Közélet

A tűzoltó mumusa a katasztrófavédő

A tűzoltók úgy érzik, szeretett nevüket likvidálni akarják. A „katasztrófavédő” elnevezés sokaknak nem tetszik, mondván, ők ugyan nem védik a katasztrófát.

A tűzoltóságok államosításával elindult az átnevezési hullám. A tűzoltók egy ideje már nem tűzoltók, hanem katasztrófavédelmi szakemberek. A tűzoltóportálon ész nélkülinek nevezték a névváltoztatásokat. Ahogy ők fogalmaznak: „a tűzoltóság szót kiirtották”.

Az, hogy a tűzoltómúzeum és a tűzoltózenekar is elvesztette eredeti nevét,  már komolyan kiverte a biztosítékot – írják.  Az utolsó utáni csepp pedig az volt, amikor a sajtó is katasztrófavédőként kezdte emlegetni őket.

„A tűzoltó az tűzoltó”

Kis-Guczi Péter a Lánglovagok.hu tűzoltóportál főszerkesztője – aki korábban az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság sajtóügyeleteseként dolgozott – a Hír24-nek elmondta, a szervezett tűzvédelemnek, a tűzoltóságoknak óriási hagyományuk van, és éppen ezt veszik el tőlük. Mint mondja, a tűzoltóság és a polgári védelem, két nagyban eltérő szakterület összeolvasztásának létjogosultsága máig vitatott.

„Nem védjük a katasztrófát”

Kis-Guczi Péter szerint a „katasztrófavédő” elnevezés nyelvtanilag sem állja meg a helyét, hiszen eszük ágában nincs védeni a katasztrófát. A Hír24 ennek kapcsán egy nyelvészt is megkérdezett. Kálmán László egyetért a tűzoltókkal. Mint mondta, a „védő” végződésű szavak úgy épülnek fel, hogy az kerül eléjük, amit védenek, tehát ez így, ebben a formában idegen a magyar nyelv szokásaitól. Vagyis ebben az esetben a magyar nyelv megerőszakolásáról van szó. Hozzáfűzte azt is, hogy a tűzoltók, tűzoltóságok nagy hagyományra tekintenek vissza, a hagyományokat pedig a nyelvben is őrizni kell.

Háborgás helyett javaslat

A portál Facebook-oldalán már lezajlott egy szavazás arról, hogy kinek mennyire tetszik az új elnevezés. Akkor csaknem 800-an nyilvánítottak véleményt, az erdemények szerint a válaszadók 95 százaléka elutasította a változtatást. Most újabb felhívást tettek közzé.

Ötleteket várnak az olvasóktól, hogy mi legyen az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság új neve. Mint írják, meg szeretnék adni a módot arra, hogy „a katasztrófavédelem elnevezés, melyet több mint 10 éve nem sikerült lenyomni az emberek torkán, végképp eltűnjön”. A szavazás március 15-én indult és április elsejéig tart. A legjobb javaslatokat szavazásra bocsátják. Kis-Guczi Péter elöljáróban annyit elárult: mostanáig igen sokan fejezték ki nemtetszésüket a jelenlegi elnevezés miatt, de konstruktív ötletek is érkeztek.

A tűzoltóknak egyébként rendre sikerül megnyerniük az emberek bizalmát, ezt igazolják a GFK Csoport szakmák iránti bizalomról készített felmérései is. Tavaly ismét a tűzoltóké volt az „aranyérem”, és nem volt másképp az elmúlt években sem. Kis-Guczi Péter úgy véli, a sorozatos kommunikációs baklövések, az, ahogy a katasztrófavédelem rátelepedett a tűzoltók népszerűségére, bizonyára egyfajta törést fog okozni.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szerint azonban a tűzoltók megítélése társadalmilag mindig elismert volt, és ezen egy szervezeti átalakítás sem változtat. Álláspontjuk szerint az átszervezés eredményeként egységes szervezet jön létre, amely  lehetővé teszi a feladatok hatékonyabb, szakszerűbb ellátását. A szervezet érdeke pedig több esetben találkozik az egyéni érdekekkel, például megteremtették a lehetőséget arra, hogy a dolgozók otthonukhoz közelebb dolgozhassanak.

A rendszer állja a próbát

Az OKF emlékeztetett, az átszervezések fő célja, hogy hatékonyabbá tegyék a mentő, illetve tűzvédelmet, hogy az ország valamennyi településére a lehető leggyorsabban eljusson a segítség. Hangsúlyozzák: az erők és eszközök jobb, optimális elosztásával és a katasztrófavédelmi őrsök létrehozásával javítani akarják a lefedettséget.

Az OKF egyébként a megyei igazgatóságokkal együtt 2000 óta látja el a tűzoltóságok szakmai felügyeletét. Állítják, az akkor kialakított rendszer állja a próbát, és stabil, szakmai színvonalat biztosít.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik