A karácsony nemcsak a szeretetről és a meghittségről szól, hanem a finom ételekről és süteményekről is. Tegye fel a kezét, aki nem kapcsolja automatikusan a fenyő, a kalács illatát az ünnepekhez. Biztos sokan használják rajtam kívül is azt a szóösszetételt, hogy ennek olyan karácsony illata van. Én leginkább nagymamám és anyukám konyhájából áradó süteményillatot kötöm e szép ünnephez. A karácsonyi készülődéskor mindig is szerettem körülöttük sertepertélni és kiskuktát játszani.
Nagy gondossággal összeválogatott ételek és sütemények sorakoznak egymás után a füzetben, amely ma is a polcomon hever. Nagy becsben tartom e csodálatos válogatást, amely már számtalanszor boldogította a családot. A szeretettel elkészített süteményektől lett igazán meghitt a karácsony.
De mutatok is három olyan retró süteményt, amelyek nálunk soha sem maradhatnak el a karácsonyi asztalról.
Beigli
Az egyik asztalról sem hiányozhat a beigli, amely természetesen nálunk is mindig megtalálható.
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 25 dkg margarin
- 3 tojás sárgája
- 2 dkg élesztő
- 1,5 dl tejföl
- 2 dkg cukor
- egy csipet só
Diótöltelékhez:
- 20 dkg dió
- 20 dkg cukor
- 1 csomag vaníliáscukor
- 0,5 dl tej
- 5 dkg mazsola
Máktöltelékhez:
- 20 dkg mák
- 20 dkg cukor
- fél citrom reszelt héja
- 0,5 dl víz
- 5dkg mazsola
Elkészítés:
A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, majd beletesszük a többi hozzávalót és összegyúrjuk. A tésztát elkészítjük előző nap, amelyet hűtőszekrényben tárolunk. Másnap elkészítjük a tölteléket. A mák-és a diótölteléknél azonos módon a megadott folyadékmennyiséggel a cukrot felforraljuk, majd az ízesítőket beletesszük, és végül a mákot és a diót is hozzákeverjük. Hűlni hagyjuk. A tésztát négy egyenlő részre osztjuk és 5mm vastag tésztára nyújtjuk. Beletesszük a tölteléket, rárakjuk az előzőleg jól megmosott (a dióshoz rumban áztatott) mazsolát és feltekerjük. A tekercsek tetejét megkenjük felvert tojássárgájával, majd félretesszük, hogy a tojás teljesen megszáradjon. Másodszorra felvert tojás fehérjével kenjük át és hagyjuk megszáradni. Tetejét megszurkáljuk és középmeleg sütőben kb. 40 percig sütjük. A megsült tésztát ne takarjuk le.
Kókuszos kocka
Nekem ez a sütemény az egyik kedvencem. Nemcsak karácsonykor készítem el, de az év bármely szakában szívesen falatozom. Könnyű, igazán kókuszos finomság.
Tészta:
- 48 dkg liszt
- 45 dkg porcukor
- 3 kanál méz
- 4,5 dkg zsír
- 3 egész tojás
- 3/4 sütőpor
- 1 púpozott kisakanál szódabikarbóna
- 3 dl tej
- 30 dkg kókuszreszelék a hempergetéshez
Máz:
- 20 dkg vaj
- 25 dkg kristálycukor
- 2 nagy kanál holland kakaópor
- 2,5 tej
Elkészítés:
A porcukrot a mézzel, a zsírral és a tojásokkal 20 percig tűzön kevergetjük, pirítjuk. Levéve kevergetés közben kicsit hűlni hagyjuk. Utána hozzáadjuk a sütőporral és szódabikarbonáttal elkevert lisztet és a tejet. Jól összekeverjük, és kizsírozott lisztezett tepsibe öntve megsütjük.
A mázhoz a hozzávalókat lábasba téve felfőzzük, majd hűlni hagyunk. Kihűlés után hozzáöntjük a tejet.
A tésztát kockára vágjuk, belemártogatjuk a mázba, majd kókuszba hempergetjük.
Fatörzs
Az ünnepek nem múlhatnak el csokoládés sütemény nélkül. Ez az édesség nemcsak finom, de nagyon látványos is tud lenni az asztalon. Legyen az családi vacsora vagy vendéglátás, osztatlan sikert szokott aratni.
Hozzávalók
A tésztához:
- 5 tojás
- 12 dkg cukor
- 13 dkg liszt
- 5 dkg olvasztott vaj
- 3 evőkanál holland kakaópor
A krémhez:
- 6 tojássárgája
- 10 dkg cukor
- 25 dkg étcsokoládé
- 2 dl tejszín
- 5 dkg vaj
Elkészítés:
A tészta hozzávalóiból piskótatésztát készítünk: előbb a száraz összetevőket, a kakaóport a liszttel és a cukorral elkeverve adjuk a tésztához, az olvasztott vajat pedig a legvégén keverjük bele. Az így kapott tésztából 180 Celsius fokos sütőben 8-10 perc alatt megsütjük, vigyázva, hogy ne szárítsuk ki.
Amíg a piskótánk pihen, elkészítjük a krémet, amihez a tojássárgáját kihabosítjuk a cukorral, a tejszínt pedig felforraljuk. A felforralt tejszín kis részét a tojássárgás-cukros habunkhoz keverjük hőkiegyenlítés gyanánt, majd az így kapott keveréket visszaöntjük a tejszínbe, és visszatesszük a tűzre. Folyamatosan kevergetve forráspontig hevítjük, hogy ki ne csapódjon a tojássárgája. Ha a tejszínünk felforrt és levettük a tűzről, mehet bele a darabokra tördelt csoki, amit teljes olvadásig kevergetünk. Ha felolvadt, hozzáadjuk a puha vajat is, majd hagyjuk teljesen kihűlni.
A kihűlt piskótalapot egy konyharuhára fektetjük, és lehúzzuk róla a sütőpapírt. A krém kétharmadát szépen, egyenletesen elkenjük rajta, majd egy konyharuha segítségével jó szorosan feltekerjük, hogy ne maradjon lyuk a közepén. A tekercsből ferdén levágunk két nagyobb darabot, és a piskótatekercs oldalához nyomjuk, mintha az ágai lennének. A maradék krémmel megkenjük kívülről a fatörzset, majd villával csíkokat húzunk rá. A hűtőbe tesszük.