Belföld

A kormány tagadja a bútorvásárlást

Csúsztat a Magyar Nemzet a Központi Szolgáltatási Főigazgatóság irodabútor beszerzésére megkötött keretszerződéséről szóló cikke: az ugyanis nem konkrét beszerzésről, csak annak lehetőségéről szól - közölte a Kormányszóvivői Iroda.

A bútorvásárlás ráadásul nem is a kormány részére lenne, ugyanis már a kiírásban kizárták a minisztériumokat a vásárlói körből – áll a közleményben. A keretszerződés révén többek közt önkormányzatok, oktatási és egészségügyi intézmények, bíróságok szerezhetnek be gyorsan, egyszerűen és olcsóbban irodabútort, amennyiben szükségük van rá, illetve pénzügyi lehetőségeik azt engedik.

A Magyar Nemzet állításával ellentétben a Központi Szolgáltatási Főigazgatóság novemberi szerződéskötése nem konkrét bútorvásárlásról szól. A központosított közbeszerzési eljárás csupán lehetőséget biztosít a közbeszerzési eljárásban érintett mintegy ezer intézménynek – köztük az önként csatlakozó önkormányzatoknak, oktatási és egészségügyi intézményeknek, bíróságoknak – hogy gyorsan, egyszerűen és olcsóbban juthassanak hozzá a szükséges irodabútorokhoz. Vásárlási kötelezettség azonban ezeket az intézményeket sem terheli, ha az intézmények úgy döntenek, hogy mégis vásárolnának irodabútort, a beszerzéseket természetesen a saját költségvetésükből finanszírozzák.

A minisztériumok – ellentétben a Magyar Nemzet által sugalltakkal – tartják magukat a miniszterelnök 2008. októberi iránymutatásához. 2009-re a Központi Szolgáltatási Főigazgatóság nem tervezett keretet minisztériumi bútorbeszerzésre, a minisztériumok kisebb-nagyobb bútorbeszerzési igényeit a raktárában tárolt, a többi minisztériumtól átvett, használt bútorokból tervezi kielégíteni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik