Belföld

Mellőzött gyorsjelentések

Hol van már 1998 tavasza, amikor a piac feszülten várta a tőzsdei társaságok első negyedéves gyorsjelentését? Ma már a legnagyobbak beszámolói is alig hozzák izgalomba a nagyérdeműt.

Olvassa ele heti részvényajánlónakat is:

Vegyipari hármas

Ki figyel még az elemzőkön kívül a hazai gyorsjelentésekre? Joggal merül föl az emberben a kérdés, hiszen a múlt péntek óta megjelent társasági beszámolók nem sok vizet zavartak a Budapesti Értéktőzsdén, a BUX minimális forgalom mellett napok óta 6900-7000 pont között ingázik. Vélhetően egy-két nagyágyú, mint a Matáv vagy a Mol május közepi jelentéséig marad a pangás.

OTP

Mellőzött gyorsjelentések 1A tőzsdei cégek közgyűlését megelőzően az OTP tulajdonosainak találkozója ígérkezett a legizgalmasabbnak. Az események azonban nem tükrözték a felfokozott várakozásokat. Mint várható volt, a múlt év gazdálkodásának beszámolóját (1931 milliárd forintos mérlegfőösszeg, 32,5 milliárdos adózás utáni nyereség) közel százszázalékos szavazati aránnyal fogadta el az OTP közgyűlése.

Testületileg mondott le az igazgatóság, miután különböző okok miatt foghíjassá vált. Az eseményeket a hírforrások segítségével figyelő befektetők elsőre talán furcsállották a hírt, később azonban megnyugodhattak, mivel Csányi Sándor elnök-vezérigazgatót újabb 5 évre megerősítették pozíciójában.

A legfőbb kérdés persze az elsőbbségi részvények átalakításáról és cseréjéről szólt. Az elsőbbségi-törzs cserében a bank akarata érvényesült, nem volt nehéz elérnie, így az elsőbbségi papírok – némi részvényesi morajjal kísérve – 5197 forintos cseredíjjal válthatók törzsrészvénnyé, természetesen bekerülnek majd a tőzsdére is.

Érdekesség, hogy kisbefektetői javaslatként elhangzott: a cégvezetés erőfeszítései ezután Hajdú-Bét részvényekkel legyenek honorálva. A felvetés persze nem talált nyitott fülekre, továbbra is a jól bevált pénzbeli juttatás maradt érvényben.

A társaság tervei – korántsem meglepő módon – nagyon szép célokat fogalmaztak meg. Kézzelfogható ígéretként az hangzott el, hogy a részvényesek számára kedvezően változik az osztalékpolitika, az OTP terveiben a nyereségből kifizetendő hányad az eddigi húsz százalékról harminc százalékra nő.

Pick

A Pick egyesek szerint botrányos közgyűléséről osztalékfizetés reménye nélkül távoztak a részvényesek, “szűzen” maradt a tavalyi eredmény, hasonlóan az 1999-es gazdálkodási évhez. Ezt a társaság az uniós tagság közeledésével és az ezzel járó fejlesztési kényszer szükségességével magyarázta.

A végleges konszolidált adózás előtti eredmény 4,2 milliárd forint lett, míg a nettó árbevétel 60,81 milliárd forintra módosult, ez 13,67 milliárddal kevesebb, mint a várakozások. Az igazgatóság tíz százalékos saját részvény vásárlásra kapott felhatalmazást a részvényesektől, indokként az árfolyam karbantartását jelölték meg – ami valljuk be, igencsak ráférne a Pickre.

A társaság meghatározó tulajdonosa, az Arago döntő csatát nyert, az alapszabályból eltörölték az ajánlattételi kötelezettséget a tranzakciókkal egyharmados részesedés fölé kerülő tulajdonosok esetében. Mondani sem kell, hogy ez kinek kedvez. Így egy esetleges alaptőke-csökkentés nyomán a 33 százalék fölé kerülő Arago nyugodtan gyűjtögetheti tovább a Pick papírjait anélkül, hogy ajánlattal kellene élnie.

Ettől egyébként a jelenlévő, tőzsdei álláspontot képviselő BÉT kibocsátási osztályvezetője is intette a részvényeseket. Történt még más is: új igazgatóságot választottak, és végre bezárják az évek óta komoly gondokkal küzdő makói gyárukat, ez azonban elemzők szerint idén még könnyen az eredmény további romlásához vezethet.

Richter

Mellőzött gyorsjelentések 2Kellemes meglepetést okozott a legnagyobb hazai gyógyszergyártó cég gyorsjelentése. A Richter idei első negyedéves adózás utáni eredménye elérte az 5,616 milliárd forintot, csupán 1,8 százalékkal marad el az elemzői várakozásoktól, és 23 százalékkal haladja meg a tavalyi első negyedéves adatokat. A nettó árbevétel 20,9 milliárdot ért el, itt is dinamikus, 25 százalékos növekedést mutatva. Az európai uniós és amerikai piacok még mindig az árbevétel nagyobb részét adják, de az előző év első negyedéhez képest a kelet-európai eladások bővültek a legjobban.

Néhány részvényest bizonyára bosszantott, hogy az igazgatási költségek igencsak megugrottak a tavalyi eredménykimutatásban, mivel ebben a sorban jelent meg a társaság centenáriumi ünnepségeinek költségeire elkülönített céltartalék. Összességében a papír idei árfolyamalakulására nem lehet panasz a meglehetősen halványan muzsikáló BUX mellett, és a friss adatok tükrében a pozitív megítélés a továbbiakban is megmaradhat.

TVK

Mellőzött gyorsjelentések 3A TVK múlt pénteken közzétett gyorsjelentése a meglepetés erejével hatott a piaci szereplőkre. Már magának az eredmény közzétételének időpontja is elég volt ehhez, kevesen számítottak rá, hogy a társaság a közgyűlés napján számot ad első negyedéves számairól.

A TVK sötét ló jellegét azzal sem hazudtolta meg, hogy az év első három hónapjában elért teljesítményére nem alakult ki elemzői konszenzus, így a nyilvánosságra hozott 3,1 milliárd forintos adózott nyereséget a szakértők még most is kóstolgatják, egyelőre mérsékelten pozitív irányba billentve az értékítélet mérlegét. Összehasonlításképpen: a tiszaújvárosi társaság 2000 első negyedévében 2,9 milliárd forint profitot termelt, az előző negyedévben pedig 8,5 milliárd forintos veszteséget hozott össze.

A gyorsjelentést vizsgálgatva egyedül a bruttó fedezeti hányad szűkülése ad okot némi aggodalomra, az üzemi eredmény az egy évvel korábbinál 42 százalékkal alacsonyabb, 1,995 milliárd forint lett. A csoport árbevétele 42,193 milliárd forint volt, ez 3 százalékos növekedés a tavalyi első negyedévhez viszonyítva.

A jelek szerint a TVK tőzsdei szereplését továbbra sem az eredmény alakulása határozza meg – múlt péntek óta a részvény mintegy 10 százalékot veszített értékéből. A szélsőséges árfolyammozgás okát ehelyett a két fő tulajdonos egymással folytatott küzdelmében és a papír alacsony likviditásában kell keresni.

BorsodChem

Mellőzött gyorsjelentések 4A PVC világpiaci árának zuhanása rányomta bélyegét a BorsodChem (BC) első negyedéves eredményére, hiszen a termék gyártásának árrése csaknem nullára csökkent. Hiába bővült a társaság árbevétele az előző évhez képest 38,5 százalékkal, 31,7 milliárd forintra, eközben adózott eredménye 26 százalékkal, 2,8 milliárd forintra mérséklődött.

Elemzői reakcióA várakozásoknál kedvezőbben alakuló gyorsjelentés egyes elemzőket korábbi álláspontjuk felülvizsgálatára késztetett. A Concorde elemzője, Vágó Attila például csökkentésről szóló megelőző ajánlását tartásra módosította. Az elemző előreláthatólag emeli idei árbevétel illetve nyereség előrejelzését is.

A szerdán közzétett gyorsjelentés ugyanakkor kedvező fogadtatásra talált, igaz, csak az elemzők körében. (Az előrejelzések széles sávban, 800 millió forintos veszteségtől 3,7 milliárd forintos nyereségig szóródtak.) A piaci szereplők egyelőre kivárnak, kíváncsiak arra, hogy az oroszok mit kezdenek a céggel, így az eredménynek egyelőre nincs sok köze a tőzsdei árfolyamhoz – akárcsak a TVK esetében. Ez is meglátszott a részvény heti szereplésén: változatlanul 5200 forinton jegyezték. A legfrissebb piaci hírek szerint az igazgatóság 150 forintos osztalék kifizetését javasolja a közgyűlésnek.

Pannonplast

Mellőzött gyorsjelentések 5Kevesebb osztalékot fizet a Pannonplast: a tavalyi 130 forint után az idén csak 100 forintot kapnak részvényenként a tulajdonosok. Többek között erről és személyi kérdésekről döntöttek a társaság tegnapi közgyűlésén. Az igazgatóság talán a múlt év kudarcából okulva konzervatív eredménytervet ismertetett.

Ezek szerint a Pannonplast 2 milliárd forint nettó eredmény elérését tervezi 2001-ben, s ez jelentős árbevétel-növekedéssel párosulna: idén 33 milliárd forint árbevétellel számolnak a tavalyi 28 milliárd után. Továbbra is aktív beruházás politikát folytat a cég, erre a célra 3,5-4 milliárd forintot szán. A részvény árfolyama múlt hét óta némileg emelkedett, jelenleg 3550 forinton áll.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik