Belföld

MSZP kongresszus előtt

A közvélemény-kutatások szerint növelte előnyét a szocialista párt, ám külső és belső kritikusok úgy vélik, a "politikai konglomerátum" a hét végi kongresszuson fontos lehetőségeket szalaszt majd el.

Meddig tart a kipakolás?Ha akadt olyan kérdés, amely a mindig kiegyensúlyozott és diplomatikus Kovács László MSZP-elnököt kihozta sodrából, akkor a Németh Miklós 22 kofferjére vonatkozó ilyen volt. Az ex-miniszterelnök Londonból hazatérve ugyanis azzal tért ki az újságírók elől, akik arról faggatták, mikor találkozik a szocialista pártelnökkel, hogy előbb ki kell csomagolnia 22 bőröndjéből. Az újságírók, látván, hogy a szocialista csúcs csak nem akar összejönni, azt a kérdést szegezték Kovácsnak: szerinte meddig tarthat a kipakolás….

Milyen szerepet kap Németh?

A szocialista párt egyik legkihegyezettebb kérdése az, milyen szerep jut Németh Miklósnak. A Londonból hazatért Németh kevesebb pozitív reakciót váltott ki, mint azt hívei remélték. “Ehhez még az is hozzájön, hogy az ex-kormányfő láthatóan idegenül mozog a mai magyar politikai parketten” – mutat rá Fricz Tamás, az MTA Politikatudományi Intézetének munkatársa, aki szerint Németh ma már csak illúzió. Nyelvezete a nyolcvanas évek végét idézi, s eddigi fellépései azt mutatják, hogy a tíz évig tartó “absztinencia” nem dolgozható le egyik napról a másikra.

A kongresszus tétjeAz MSZP-ben még egyáltalán nem dőlt el minden fontos kérdés. Fricz Tamás politológus szerint éppen ellenkezőleg: az igazi harc még csak most kezdődik, s 2001 közepéig biztosan elhúzódik. A szakértő úgy véli: a hét végi tisztújító kongresszus az elszalasztott lehetőségek kongresszusa lesz a szocialistáknál.

Kovács az úr…

Kovács mindenesetre most erősen tartja kezében a gyeplőt, de tény, hogy ez rengeteg kompromisszumot követelt meg tőle. És egyáltalán nem biztos, hogy azok kifizetődőnek bizonyulnak majd. Így például külön Németh Miklós számára találták ki a párt elnökhelyettesi posztját, ám ő – minthogy a miniszterelnök-jelölti kérdésben nem tudott zöld ágra vergődni Kováccsal – egyszerűen nem akar funkciót ellátni az MSZP-ben. A tisztségre így ketten pályáznak: Szili Katalin – a Kovács számára szimpatikusabb jelölt -, s a ki tudja, hányadszor “feltámadó” Nagy Sándor. Ha az elnökhelyettesi posztot – mint azt többen valószínűsítik – Szili nyeri el, akkor Nagy “beérné” a frakcióvezetőséggel; a befolyásos szocialista platform már lobbizik is ezért a megoldásért.

“Sótlan” programAz az igazi probléma, hogy a kongresszus számára elfogadásra ajánlott 15 éves távlati program híján van minden karakternek. Ez is a taktikai lavírozgatás következménye – jegyzi meg Fricz Tamás. Szerinte már az is sokat elárul, hogy Kovács a 74 éves Vitányi Ivánra bízta a tervezet összeállítását. Viszont ez a képlékeny program leképezi az egész társadalom, de mindenekelőtt az MSZP áramlatainak igényét.

Szegény gazdaság…

A gazdaság az anyag legutolsó részében kapott helyet, s az ott olvashatók nem mutatnak lényeges eltérést attól, amit más pártok mondanak. Nem ért egyet ezzel a megállapítással Akar László, a GKI Gazdaságkutató Rt. vezérigazgatója, aki szerzőként vett részt ebben a munkában. Szerinte jól látható az MSZP súlypontozása a 15 éves programból is, s az a politikai ellenfelek dokumentumaitól és cselekedeteitől egyaránt jelentősen eltér.Akar László szerint az MSZP a reálbérek gyorsabb, a GDP-növekedéssel párhuzamos emelkedését irányozza elő, a közszféra felzárkóztatására is hangsúlyt helyez, továbbá az intézményi reformok terén is elszántabbak a Fidesznél.

Hol vannak a konkrétumok?Azzal egyet ért a Horn-kormány pénzügyi államtitkára, Akar László, hogy ebből a programból konkrétumok nem olvashatók ki. “Lehet azon vitatkozni, helyes volt-e előbb a távlati elképzelésekkel előállni, de hamarosan elkészül a választási program is” – ígéri Akar.

A párt nem veszi természetes adottságnak a fenntartható növekedést a távlati programban, el kell gondolkodni azon, hogy a magyar gazdaság fundamentálisan átalakuljon, hogy legyen mit elosztani a jövőben is, ezért túlzó leegyszerűsítés az MSZP-t osztogatásban jeleskedő pártnak nevezni – vélekedik Akar László.

Mi lesz a gazdasági program sorsa?

Az MSZP-vel kapcsolatban örök kérdés, hogy lesz-e lehetőség markáns, egyes pártbeli csoportok érdekeit sértő gazdaságpolitikai állásfoglalásokra. A párt közgazdasági tagozata például nem volt elég erős, hogy részt vegyen a 15 éves program kidolgozásában, így most lehet találgatni, delegálhat-e majd szakértőket az akcióterv szerzőgárdájába. A párt technokratái – akik készségesen vállalnak kormányzati szerepet – most éppen pénzt keresnek, és nem vesznek részt a belső harcokban.

Békesi már nincs…Az MSZP legmarkánsabb politikusa egyik szocialista program kidolgozásában sem vesz részt. Békesi László megunta a huzavonát, s az SZDSZ gazdasági programját írta meg…

Ha rájuk bízzák a választási program gazdaságpolitikai részének kidolgozását, az talán tetszetős lesz mind az üzleti szférának, mind a választóknak, de fennáll a veszélye annak, hogy szakadék alakul ki köztük és a párt tisztségviselői között.

• Ide kattintva az MSZP kongresszus honlapjára jut

• Itt olvashatja a Figyelő interjúját Kovács Lászlóval

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik