Advent

Mexikóból származik a karácsony legnépszerűbb virága

Jill Wellington/Pixabay
Jill Wellington/Pixabay
Nem a legegyszerűbben nevelhető és tartható növény.

Lehet vitatni az állítást, de a mikulásvirágtól senki sem veheti el legnépszerűbb karácsonyi virág titulust.

A növény Mexikóból származik, ott őshonos virágnak számít, ráadásul az azték kultúrában a tisztaság jelképe volt.

Feljegyzések szerint a mikulásvirágot Joel Roberts Poinsett, Mexikó első amerikai nagykövete telepítette be az Egyesült Államokba. A politikus egy sétája során nagy, piros virágú cserjét talált egy út mellett, kivette a növény dugványait és elvitte őket dél-karolinai üvegházába.

A virág villámgyorsan meghódította Amerikát, és népszerűsége azóta is töretlen. Becslések szerint a világ mikulásvirágainak hetven százalékát az Egyesült Államokban nevelik, és a karácsonyi ünnepek közeledtével dobják piacra, de természetesen a világ minden részén árusítják.

Szobanövények

A mikulásvirág természetes színe élénkpiros, és zöld leveleivel együtt a karácsony tökéletes lakásdísze. Ugyanakkor ma már sokféle változata van, ám a legkedveltebb továbbra is a piros, de kapható fehér és rózsaszín fajtája is.

Használják karácsonyfa és az ünnepi asztal díszítésére, ám a cserepes növény önmagában a lakás bármely részében mutatós.

A mikulásvirág Magyarországon is az egyik legnépszerűbb karácsonyi virág, bár nem a legegyszerűbben nevelhető és tartható növények közé tartozik. Általában már novemberben a boltokba kerül, és januárban virágzik el.

A növény érzékeny a huzatra. Nem érzi jól magát olyan szobában, ahol változó a hőmérséklet, és fűtőtest közelébe se érdemes tenni, mert a száraz levegőt nem szereti.

Ha véget ér az év végi ünnepkör, és a növény elvirágzik, kitartással tovább nevelhető, és egy év múlva is gyönyörködhetünk benne. Ehhez azonban alapos kertészeti ismeretek szükségesek, melyekről az interneten rengeteg hasznos információ található.

Kapcsolódó
Jól választott virágföld a szép szobanövény titka
A virágföld helyes megválasztása alapfeltétele növényeink optimális fejlődésének.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik