Belföld

Uzsoravacsora – 4 csirkeszárny 2 ezerért

Őrizetbe vették a taktabáji uzsorás klán négy tagját. A szerencsi rendőrök a szülők és fiaik előzetes letartóztatását javasolták.

Újabb uzsorásokkal szemben indított eljárást a rendőrség Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. A négy gyanúsított a rászorultak helyzetét kihasználva a megfélemlített sértetteket és családtagjaikat súlyos nélkülözésnek tették ki – írja a police.hu. A Szerencsi Rendőrkapitányság a bűnügyi őrizetbe vett tettesekkel szemben előterjesztést tett előzetes letartóztatásuk bírósági elrendelésére.

Az eljárás eddigi adatai szerint a szülők és fiaik évek óta több sértettel olyan aránytalan mértékű szóbeli szerződést kötöttek, amelyek alapján a kölcsönzött pénz többszörösét kellett az adósoknak visszafizetniük. Egy helyi családnak a korábban felvett pár ezer forint helyett évek alatt több százezer forintot kellett visszafizetnie. Azokat a sértetteket, akik nem tudtak törleszteni megfenyegették, családtagjaik megölését helyezték kilátásba.

Másoknak élelmiszert adtak kölcsön, az érintetteknek pedig a bolti ár többszörösét kellett visszaadniuk. Egy disznótoros tál, amin 2 körülbelül 15 centis hurka volt és egy csík zsírszalonna 4200 forintba került. A gyanúsítottak 4-5 csirkeszárnyat 2000 forintért adták az adósságcsapdába került sértetteknek. Az ügyfélkör bővítésére jellemző példa, hogy az új kuncsaftoknak azt mondták, nem uzsorára adnak kölcsönt, a visszafizetésnél viszont már közölték, hogy muszáj rárakniuk a kamatot, mert ők sem tudnak miből megélni. A család egyébként nem egy esetben vette el az adósok teljes havi bevételét.

A gyanúsítottaknál tartott házkutatásoknál többek között olyan feljegyzéseket foglaltak le, amelyekben a „kamatospénzekhez” tartozó nevek szerepeltek, illetve a hozzájuk rendelt összegek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik