Advent

Közfelháborodás miatt lebontották a 2500 méter sálból készült karácsonyfát Marosvásárhelyen

December 4-én állították fel, 6-án este pedig le is bontották a Marosvásárhely központjában, a Rózsák terén 2500 méternyi sálból készített karácsonyfát, írta a Székelyhon.

A Kult Alternatív Kulturális Fesztivál szervezői a világ számos országából érkezett, kézzel kötött darabokból összeálló fesztiválsál rekordjának megdöntésére készültek, ám a lakossági felháborodás közbeszólt.

A kezdeményezők szerint Marosvásárhely idei karácsonyfája az összefogás szimbóluma lett volna, mely túlmutat egyéni, politikai, nemzetiségi és kulturális különbségeken. A Kult Alternatív Kulturális Fesztivál „A történetek összekötnek!” mottóval hirdette meg rekorddöntési kísérletét.

Sokan indián sátornak nevezték, mémeket készítettek, ahogy a városvezető indián törzsfőnökként áll mellette. Mások arra készültek – legalábbis szóban –, hogy adakozásból egy óriási műfenyőfát vesznek és azt feldíszítve odaviszik mellé

– olvasható a portálon.

Meghallottuk az emberek hangját, egyesek felháborodását, megértettük érzékenységét. Ezért a Kultfeszt installációját a Várba költöztetjük

– jelentette be szerdán éjszaka Soós Zoltán, Marosvásárhely polgármestere.

Az erdélyi városban, a Színház téren egyébként hétfőn nyílt meg a karácsonyi vásár, amelynek központjában hagyományos karácsonyfa áll. A polgármester azt mondta, ez a város igazi karácsonyfája.

Kapcsolódó
Egy 500 lelkes faluból származik a magyar karácsonyfák zöme
Évi 600-700 ezer fenyőfát visznek el innen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik