Advent

Ezért olvas mindenki könyvet Izlandon karácsony este

Képzeld csak el: szenteste van, és miután kaptál egy vadonatúj könyvet a családodtól, gondosan kicsomagolod, helyet foglalsz a kandalló mellett és egy forró csokit kortyolgatva a nap hátralévő részét olvasással töltöd.

Az izlandiak pontosan így ünneplik a karácsonyt minden évben. Ez a hagyomány a Jolabokaflod, ami magyarra fordítva annyit tesz,

karácsonyi könyváradat.

A Jolabokaflod története a második világháborúig nyúlik vissza, amikor a papír azon kevés dolog közé tartozott, amire nem vetettek ki importvámot. Emiatt az izlandiak könyveket ajándékoztak egymásnak karácsonykor, és a tradíció máig fennmaradt, írja a House Beautiful.

A Bifröst University 2013-as kutatása szerint az izlandiak 93 százaléka legalább egy könyvet elolvas évente, míg 50 százalékuk minimum nyolc könyvvel végez 365 nap alatt.

A könyvajándékozás kultúrája rávilágít arra, hogyan fogják fel a családok a karácsonyt, mint ünnepet. Általában 24-én este adjuk át az ajándékokat, és az emberek olvasással töltik az éjszakát. Több értelemben is ez adja a gerincét a kiadói szektornak az országban

– mondta Kristjan B. Jonasson, az Izlandi Kiadók Szövetségének elnöke.

1944 óta az izlandi könyvkereskedők minden év novemberének kiküldenek egy katalógust a háztartásokba, hogy az emberek kiválaszthassák a kedvencüket az újabbnál újabb könyvek közül.

Az Eurostat legfrissebb felmérése szerint egyébként a magyarok naponta tíz percet töltenek átlagosan könyvolvasással, ami bár kevésnek hangzik, jó aránynak számít.

Botrány lett belőle, mit rejtett az adventi naptár első ablaka
Sokan annyira a szívükre vették az ügyet, hogy nem is ünneplik idén a karácsonyt.

Kiemelt kép: Thinkstock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik