Belföld

Kisokos az egészségügyhöz

2007-től már az egészségügyi reform intézkedései szerint vehetjük igénybe az egészségügyi szolgáltatásokat: vizitdíjat kell majd fizetnünk, lesznek kiemelt kórházak, és benzinkutakon is vásárolhatunk gyógyszereket. A FigyelőNet kisokosa a változásokról!

Február 15-től ha elmegyünk háziorvosunkhoz vagy egy szakrendelőbe, akkor 300 forintot kell fizetnünk az orvosnak. Amennyiben egy rendelőben mégis több orvost kell felkeresünk, például bélpanaszokkal ultrahangra küldenek ugyanazon a napon, akkor is csak egyszer kell vizitdíjat fizetni. Ezt a legtöbb helyen készpénzben tehetjük meg, de létezik olyan rendelő, ahol elfogadják a bankkártyát is.

A kórházakban szintén 300 forintos napidíjat kell fizetni február 15-től. Ha valaki sok időt tölt kórházban, attól is legfeljebb 6000 forint kérhető el, ugyanis a 21. nap után ingyenes a kórházi ellátás.

Több lehet a vizitdíj

A 300 forintnál azonban többet is elkérhetnek az egészségügyi szolgáltatók. 600 forintba kerül, ha a beteg eltér a kijelölt betegúttól, például nem abba a kórházba megy, ahova a háziorvos küldte, ha beutalóval igénybe vehető ellátást beutaló nélkül vesz igénybe, vagy ha nem a saját háziorvosánál vesz igénybe nem sürgős ellátást. Ezer forintot kell abban az esetben fizetni, ha az ügyeleti, sürgősségi ellátást indokolatlanul vette igénybe a beteg.

Vizsgálat vizitdíj nélkül

Nem kell vizitdíjat fizetni a katasztrófa-egészségügyért, ha járvány tör ki, és amiatt kell az orvoshoz menni, a tüdőszűrésért, a rákszűrésért, a mammográfiás vizsgálatért, a szülészetért és a terhesgondozásért.

Semmilyen vizsgálatért nem kell vizitdíjat fizetniük a 18 éven aluliaknak, a tartós gyógykezelésre szorulóknak – ide tartozik a vese-dialízis, az onkológiai ellátás és az is, ha valaki kúraszerűen jár orvoshoz. Illetve a hajléktalanok is mentesülnek a vizitdíj megfizetése alól.

A szociálisan rászorulók és a hátrányos helyzetű családok évente 12 vizitre jogosító kedvezményt kapnak úgy, hogy ennyivel emelik a különböző jogcímeken nekik folyósított összegeket. Például havi 300 forinttal a gyest, 200 forinttal a munkanélküli ellátást vagy szintén 200 forinttal azoknak a nyugdíját, akik legfeljebb a nyugdíjminimum kétszeresét kapják. Emellett ha valaki több mint húszszor fizetett vizitdíjat, a számlák bemutatásával a huszonegyedik alakalomtól ezt visszaigényelheti az önkormányzattól. A kedvezményre való igényt az önkormányzatnál kell jelezni.

Kézben a számla

Január elsejétől a betegek tájékozató jelleggel számlát kapnak a kórházakban, amelyen feltüntetik a vizsgálatokat, a beavatkozásokat, illetve azt, hogy ezek mennyibe kerültek az államnak. Ezt a nyugtát egyébként kötelező aláíratni a beteggel, ugyanis az Országos Egészségbiztosítási Pénztár csak ekkor fizeti ki a kórháznak az ellátást.

Várólista

Jövőre már nyilvánosak lesznek a kórházi műtéti listák, igaz azokon nem a beteg személyes adatai, hanem azonosító kódja fog szerepelni. A várólistára a kezelőorvos teheti fel a beteget, a sorrendet pedig a felkerülés sorrendje határozza meg. Pénzért előbbre jutni nem lehet, csak ha a beteg és orvosa a megfelelő dokumentumokkal tudja igazolni, hogy előbb van szüksége a műtétre. A várólistát egyébként az Egészségbiztosítási Felügyelet ellenőrzi, amelynek feladata lesz még felügyelni, hogy mindenki megfelelő ellátást kap-e, és a biztosítottak pénzét megfelelően használják-e fel a kórházak.

Betegellátás négy szinten

Jövőre átalakul az egészségügyi ellátórendszer, ezentúl ugyanis négy szinten működik a betegellátás. A hierarchia csúcsán 39 kiemelt kórház áll, ezeket minden embernek legfeljebb egy órás utazással el kell érnie. A kiemelt kórházakban látják a súlyos sérüléseket és a bonyolult műtéteket, mivel ezek lesznek a legjobban felszerelt intézmények. A kiemelt kórházak az év minden napján 24 órás ügyeletet tartanak.

Második szinten a területi kórházak állnak – melyek pályáznak a fennmaradó ágyszámokra – egyszerű, rutineseteket látnak majd el, illetve szakosodnak egy-egy kiemelt területre (szemészet, belgyógyászat, szülészet például). Ezekbe a kórházakba legfeljebb 20 kilométert kell majd utazni.

A betegellátás harmadik szintjei a járóbeteg-központok, amelyek működhetnek nappali kórházként, szakrendelőként vagy egynapos sebészetként. A piramis legalján pedig továbbra is a háziorvosok maradnak.

Meddővé tétel

Januártól már 18 éves kortól elvégezhető a művi meddővé tétel műtét. A fiatal felnőtt írásban kérheti a beavatkozást, majd hat hónap múlva újra nyilatkoznia kell arról, hogy fenntartja-e álláspontját. Huszonhat éves kortól már csak három hónapot kell várni, hogy az illető ismét kinyilatkoztassa, elszánta magát a meddővé tételre.

Benzinkúti gyógyszer

Jövőre az „egyszerűbb”, vény nélküli gyógyszereket nemcsak a patikákban vehetjük meg, hanem a benzinkutakon, drogériákban és a hipermarketekben is. A gyógyszertáron kívül is kapható lesznek aranyér elleni kenőcsök, csökkentett hatóanyagú fájdalom- és lázcsillapítók, vitaminok, orrcseppek.

Emellett pedig valamivel kevesebbet is fizethetünk a gyógyszerért, ugyanis megbüntetik azt az orvost, amelyik azonos hatóanyagú gyógyszerek közül a drágábbat írja fel. Amennyiben a beteg mégis a megszokott, ám drágább medicinát kéri, akkor alá kell kérnie egy nyilatkozatot, az orvosnak így ezután nem kell pénzbüntetést fizetnie.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik