Belföld

Tőzsdehét: savanyú a novemberi szőlő

A vezető tőzsdék befektetői továbbra is a sötétben tapogatóztak a héten, az indexek minimális elmozdulást produkáltak - igaz, hét közben a városligeti hullámvasút megirigyelte volna a mutatók mozgását.

Tőzsdehét: savanyú a novemberi szőlő 1Jellemző a múlt hétre, hogy a másfél százalékkal gyengülő német DAX már kirívó teljesítménynek számított, a Nasdaq pedig kis híján két pont változást mutatott, totálisan láthatatlanná téve a mögöttes feszültséget. Pedig a hi-tech index hétfőn a bűvös háromezres vonal alá esett, ekkor a Hewlett Packard rántotta magával az új gazdaság értékmérőjét, másnap pedig történetének tizedik legnagyobb ugrásával korrigált felfelé. A háttérben természetesen az elnökválasztási bonyodalmak is fokozták az izgalmakat, mivel az Egyesült Államok 43. elnökének neve helyén továbbra is egy nagy kérdőjel terpeszkedik. A rettegett – de ezúttal a várakozásnak megfelelő – amerikai inflációs mutató nem befolyásolta a befektetőket, ahogy a változatlan szinten hagyott kamatok sem. Az elkövetkezendő napokban a GDP változásának adata állíthatja majd nehéz döntés elé a brókereket Amerikában. Az olajárak közben – már nem sunyi módon – kúsztak felfelé, a brent 33 dollár feletti hordónkénti ára ismét rizikótényezőként jelentkezhet a világpiacon.

Pénz- és állampapírpiacNem táplált az állampapírpiac túl nagy reményeket az októberi fogyasztói árindex adata iránt. A félelmek ugyan beigazolódtak, de a hosszú lejáratú, devizában jegyzett államadósságot felminősítő Moody’s ajánlása megfordította a folyamatokat.

A három hónapos diszkont kincstárjegy aukción még nem érvényesült a Moody’s féle A3-as kategória kedvező hatása, az átlaghozam az egy héttel megelőző aukcióéval azonos, 10,8 százalékos lett, a csütörtöki hároméves államkötvény azonban már reagált a hírre. Az átlaghozam (10,33 százalék) negyven bázisponttal csökkent az egy hónappal korábbihoz képest és a másodlagos piacon is erős, 20-40 pontos esés volt megfigyelhető.

A DWIX 11,48 százalékra módosult, ami az előző héthez képest 30 bázispontonos emelkedés. A forint a hét közbeni profit-taking után stabilizálódva a sáv erősebbik felén, a középtől 2 százalékra zárt, a dollár 309,6 forintra emelkedett, az overnight kamatok 11 7/8 százalékon mozogtak.

Itthon a héten az összes erre kötelezett tőzsdei társaság közreadta negyedéves gazdálkodási adatait, ennek ellenére nem hogy élénkülés, de vérgyenge forgalom jellemezte a börzét. Valószínűleg jó sok kávé fogyhatott a brókercégek dealing roomjaiban, a totális érdektelenséget kellőképpen mutatja az ötmilliárd forint alatti hétfői részvényforgalom. A BUX hétfőn éves minimumára bukott le, ahonnan kínkeservvel tornázta fel magát végül annyira, hogy az elemzők “egy százalék felett emelkedett az index” felkiáltással zárhatták a hetet. Pedig volt esély a nagyobb sikerre: a Moody’s felminősítése újabb befektetők porondra lépésével kecsegtetett, emellett szinte eltörpül a 10,4 százalékra – és a várakozások fölé – emelkedő inflációs jelzőszám (na igen, ezt a hitelminősítők sem tudják előre).

A három legnagyobb társaság papírjának szereplése (legalábbis annak iránya) tükrözte a gyorsjelentéseik számait, a várakozásokat szokás szerint felülmúló OTP és a meglehetősen óvatos elemzői becslésekre rácáfoló Matáv eredménye nyomán felfelé mozogtak a papírok. A Mol nem várt módon harmatos negyedéves produkciója természetesen lefelé nyomta a részvény árát, ám nagyobb elmozdulás nem volt lehetséges, az első nagyobb eladási ajánlatra eséssel reagáló papír így valószínűleg inkább állandó (de nem túl erős) eladói nyomás alá kerül. Ezt erősítheti, hogy hétfőn tőzsdenyitáskor fel is függesztették a részvényt, miután a Fővárosi Bíróság első fokon elutasította a Mol gázár miatt benyújtott keresetét.

Közgyűlése közeledtével gyorsult a Borsodchem agóniája, a cég irányításáért folyó háború nevezetes nappá avathatja ezt a pénteket. Nem kell nagy képzelőerő ahhoz, hogy kitaláljuk, melyik részvény is bukta a legnagyobbat öt nap alatt: 750 forintra zuhant a Synergon, egy kisebb tender megnyerése mellett (ami azonban a tipikus csepp a tengerben hírnek bizonyult). A tőzsde kéttagú IT-szektorának teljesítménye így meglehetősen siralmas volt, a Graphisoft szokásosan alacsony forgalommal kísérve történelmi mélypontjára ért. A nagy nihil mellett persze meg lehet említeni, hogy a közeledő decemberi határidős kifutások miatt néhány kötés már született távolabbi BUX lejáratokra, végül is ez több mint a semmi.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik