Otthon

Jól választott virágföld a szép szobanövény titka

24.hu
24.hu

2017. 10. 10. 08:55

A virágföld helyes megválasztása alapfeltétele növényeink optimális fejlődésének.
Korábban a témában:

A szobanövények akkor díszítenek szépen, ha igényeiket megpróbáljuk a legjobban kielégíteni. Ezek a víz, a levegő és a páratartalom, a tápanyagok, az átültetés, a hőmérséklet és a fény. Fejlődésükben az egyik legfontosabb tényező a jó minőségű virágföld.Ha mindezeket biztosítjuk, növényeink erőteljesek lesznek, szebbé, otthonosabbá teszik a lakást.

Milyen a jó virágföld?

  • Elsősorban laza és légáteresztő, hogy a gyökérzet levegőhöz jusson és növekedjen.
  • Víztartó, hogy a virágföld ne száradjon ki és a tápanyagokat eljuttassa a növénynek. Ha a virágföld agyagos összetapadt, a növény nem fejlődik.
  • A jó virágföld tápanyagokat megkötő, hogy szükség esetén azok a növény rendelkezésére álljanak.
  • Stabil szerkezetű a tápanyagleadást illetően, ugyanakkor a növény gyökereinek biztos támaszt nyújtó.

Milyen virágföldet alkalmazzunk?

A növények szükségleteiknek megfelelően más és más virágföldet igényelnek, és ez legfőképpen a lakásban tartott szobanövényekre jellemző. A virágföldeket három alapvető kategóriába sorolják, melyek pH értékük szerint lehetnek savanyú, semleges, vagy lúgos kémhatásúak.

„A” típusú virágföld: savanyú termesztő közeget igénylő növények nevelésére – például azalea, begonia, bromélia, ciklámen, flamingóvirág, szobafenyő, szobapáfrány.

„B” típusú virágföld: semleges- és közepes mészigényű termesztő közeget igénylő dísznövényekhez – például 2 évnél fiatalabb pálmák, amarillisz, asparagus fajok, buzogányvirág, ficus fajok, kaktuszfélék, korallvirág, mikulásvirág, pletyka, szobaborostyán.

“C” típusú virágföld: lúgos termesztő közeget igénylő növények nevelésére – például 2 évnél idősebb pálmák, clivia, leander, muskátli, philodendron fajok.

Attól függően, hogy az adott virágföldet, milyen növényeknek állították össze, a legtöbb szobanövény számára bekevert virágföldben találunk tőzeget, amely a jó vízelvezetésért, marhatrágyát és biohumuszt, amely a tápanyag ellátottságért felel.

Amennyiben ezek nincsenek feltüntetve a virágföld csomagolásán, érdemes házilag hozzákeverni a biohumuszt, a tőzeget és az érlelt marha- vagy istállótrágyát, de utóbbiakkal óvatosan kell bánni, mert túladagolva kiégethetik a növényt.

Fontos, hogy a legtöbb szobanövényt, két vagy háromévente át kell ültetni friss virágföldbe, ahhoz, hogy egészséges maradjon és folyamatosan fejlődjön.

Fotók: Pixabay

EZ IS ÉRDEKELHET:

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.