Belföld

Tőzsdehét: török áfium

Nem sok minden változott a budapesti tőzsdén az elmúlt öt nap alatt: az újabb kellemetlen hírek nyomán továbbra is az eladók domináltak, igaz a forgalom továbbra is alacsony maradt.

Tőzsdehét: török áfium 1Nem nagyon jutott lélegzetvételhez a részvénypiac a héten, a február elején még nyolcezer pont felett mozgó BUX úgy zárt három és fél százalékos heti csökkenéssel, hogy két napig erőteljesen tesztelte a befektetők idegeit a hétezres határ alatti pontértékkel.

Pénz- és állampapírpiacSzázmilliárd forint alatt érkezett ajánlat a hétfői MNB kötvényaukcióra, melyből a nemzeti bank 37 milliárd forintnyit elégített ki. Az átlaghozam 11,02 százalék lett, ez kilenc bázispontos növekedést jelent az előző héthez képest. Háromszoros túljegyzés mellett tízmilliárd forintnyi három hónapos diszkont kincstárjegyet bocsátott ki az ÁKK, az átlaghozam kilenc ponttal csökkent, 10,97 százalékra.

A török válság kedvezőtlen hatása mutatkozott a héten megtartott állampapíraukciókon, ami a kereslet erőteljes visszaesésén volt leginkább mérhető. A kétéves (2003/L) papírra 32 milliárd forintnyi ajánlat érkezett, a kibocsátó az előzetesen meghirdetett húszmilliárdot fogadta el, az ötéves (2005/E) papír esetében viszont a benyújtott ajánlatok (16 milliárd forint) alatta maradtak meghirdetett mennyiségnek (20 milliárd forint), így az ÁKK 16 milliárdra csökkentette a kibocsátott mennyiséget. Az átlagos hozam 9,96, illetve 9,06 százalék lett, ez 29, illetve 34 bázispontos emelkedést jelent az előző aukciókhoz képest.

Túl nagy ingadozás nem volt megfigyelhető a referenciahozamokban, az általános trend a csütörtökig tartó emelkedés, majd a pénteki napon bekövetkezett stabilizálódás volt, az egy héttel korábbi állapothoz képest a két legrövidebb lejáratnál volt megfigyelhető kisebb hozamcsökkenés, a hosszabb papírok 0,7-2,7 százalékos emelkedést mutattak.

A DWIX index aktuális értéke 10,95 százalékra csökkent, ez két bázisponttal alacsonyabb az előző heti értéknél. A forint a sáv erősebbik szélén, két napos hét közbeni gyengülés után pénteken visszaerősödve a centrumtól 2,21 százalékon zárt, míg az előző héten még végig a sávszélen állt a valuta. A dollárral szemben közel egy százalékkal gyengült a nemzeti fizetőeszköz (292,5).

Az okot – a novemberi minikrachhoz hasonlóan – ismét Európa délkeleti határán kellett megtalálni, Törökországban. A hét elején a gazdasági reformokon összekülönböző török államfő és miniszterelnök indította el a hógolyót, amit a gyorsan megkezdett tőkekivonás növesztett lavinává. A megugró állampapírkamatok kellemetlen helyzetbe hozták az ország bankjait, jellemző módon a hét közepén hatezer (!) százalék fölé emelkedett az overnight (egynapos) kamatszint.

A török jegybank sem bírta a nyomást: az addig a dollárból és euróból álló kosárhoz kötött lírát megszabadították láncaitól, így az intervenciókra eltapsolt milliárdok után a piac árazhatta be. A líra árfolyama negyven százalékos zuhanást mutatott be, elértéktelenítve ezzel szinte minden befektetést. (A török helyzetről olvassa el cikkünket: Török pénzügyi válság)

Az elszenvedett veszteségek kompenzálására a befektetők a fejlődő országok piacain megkezdett likvidálásokkal rukkoltak elő. Ráadásul az ilyenkor szokásos, “csak nehogy nagyobb baj legyen” eladási hullám is hozzájárult a hangulathoz, amikor is a befektetők azért szabadultak meg papírjaiktól, mert attól tartottak, sokkal nagyobb veszteségek érik majd őket. A spirál végén így a moszkvai tőzsde tíz-, a cseh és a lengyel börze pedig közel ötszázalékos csökkenése állt.

Hétfőn ünnepnap volt Amerikában, a tőzsdék is zárva tartottak, keddtől azonban megkezdődött a hét végéig tartó folyamatos erózió. A Dow Jones csökkenése szokás szerint magával húzta a világ tőzsdeindexeit is. A fejlődő piacokat sújtó sell-off csak fokozódott az USA inflációs számainak hatására: a januárban a várt emelkedés dupláját produkáló fogyasztói árindex adatát követően a Dow három százalékkal került lejjebb, a Nasdaq hattal. A számunkra fontos indexek közül egyedül a tokiói zárt minimális emelkedéssel, Európában azonban a BUX esését meghaladó mértékben estek vissza a börzék értékmérői.

Kis hazánkban a hét vesztese címet ezúttal is a Pick érdemelte ki. A részvény árfolyamának zuhanásánál jogosnak tűnhet a költői kérdés: “hát sosincs vége?”. A papír tizenhárom százalékot esett, jelentősen ötezer forint alá bukva, és ez lényegében az orosz kríziskor kialakult árfolyamnak felel meg. A részvény így a kifejezetten alacsony P/E mutatójának köszönhetően már vonzónak is minősülhet hosszú távra.

Az elmúlt öt napban mindössze egy indextag papír tudott árfolyamemelkedést felmutatni: a Danubius öt forintot hozott tulajdonosainak. Stabilnak minősült a Matáv, valamivel ezer forint alatt maradt az árfolyama.

Sok-sok hónapos bizonytalanság után végre letisztázódott a Humet amerikai jelenléte körül kialakult mizéria is. Az amerikai hatóságok engedélyezték a társaság termékének bevezetését az USA piacára. A döntést azonnali árfolyamugrás követte – az ebben spekulálók legnagyobb örömére.

Az elkövetkezendő napokban amellett, hogy Ankara felé nézegetünk, érdemes itthon is figyelni. Csütörtökön a tavalyi GDP adat, pénteken a januári termelői árindex jelenik meg.

Tõzsdeindexek
Index pénteki záróár Változás egy
hét alatt, %
Változás az
év eleje óta, %
BUX 7051,4 -3,79 % -10,17 %
Varsó WIG 15678,3 -4,68 % -12,15 %
Prága PX50 443,6 -4,64 % -7,29 %
Frankfurt DAX 6075,3 -5,65 % -5,57 %
Párizs CAC 5322,8 -4,87 %

-10,18 %

London FTSE 5944 -2,37 % -4,48 %
Nikkei 225 13246 0,54 % -3,91 %
Hang Seng 15280,6 -2,24 % 1,23 %
Dow Jones IA 10441,9 -3,31 % -3,2 %
Nasdaq 2262,5 -6,72 % -8,42 %

Ajánlott videó

Olvasói sztorik