltatás bevezetésével kibővítik a korábban elindított internet alapú banki szolgáltatáshoz illeszkedő lehetőséget.

Az előbbi esetben minden bizonnyal az is sokat nyomott a latban, hogy a nagyobb lakossági bankok közül már csak a hányatott sorsú állami tulajdonú pénzintézet nem kínálta ezt a lehetőséget. Most valóságos “népi kezdeményezésre” vágtak bele a vállalkozásba. “Az előzetes piackutatás szerint a megkérdezett ügyfelek mintegy háromnegyede jelezte igényét, hogy SMS-ben kapjon értesítést a kártyás tranzakcióiról” – meséli a telefonos ügyfélszolgálat vezetője, Szőke Károly.

NépszerűA szolgáltatás rendkívüli népszerűségét mindegyik megkérdezett banknál megemlítették. A piacon “régi motorosnak” számító, az újítást a legelsők között, még 1998-ban bevezető CIB-nél már 10 ezres nagyságrendben tartják számon a felhasználókat, az OTP Banknál 80 ezer mobilbanki ügyféllel büszkélkednek, az IEB-nél pedig azt közölték, hogy az internet alapú elektronikus banki rendszer ügyfeleinek – mostanáig csak ők vehették igénybe ezt a szolgáltatást – 5-8 százaléka él a lehetőséggel, naponta 300-500 SMS generálódik a rendszerben.

A Postabank a most bevezetett szolgáltatással mindenesetre nem számít a szakma leginnovatívabb szereplőjének, hiszen lényegében a bankkártyás vásárlások, készpénzfelvételek ellenőrzésére alkalmas, a legtöbb versenytársnál csupán alapcsomagnak minősülő modult vezette be. Az ügyfélszolgálati vezető ezt azzal magyarázza, hogy egyelőre csak a mobilbanki alapokat szerették volna lerakni, de további fejlesztéseken – így például az egyenleglekérdezés biztosításán – törik a fejüket.

Számításaik szerint már az év végéig mintegy 7 ezer ügyfelük csatlakozik a rendszerhez. Használatát ösztönzésképpen október végéig ingyenessé tették. Diákhitelt igénybe vevő ügyfeleik számára pedig azután is fenntartják a havidíjmentességet.

Mobiltelefonos banki szolgáltatások 1Biztonság, interaktivitás

Miként az a táblázatból is kiderül, a mobilbankolás korszakának még csak a legelején tart a magyar piac, amely azonban még így sem marad el az európai élmezőnytől. Ennél gazdagabb kínálattal ugyanis csak a fejlettebb mobilkultúrájú skandináv bankrendszerek ügyfelei találkozhatnak, a kontinens számos országában pedig gyakorlatilag teljesen ismeretlenek ezek a lehetőségek.

A hazai palettán még az egyoldalú információszolgáltatás az uralkodó, vagyis az, hogy a pénzintézet előre meghatározott esetekben automatikusan SMS-ben közli az ügyféllel az egyenleget, a számla legutóbbi néhány tranzakciójának adatait, a frissen beérkező vagy átutalt összegek jellemzőit.

Az interaktivitás áraA fejlettebb kategóriában már az ügyfélnek is van beleszólása a rendszer működésébe, bizonyos parancsok elküldésével különböző adatokhoz juthat, részben a saját számláját, részben pedig a banki szolgáltatásokat, árfolyamokat, feltételeket illetően. Az effajta interaktivitást azonban nehezíti, hogy a klasszikus telefonos ügyfélszolgálatokkal szemben az automatikus választ generáló SMS-kérésben kisebbfajta programnyelvet kell megtanulnia a kuncsaftnak, hiszen meg kell jegyeznie azokat a parancsszavakat, amelyek a kért információkat elővarázsolják a rendszerből.

A számos fejlesztésre készülődő és a szolgáltatásban már 1998 óta tapasztalatokat gyűjtő OTP Bank ügyvezető igazgatója, Forrai Péter szerint az interaktivitás elérése nem lehetetlen vállalkozás. A Westellel például máris van olyan együttműködésük, amely a SIM-kártya programozási lehetőségeit használja ki. A mobilszolgáltató és a bank olyan menürendszert dolgozott ki, amely szükségtelenné teszi a varázsszavak bemagolását és pontos beírását, a mobiltelefon mindezt elvégzi helyette.

Az elektronikus szolgáltatások területén számos alkalommal úttörőnek számító IEB – szintén az interaktivitás jegyében – most indította útjára Kártyaőr névre hallgató szolgáltatását. A kártyatulajdonos előre meghatározhatja a bankkártyás tranzakciók maximális összegét, majd egyetlen mobilhívással átmeneti időre, egy művelet erejéig feloldhatja azt. A vásárlásról vagy készpénzfelvételről pedig SMS-t kap megerősítésképpen. Az esetleges kártyás visszaélések lehetősége így minimálisra mérsékelhető. Értesüléseink szerint hasonló szolgáltatás bevezetését készíti elő az OTP Bank is.

A verseny a jövőben valószínűleg a körül forog majd, hogy melyik bank tud egyszerűbben olyan mobilbanki szolgáltatásokat nyújtani, amelyek részben kielégítik az ügyfelek folyamatos információigényét, részben a bankszámlák ellenőrzésével növelik a biztonságérzetüket, továbbá átveszik a klasszikus telefonos ügyfélszolgálat egyes funkcióit is, akár a bonyolultabb banki tranzakciók (átutalás, betételhelyezés) “mobilosításával”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik