Belföld

Béke volt az utcán – percről percre

Véget értek a pártrendezvények, atrocitásról nem kaptunk hírt. Orbán Viktor több tízezres tömeg előtt beszélt, mindenkitől két szavazatot kért. A jobbikosok is több ezren voltak, az MSZP „vérszegény” rendezvénye gyér érdeklődés mellett folyt. A napot egy szélsőséges csoport megemlékezése zárta.

17:30 – Vége az ünneplésnek

A Magyar Önvédelem Mozgalom megemlékezésén mintegy 50-60 ember vett részt. A március 15-ei rendezvények ezzel rendbontás nélkül véget értek a fővárosban.

16:50 – Elcsendesül a város?

Véget ért a Jobbik rendezvénye is, a résztvevők többsége a Deák téri metró felé hagyja el a helyszínt. Egyes résztvevők, miként a rohamrendőrök is a Batthyány-örökmécses felé vették az irányt, ahol a Magyar Önvédelem Mozgalom tart megemlékezést.



16:20 – Itt az idő!

Orbán Viktor beszédével ért véget a Fidesz rendezvénye. A pártelnök szerint a nagyarányú győzelem több, mint a forradalom, mert alku és vér nélküli gyors cselekvést tesz lehetővé. A jó kormányzás nem elég, igazi megújulás kell – fogalmazott. Minden magyarnak meg kell újulnia, le kell győznie a benne lévő rosszat. Orbán két szavazatot kért az emberektől, aki voksait megosztja, az az ellenségre szavaz. A “Hajrá Magyarország, hajrá magyarok!” szlogen helyett “Magyarország, itt az idő!” – felszólítással zárta szavait.


A beszédben nem hangzott el érdemi újdonság az eddigi kampányfelszólalásokhoz képest, és a párt programjáról sem árultak el többet. Orbán Viktor beszédének összefoglalóját ide kattintva olvashatja el.

16:15

A Jobbik rendezvényének szomszédságában, a Gödörben liberális értelmiségiek tartanak kerekasztal-beszélgetést, a falakon a cigányságról szóló fotókiállítás látható. Békében megférnek ugyanakkor a pihenni betérő árpádsávos Jobbik-szimpatizánsokkal.

Képgaléria!

Képgaléria!

16:00 – Ideje csomagolni

Már csak 27 nap, és ideje csomagolni – fogalmazott Orbán Viktor a Fidesz rendezvényén. Kevés nemzetet ajándékozott meg a gondviselés ilyen karizmával, mint a magyart – mondta. A hatalom mostani birtokosai egész Magyarországot begyömöszölnék egy nokiás dobozba, és elvinnék külföldi bankjaik páncéltermébe.

15:50 – Kétharmadunk jobbikos?

Morvai Krisztina egy magyar bank felállítását ígérte, és figyelmeztetett: a Jobbik programja 88 oldalas. Magyarország kétharmada jobbikos, csak még nem tud róla – tette hozzá. Jelenleg ifjabb Hegedűs Lóránt beszél.

15:30 – A szélsőségek nem építenek

A várhatóan másfél-két órás Fidesz-rendezvényen Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke kiemelte: a szélsőségek nem tudnak építeni. Navracsics Tibor, a párt frakcióvezetője úgy fogalmazott, hogy az MSZP szép sorban mindenkit kitagadott a magyar nemzetközösségből. A résztvevők megtöltik az Attila út és a Krisztina körút Dózsa György-szoborral szembeni részét úgy, hogy még a villamossíneken is állnak. Sokan vannak a Tabán domboldalánál is.


Képgaléria!

Képgaléria!

15:25 – Morvai 12 pontja

A Jobbik rendezvényén a Bazilika előtt többezres tömeg hallgatja Morvai Krisztina beszédét. A párt EP-képviselője felolvasta a 12 pontot, majd mindegyiket „aktualizálta”.

15:20 – Szépen ünnepeltünk

A kormányszóvivői iroda szerint 11 ezernél is többen vettek részt a március 15-ei központi megemlékezéseken hétfőn délelőtt. Több mint ötezren voltak kíváncsiak a zászlófelvonásra és a Múzeumkertben rendezett előadásra. Csaknem hatezren látogattak el a forgalom elől lezárt Lánchídra, a „Széchenyi korzóra”, és több mint ezer gyermek teljesítette a huszártábor próbatételeit a Roosevelt téren.

15:05

Nemeskürty István el-elcsukló hangon idézi Széchenyit a Fidesz rendezvényén.

15:00 – Zászlóerdő Budán

Felmérhetetlen létszámú, tudósítónk szerint több tízezres tömeg vesz részt a Fidesz 15 órakor kezdődött ünnepi megemlékezésén Budán, a Dózsa György téren. A színpadon felirat: „Itt az idő”. Népzene szól, a tömeg zászlóerdőt tart a magasba.

14:50

Lassan elkezdődik a Jobbik rendezvénye is a Bazilika mellett a Bajcsy-Zsilinszky úton. Kevés rendőrt látni, a rendre terepszínű ruhás saját rendfenntartók vigyáznak, és megérkezett a párt csendőrsége is.

14:40 – Tömegek tartanak a Fideszre

A Fidesz rendezvényének helyszínére szinte lehetetlen tömegközlekedéssel eljutni, az emberek nem férnek fel a buszokra. Tömegek vágtak neki gyalog, az Erzsébet hídon összefüggő sorban haladnak. A szél olyan erős, hogy szó szerint fütyül a híd korlátlécei között. A Dózsa György tér környékén parkolóhely már nincs.

13:47 – Idén is kifütyülték

Demszky Gábor beszédét folyamatos fütty és pfujjolás kísérte, a mintegy 1000-1500 fős hallgatóság részéről. A főpolgármester párhuzamot vont az 1848-as és 1989-es vértelen, tárgyalóasztaloknál “megvívott” forradalom között. A többpárti demokráciát meg kell óvni, nem lehet lecserélni a senki által ki nem próbált harmadik útra – utalt a Jobbikra. Majd meg is nevezte a pártot: minden demokratikus erőnek az a feladata, hogy megvédje a demokráciát a Jobbiktól és a Magyar Gárdától – fogalmazott, majd a Jobbik elleni szellemi jogvédelemre szólított fel. A tömeg akkor fütyült és kiabált a legjobban, amikor a cigánygyilkosságok és a szélsőségesek közti kapcsolatról emlékezett meg.

Demszky huszadik és egyben utolsó alkalommal köszöntötte hallgatóságát a Március 15. térről, ezután visszavonul a politikától. A tömeg ezt hatalmas éljenzéssel vette tudomásul, többen kiabálták: “Börtönbe, börtönbe!” Minél többen menjenek el szavazni, ez az egyetlen módja a Jobbik visszaszorításának – zárta szavait a főpolgármester. Demszky Gábor beszédének részleteit ide kattintva olvashatja.

13:28 – Befejezte az MSZP

A Szózat eléneklésével zárult az MSZP minden szempontból felejthető ünnepi rendezvénye. A beszédekről ide kattintva olvashat.


13:25Már zsidóznak

Mesterházy a korrupcióról beszélt: egy ember lehet korrupt, de egy szervezet nem. Azt ígérte a hallgatóságnak, hogy kigyomlálja a korrupciót a párt soraiból. Közben a Március 15. téren a Nemzeti dal alatt többen skandálták: „Mocskos zsidók!”. A rendezvényből egyébként semmit nem látni, annyira messze van, és a kamerák, fotósok sorfala is takarja az eseményeket.

13:10 – Vérszegény

Mesterházy Attila a múltidézés után az elmúlt nyolc év eredményeit méltatta, a fejlődést csak rosszindulattal lehet eltagadni – utalt a Fideszre. Választási ígéret nem hangzott el, de a szocialisták miniszterelnök-jelöltje kijelentette: a demokratikus oldalon egyedül az MSZP áll. A liberálisok ma már „nem mérhetők” és az alkalmi pártszövetségeknek sincs értelme – mondta. A hallgatóság közben lassan elszivárog a helyszínről, tudósítónk vérszegénynek értékelte mind a beszédeket, mind az érdeklődést.

Képgaléria!

Képgaléria!

13:05 – Már fütyülnek

Megkezdődött a műsor a Március 15. téren is, a mintegy 500 főre duzzadt tömegből jópáran kifütyülték a fellépő Budapesti Huszárzenekart és Hajdú András operaénekest.

13:00 – Taps Mesterházynak

A gyér tömegből szórványos taps fogadta az MSZP miniszterelnök-jelöltjét a Pilvax közben. Mesterházy Attila bocsánatkérést vár Orbántól, amiért egyszer Tusnádfürdőn azt mondta: a baloldali ember ráront a nemzetére, ha teheti.

12:55 – Készültség a Március 15. téren

A Március 15. téren katonazenekar játszik, alig két-háromszáz ember várja Demszky Gábor ünnepi beszédét. Látható néhány árpádsávos zászló is. A teret kordonokkal vették körül, az Erzsébet hídra tilos felmenni, a híd alatti parkolót ellepték a rendőrök. Az emelvényt tudósítónk szerint a tömegtől „hajítótávnál” messzebbre állították fel.

12:45 – Nincs tömeg az MSZP-nél

Az MSZP színpadán Horváth Csaba beszél: itt az ideje belátni, mi sem vagyunk hibátlanok és tévedhetetlenek – fogalmazott. Egy idős ember a rendezvényt megnyitó Himnusz után hazaindult: ennél több figyelmet nem érdemel egy párt, aki “beengedi soraiba” Hagyó Miklóst – mondta helyszíni tudósítónknak. A helyszínen egyébként nem tolonganak az emberek, mintegy ezren kíváncsiak a kormányzó párt ünnepségére.

12:30 – Az MSZP kezd

A Ferenciek terén az Astoria irányában a buszsávban jelentős rendőri erők várakoznak autókkal, furgonokkal. Az MSZP Pilvax közben rendezett ünnepségét a Deák tér felől, a Városháza utcán lehet megközelíteni. Lendvai Ildikót hatalmas taps fogadta a színpadon. Helyszíni tudósítónk szerint mintegy ezer ember gyűlt össze eddig, a környéken több 20-30 fős csoport mozog árpádsávos zászlókkal.

12:00 – Útra kelt a tömeg

A Himnusszal véget ért az ünnepi műsor a Múzeumkertben. Az emberek többsége az Astoria felé vette az irányt, a következő „programpont” Demszky Gábor főpolgármester ünnepi beszéde a Március 15. téren.

11:50 – A saját pecsenye

A márciusi ifjak felelős, áldozatkész értelmiségiek voltak – jelentette ki Bokros Lajos, az MDF miniszterelnök-jelöltje a párt ünnepségén a budapesti Jókai téren. A márciusi ifjak 162 évvel ezelőtt nem érték be saját „pecsenyéjük sütögetésével”, saját „karrierjük” biztosításával – mondta. Ma Magyarországnak újra reformokra van szüksége. Az április választásokra utalva azt mondta: ma nagyon úgy tűnik, hogy a pártok ismét négyévnyi semmittevésre akarják ítélni Magyarországot. A megemlékezésen részt vett az MDF több vezetője, köztük Dávid Ibolya pártelnök és Herényi Károly elnökhelyettes.

11:40 – Nem vereségre születtünk

A magyarság nem vereségre született, és 1848. március 15. óta tudja, hogyan kell győzni – mondta a Győr központjában, több ezer ember részvételével tartott hétfői ünnepségen Borkai Zsolt (Fidesz), a város polgármestere. „Itt a tavasz, új évet írunk. Új szelek fújnak, ha mi is akarjuk. Merjünk együtt nagyot álmodni, higgyük el, hogy ennél többre vagyunk hivatottak!”

11:34 – Lehet változtatni

Tizenkét fa elültetésével és a párt 12 pontjának ismertetésével emlékezett az 1848-as forradalomra és szabadságharcra a Lehet Más a Politika (LMP) Budapesten, a VIII. kerületi Teleki téren. Schiffer András, a párt listavezetője a rendezvényen azt mondta: március 15. azt üzeni, hogy az öröknek hitt viszonyok megváltoztathatók, „igen, lehet változtatni Magyarország sorsán”.

Fákat ültetett az LMP (MTI)

Fákat ültetett az LMP (MTI)

11:25 – Nehezen érteni a műsort

A múzeum lépcsőin az 1848. március 15-ei eseményeket elevenítik fel. A helyszínen tartózkodó kollégánk szerint azonban az előadás szövegét alig lehet érteni, rossz a hangosítás. A tömeg napfürdőzik, nincs bekiabálás, az „árpádsávos csoport” is békésen álldogál, beszélget.

11:08 – Újjáépített szabadság

A szabadság és az ország újjáépítésére szólított fel március 15-i ünnepi beszédében Kósa Lajos Debrecenben. „Húsz éve a magyar nép a szabadságot választotta, ezt kell újjáépítenünk” – mondta a város főterén összegyűlt mintegy kétezres hallgatósága előtt Debrecen polgármestere, a Fidesz alelnöke. Most minden emberre szükség van, függetlenül attól, korábban kire szavazott, kit támogatott – tette hozzá.

Képgaléria

Képgaléria

11:00 – Amilyennek lennie kell

Megkezdődött az ünnepi műsor a Magyar Nemzeti Múzeum előtt.

10:58

A műsor kezdete előtt már 5-6 ezer ember gyűlt össze a Nemzeti Múzeum előtt, a tömeg megtölti az egész Múzeum körutat. Tudósítónk szerint az elmúlt „kordonállítós” években még soha ennyien nem ünnepeltek. Most azonban az emberek családostul, gyerekekkel jelentek meg, az egész olyan, mint amilyennek egy nemzeti ünnepnek lennie kell – emeli ki kollégánk. Jó a hangulat, a gyerekeket gólyalábas komédiások szórakoztatják. Nem sokkal korábban megjelent a tömegben a Kossuth téren fütyülők csoportja is.

10:40 – Szabad a Kossuth tér

Feloldotta a Kossuth tér környékén az útlezárásokat a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK), így már helyre is állt a közlekedés

10:33 – Tömeg a múzeum előtt

A Magyar Nemzeti Múzeum előtt már most többen gyűltek össze, mint tavaly összességében. A tavalyi kordonoknak és beléptetőkapuknak nyomát sem látni, a rendőri jelenlét is szinte észrevehetetlen. A tömegben nincs árpádsávos zászló, baráti társaságok, családok, turisták érkeznek folyamatosan. Az emberek lassan sétálnak, helyet keresnek a műsor előtt fél órával. Érdekes módon az összes környékbeli kávézó zárva tart.

10:20 – Demszky „hajítótávolságra”

A Március 15. téren – itt tartünnepi beszédet Demszky Gábor főpolgármester 13 órakor – már csaknem teljesen felépítették a színpadot. A híd alatti parkolót rendőrök foglalták el, erős biztonsági előkészületek látszanak. A kordonokat Demszky emelvényétől „hajítótávolságra” helyezték el.

KÉPGALÉRIA!

KÉPGALÉRIA!

10:12Viharos széllökések

Az Országos Meteorológiai Szolgálat az egész ország területére sárga, azaz a legenyhébb fokú figyelmeztetést adta ki. Az ünneplőknek erős szélre, kell számítani viharos, akár 60 km/órát meghaladó lökésekkel.

10:00 – Lobog a zászló

A Kossuth téren véget ért az ünnepség, az 5-800 főre duzzadt tömeg a metró felé hagyja el a helyszínt. Tudósítónk szerint a katonai tiszteletadásból a távolság miatt alig lehetett valamit látni, a bekiabálások és füttykoncert pedig minden más hangot elnyomott. A következő esemény a Magyar Nemzeti Múzeum előtt kezdődik 11 órakor.

9:40 – Zászlófelvonás

Felvonták a lobogót. A közjogi méltóságokon kívül az eseményen részt vettek a kormány tagjai, több parlamenti párt képviselője és a diplomáciai testület tagjai.

9:32 – “Hazaárulók!”

A Kossuth téren megemlékező méltóságokat hermetikusan elzárták a tömegtől, az ünnepség helyszínét meg sem lehet közelíteni. A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium Vértanúk tere felőli
részén lehet – a detektoros kapun áthaladva – a Kossuth térre bejutni.

A tér és a Báthori utca sarkán mintegy 200 ember gyűlt össze, feltűntek árpádsávos és egy halálfejes zászló is, a tömeg bekiabálásokkal, fütyüléssel kommentálja a zászlófelvonást: “Hazaárulók! Mocskos tolvajok!”. Metsző hideg szél fúj.

9:20
Utolsó simítások

A Múzeumkertben már zajlik az ünnepi előadás próbája, az utcán nyoma sincs a tavalyi biztonsági előkészületeknek. Helyszíni tudósítónk szerint a rendőri jelenlét sem szembeötlő

A pártok is ünnepelnek

Délelőtt ünnepi műsor veszi kezdetét a Múzeumkertben, és „Széchenyi korzó” elnevezéssel történelmi játszóház és huszártábor lesz a Lánchídon és a Roosevelt téren. A hidat egész napra lezárják, sétálóutcává alakul, az odalátogatók játékos feladatok és történelmi idegenvezetés keretében ismerkedhetnek meg a híd történetével, de akár lovas kocsin is áthajthatnak rajta.

Hétfőn adják át az Országházban a Kossuth- és Széchenyi-díjakat, a díjátadáson jelen lesz Sólyom László köztársasági elnök és Bajnai Gordon kormányfő. Ugyancsak hétfőn adják át a Márciusi Ifjak Díjat a Parlamentben.

A parlamenti pártok is megtartják hagyományos megemlékezéseiket, illetve politikai nagygyűlésüket hétfőn. Az MSZP a V. kerületben, a Pilvax közben, a Fidesz-KDNP frakciószövetség az I. kerületben, az Attila úton, a Dózsa György-szobornál tartja kampánynyitó nagygyűlését és ünnepi megemlékezését, az MDF ünnepi rendezvénye a VI. kerületi Jókai téren lesz. A Jobbik a Bajcsy-Zsilinszky úton, a Deák térhez közel tartja megemlékezését.

Főpróba a Nemzeti Múzeum előtt (MTI)

Főpróba a Nemzeti Múzeum előtt (MTI)

Legmelegebb üdvözlet

Barack Obama amerikai elnök vasárnap nyilatkozatban köszöntötte az 1848-as magyar forradalom 162. évfordulójának ünneplőit. „Legmelegebb üdvözletem küldöm mindazoknak, akik az 1848-as magyar forradalom évfordulóját ünneplik holnap” – áll az elnöki köszöntésben. Obama kiemelte: az 1848-as forradalom meghatározó pillanat volt Magyarországnak a szabadságért vívott küzdelmében, és továbbra is lelkesítőleg hat mindazokra, akik támogatják a szabadság ügyét.

Barack Obama az évforduló alkalmából tiszteletét fejezte ki a magyarországi gyökerekkel rendelkező amerikaiak iránt, akik „továbbra is fontos szerepet játszanak társadalmunkban, gazdagítják az Egyesült Államok jellemét és kultúráját”.

Olvasói sztorik