Belföld

Itt az új uzsora

A neve "boltocskázás". A taktabáji uzsorás klán módszerét már máshol is használják.

Az uzsora különös formája, az úgynevezett boltocskázás jelent meg a Hajdú-Bihar megyei Polgáron. Néhány család, kihasználva a többiek nyomorát, élelmiszerrel “üzletel”. A rászorulóknak az “ingyen, felírásra” kapott kenyér, tej és más élelmiszerek árát jelentős felárral kell visszafizetniük hó végén, ha jön a nyugdíj, vagy a segély – írja a Hajdú-bihari Napló.

A lap szerint Ferenczi István, a település “seriffje” tud erről, és olyan információkat gyűjt, amelyek megalapozzák a rendőrségi feljelentést az ügyben. Szerinte a “boltocskák” tulajdonosai sokszor zálogot kérnek: személyi igazolványt, bankkártyát, így a segélyosztáskor az sem ritka, hogy az uzsorás maga veszi le a kártyáról a szerinte neki járó összeget. Ferenczi három olyan családról tud a városban, akik “boltocskázásból” élnek.

A módszer egyébként ismert, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, az úgynevezett taktabáji klán tagjai a klasszikus uzsora mellett szintén adtak élelmiszert kölcsönbe, például 4-5 csirkeszárnyat 2000 forintért

Csaknem száz uzsoraügyben nyomoz a rendőrség és több mint 140 ember került a hatóság látókörébe. A közrádió szerint a legtöbb ügy Borsod megyében van, ahol a mélyszegénységben élő családok azért fordulnak uzsoráshoz, hogy enni tudjanak adni a gyerekeknek. Előfordult már, hogy az adóst eladták csicskának, vagy a gyermekeit prostitúcióra kényszerítették.

Taktaközben arra is akadt példa, hogy akinek baleset-biztosítása volt, azzal levágatták az egyik ujját. Ha az adósnak van értéke, ingatlana, azt elveszik. A Krónikának Makula György, az ORFK szóvivője azt mondta, hogy a munkát nehezíti, hogy a sértettek nem mindig működnek együtt a rendőrséggel, mert tartanak az elkövetőktől, emiatt sok eljárás meghiúsul.

Az InfoRádiónak a Baranya megyei Drávapiski polgármestere azt mondta, hogy az uzsora nagyobb üzlet, mint a kábítószer vagy a fegyver. Példaként elmondta, hogy ha valaki felvesz tízezer forintos hitelt egy évre, és havi száz százalékos kamatot fizet, ahogy országszerte a legtöbb uzsorás követeli, akkor az 40.960.000 forinttal fog tartozni egy év múlva. A módszerek közül az első a megfélemlítés – magyarázta Mali Zoltán. Szerinte két-három hetente előfordul, hogy “elviszik a családtagokat, a nőket vagy gyerekeket eladják prostituáltnak vagy szervkereskedőknek”.

“Ezt az állam nem engedheti meg, és a rendőrségnek sokkal határozottabban kell fellépni. Az a nagy baj, hogy nem is tudják, hol kellene elkezdeni” – vélekedett a polgármester.

A polgári és a büntetőjog is ismeri az uzsora fogalmát, és súlyos jogkövetkezményeket fűz a magatartáshoz – mondta szintén az InfoRádiónak Magyar György. Az ismert ügyvéd emlékeztetett arra, hogy az uzsorakamat nincs százalékosan meghatározva, mindig a bírói mérlegelés és az eset összes körülményeinek vizsgálata dönti el, mikor lépi át az úgynevezett törvényes vagy szokásos kamat szintjét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik