Belföld

2000. 14. szám (plusz)/ÁLLAMHÁZTARTÁS, EGYENSÚLY . Maastricht felé

Az államháztartás pozíciója 1999 második felétol javulásnak indult, s viszonylag kedvezo egyenleggel, 420,5 milliárd forintos hiánnyal zárt. Ezen belül jelentos javulást mutatott a költségvetés, amely – privatizációs bevételek nélkül – a tervezettol mintegy 50 milliárd forinttal kisebb, 331,6 milliárdos deficitet könyvelhetett el. A helyi önkormányzatokat is figyelembe véve a GDP-arányos államháztartási hiány 1999-ben 3,9 százalékot tett ki, alatta maradt tehát a tervezett 4 százaléknak.

Az 1999 második felétol megindult pozitív trendek az idén is folytatódni látszanak, így az államháztartás 2000. évi hiánya kedvezo esetben 410 és 440 milliárd forint között valószínusítheto. Az államháztartási folyamatok egyensúlyának további javulásával, a stabil gazdasági növekedés folytatódásával, a megtakarítások, és ezáltal a gazdaság belso finanszírozási erejének növekedésével az elkövetkezo években megteremtodhet annak a reális esélye, hogy a költségvetés hiánya összhangban legyen a maastrichti kritériumokkal.

A folyó fizetési mérleg az év végén 2,08 milliárd dolláros deficitet mutatott, ez mintegy 220 millió dollárral jobb a bázisadatnál. A kedvezo irányú elmozdulás magyarázatai közt egyebek mellett az árudeviza-egyenleg passzívumának 175 millió dolláros csökkenése, illetve az adósság típusú befektetések jövedelemegyenlegének 180 milliós javulása említheto. Tokejövedelmek gyanánt nettó 1630 millió dollár áramlott ki 1999-ben Magyarországról, 240 millió dollárral kevesebb, mint egy évvel korábban.

A helyi – települési és megyei – önkormányzati szektor éves költségvetési foösszege 1400-1500 milliárdos nagyságrendet képvisel. Ez az a GDP-nek pedig durván 12 százaléka ami nemzetközi összehasonlításban magasnak mondható, ám kiemelkedoen nagy feladatellátási kötelezettséggel jár együtt. Az önkormányzatok folyó kiadásainak egyre kisebb részét fedezik a központilag szabályozott források.

2000. 14. szám (plusz)/ÁLLAMHÁZTARTÁS, EGYENSÚLY . Maastricht felé 1

CSILLAG ISTVÁN, a Pénzügykutató Rt. igazgatója: “Tavaly a kormány talán eloször hallgatott a kutatókra, és – rejtett – kiigazításokat hajtott végre a költségvetésben. Ennek köszönheto, hogy a mostani büdzsé nagyon óvatosan tervezett, s tele van tartalékokkal. Az államháztartás hiánya, a kedvezo kamatalakulások nyomán, akár 3,2-3,3 százalékra is mérséklodhet 2000-ben. Ám csak akkor, ha a tervezettnél nagyobb infláció miatt keletkezo 50 milliárd forintnyi pluszbevételbol a kormány nem indít el új, nagyszabású programokat. A költségvetés kiadási oldalán eroteljes megtakarítás várható; a béreknél az év vége felé elképzelheto egy utólagos emelés.”

FOTÓ: ERDEI KATALIN

2000. 14. szám (plusz)/ÁLLAMHÁZTARTÁS, EGYENSÚLY . Maastricht felé 2

2000. 14. szám (plusz)/ÁLLAMHÁZTARTÁS, EGYENSÚLY . Maastricht felé 3

2000. 14. szám (plusz)/ÁLLAMHÁZTARTÁS, EGYENSÚLY . Maastricht felé 4

Ajánlott videó

Olvasói sztorik