Belföld

Tonga is kell a kétharmadhoz

A legújabb Magyar Közlönyben megjelent a köztársasági elnök határozata.

Schmitt Pál köztársasági elnök Martonyi János külügyminiszter előterjesztésére úgy döntött, hogy Magyarország nagyköveti szintű diplomáciai kapcsolatokat létesít:
Szamoával,
Kiribatival,
Palauval,
Nauruval,
Vanuatuval,
Tuvaluval,
Tongával,
a Marshall-szigetekkel,
a Salamon-szigetekkel,
Mikronéziával és
Pápua Új-Guineával.

A Külügyminisztérium korábban egyébként azt közölte, hogy örömmel fogadták a közeledést az óceániai szigetcsoportok. A kormány május végén döntött arról, hogy nagyköveti szintű kapcsolatot létesít az apró szigetekkel, ami azonban nem azt jelenti, hogy a felsorolt országokban diplomáciai képviselet lesz, várhatóan a canberrai nagykövetet fogják akkreditálni.

Kell a kétharmad

Magyarország nem azért keresi a kapcsolatot, mert a kókuszdió-kereskedelem régiós bástyája akar lenni. Az óceániai szigetekkel jobban tudja érvényesíteni külpolitikai törekvéseit. Leegyszerűsítve, Magyarország az ENSZ BT nem állandó tagságára pályázik, amihez a tagállamok kétharmados támogatása kell és Naurunak ugyanúgy egy voksa van, mint az Egyesült Államoknak. A kétharmad miatt nemcsak Óceániában építi kapcsolatait a kormány, májusban létesített diplomáciai kapcsolatot a karibi térségben található St. Kitts és Nevis Államszövetséggel.

Magyarországnak egyébként összesen 79 államban van nagykövetsége, 89 helyen konzulátusa vagy főkonzulátusa és világszerte 224 tiszteletbeli konzul képviseli hazánkat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik