Belföld

Rohamléptekben bővül a hitelkártyapiac

Magyarországon jelenleg még csak hat bank bocsát ki klasszikus hitelkártyát: a CIB, a Citibank, a K&H, az MKB, az OTP, a Raiffeisen és a Volksbank. A Visa adatai szerint használatuk nálunk is egyre népszerűbb. A kártyák nem olcsók: a hitelkeret után felszámított kamat 18-41 százalék között mozog.

Rohamléptekben bővül a hitelkártyapiac 1Az első hitelkártyákat (credit card) nálunk a Citibank kezdte forgalmazni 1998 végén. Habár azóta csaknem három év eltelt, még mindig sokan tévesztik össze a folyószámlához kapcsolódó betéti kártyákkal (debit card).

A bankkártyákat és használatukat kutató felmérések szerint népszerűségük folyamatosan nő, de a klasszikus hitelkártyák aránya még mindig elenyésző. Becslések szerint a ma forgalomban lévő hárommillió bankkártyából csupán harmincezerre tehető a hitelkártyák száma.

Nyugaton ugyanez az arány fordított: 90-95 százalékos a hitelkártyák aránya az összes plasztiklapon belül. A nyugatiaknál azt nyomtatják a kártyára, hogy “debit”, mert ez a ritkább, míg nálunk azt szokás feltüntetni, hogy hitelkártyáról van szó. A teljes képhez az is hozzátartozik, hogy ott ritkán használják készpénzfelvételre a kártyákat, sokkal inkább arra, amire való: vásárlásra.

Mindez nem véletlen, hiszen magyar sajátosság az eladósodástól való félelem. Ami nem is alaptalan, hiszen a hitelkártyával igénybe vehető összeg a nettó jövedelem többszöröse lehet. Ez a rugalmas törlesztés ellenére visszafogja a hitelkártya “térhódítását”.

Rohamléptekben bővül a hitelkártyapiac 2Mekkora fizetés kell hitelkártya igényléséhez?

A hitelkártyát kibocsátó bank extra pénzkeretet bocsát ügyfele rendelkezésére. Csak a lehívott rész után kell kamatot fizetni. A hitel maximális összege általában az igazolt havi nettó jövedelem függvénye.

Az OTP-nél már akár havi nettó 40 ezer forinttól is lehet hitelkártyát igényelni, igazán presztízsértékű kártyához azonban 235 ezer forint igazolt jövedelem szükséges. Ilyen kártya például az itthon csak a Citibank által forgalmazott Diners Club. A kötelező havi törlesztő részlet a kártyáknál a felhasznált hitelkeret 5-7 százaléka.

Akad olyan kártya is, mint a CIB EC/MC hitelkártya, amelynél a bank még azt sem kéri ügyfelétől, hogy számlája legyen nála, vagy hogy fizetése rendszeresen a pénzintézethez érkezzen. Ráadásul a konstrukció egy terheléses kártyához hasonlít, az ügyfél 40 napig kamatmentesen használhatja a hitelkeretet. Ez után viszont érthető, hogy a felszámított hitelkamat sem a legalacsonyabbak közé tartozik a hazai hitelkártyapiacon. Teljes hiteldíj mutatója 34,56 százalék.

A számok tükrében – Visa kártyahasználat itthon A márciusban lezárult üzleti évben a magyarországi Visa-kártyák száma 15 százalékkal bővült, és elérte az 1,55 milliót. A Visa kártyával végzett tranzakciók száma 18 százalékkal növekedett, a hitelkártyákkal végzett műveletek száma viszont megduplázódott. A Visa kártyák összesített magyarországi forgalma 2,4 milliárd dollár volt, az egy tranzakcióra jutó forgalom pedig 64,64 dollár, szemben a lengyelországi 54 és a csehországi 48 dollárral.

A Visa hitelkártyákkal itthon végzett tranzakciók értéke 50 millió dollár volt, ami 65 százalékos növekedést jelent az elmúlt évhez viszonyítva.

Mekkora költséget jelent a hitelkártya?

Nem elhanyagolható kérdés, mennyibe is kerül számunkra ez a kényelmes hitel. A legmagasabb éves kamatot, 41,75 százalékot a Citibank hitelkártyák után kell fizetni. Ugyancsak drága a Raiffeisen EC/MC hitelkártyája. Ez utóbbinál a teljes hiteldíj mutató 35,55-44,93 százalék. A drága kártyákra jellemző azonban, hogy a bank 30-40 napos türelmi időt ad, ha a hitelt e perióduson belül visszafizetjük, nem számít fel kamatot.

Jóval olcsóbb kamatozású konstrukciókat kínál az OTP. A “C” hitelhez kapcsolódó kártya esetében ez 18,75, “B” hitelhez járónál pedig 21,5 százalék a kamat. A K&H-nál 22 százalék, az MKB-nál 24,5 százalék.

Rohamléptekben bővül a hitelkártyapiac 3Élesen különböző díjtételek

Olcsó és drága kártyák elkülönülése megmutatkozik az éves és készpénzfelvételi díjak esetében. Az éves díjak listáján az első helyezett a Diners Club kártya 19 900 forinttal, de dobogós a Citibank által kibocsátott többi kártya is. Kivételt képeznek azok a konstrukciók, amelyeknél a bank nagy összegű kedvezményeket kínál a Westel Aranykártyával rendelkező ügyfeleinek.

Az OTP hitelkártyákban is az alacsony díjak politikáját követi. 2500-3000 forint éves díjú kártyákat is kínál. A CIB, Raiffeisen, MKB, K&H kártyák éves költsége 4-5 ezer forint között mozog.

A készpénzfelvételi díjakban is élesen elkülönülnek a kártyák: a CIB, Raiffesen, Citibank legalább 600-800 forintos díjat számol fel egy-egy készpénzfelvételért. Költséges a készpénzfelvétel az MKB hitelkártyájával is: minimum 500 forint. Velük szemben az OTP a betéti kártyáknál alkalmazottaknál alig magasabb díjat számít fel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik