Otthon

Életet visznek a lakásba a virágos szobanövények

Mindegyik kedvenc lehet.

A hűvösebb évszakok, a hideg tél közeledtével fontos szerepet kapnak lakásunkban a szobanövények, melyek megfelelő körülmények között tartva üdén zöldellenek és látványukkal a jó idő hangulatát idézik. A szobanövények hozzájárulnak egy lakás hangulatához, hiszen öltöztetik és otthonossá teszik azt, ráadásul környezeti igényeik ugyan különbözőek, de tűrőképességük többnyire elég nagy.

Többségük jól alkalmazkodó, cserépben nevelhető trópusi, szubtrópusi és mediterrán vidékről származó, levelükkel, virágukkal vagy alakjukkal díszítő növények.

Felmerül a kérdés: milyet válasszunk?

A szakirodalom gazdag, mi 5 féle szobanövényt (fajtát) gyűjtöttünk csokorba, melyek biztosan meghálálják a törődést, és a lakás színfoltjai lesznek.

Fokföldi ibolya

Évente több alkalommal virágozik. Egész évben át nagy tömegben hozza 1-2 cm nagyságú, lila, fehér, kék vagy rózsaszínű virágait, főként ennek köszönheti elterjedését. Világos, de nem napos 16-22 C fokos helyen kell tartanunk, aránylag keveset öntözzük.

Karácsonyi kaktusz

Mutatós, élénk rózsaszín virágú, mely a leghálásabb szobanövények egyike. Évről évre karácsony táján virágzik, innen kapta magyar nevét. Csak meleg helyen, 14-16 fokban érzi jól magát, és ott virágzik rendszeresen. Több vizet kíván, de novemberben 1-2 hétig tartsuk kissé szárazabban, hogy karácsonyra kihozza virágait.

Korallvirág

Megfelelő gondozás mellett akár egész évben is virágzásra bírható, így éven át csodálhatjuk sokféle színváltozatú virágzatát. Ahhoz, hogy virágzásra ösztönözzük biztosítsunk sok fényt a számára, öntözzük kevés vízzel, valamint állandóan tartsuk karban metszéssel.

Mikulásvirág

A mikulásvirág hazánkban különösen az adventi és karácsonyi időszakban népszerű szobanövény. A gondozás során ügyeljünk a megfelelő páratartalom valamint vízmennyiség biztosítására. A megfelelő körülmények között tartott mikulásvirág februárra virágzik el, és áprilisig fokozatosan megszabadul dekoratív felleveleitől.

Amarillisz

Magyarországon nemesített fajtái kaphatók, melyek különféle színárnyalatokban pompáznak és díszítik otthonunkat a szürke téli hónapokban. Az ősszel pihentetett hagymákat – amikor már a virágszár jó 15 centiméteres – elkezdhetjük sűrűbben öntözni és tápoldatozni, helyéül pedig kellemesen meleg, világos helyet válasszunk.

Fotók: Wikimedia Commons

Ajánlott videó

Olvasói sztorik