Belföld

Munkaügyi lépéseket ismertetett Gyurcsány

Olyan világot ígért Gyurcsány Ferenc, amelyben megéri dolgozni. A száz lépés program első konkrétumait kockázatosnak, illetve csalódást keltőnek ítélték a FigyelőNet által megkérdezett elemzők.

A miniszterelnök hétfői parlamenti beszédét nagy várakozás előzte meg, hiszen a Száz lépés a sikeres és büszke Magyarországért című programját már három héttel korábban, az MSZP elnökjelölő kongresszusán meghirdette. A felvetett problémák egyetlen témakör, a munka köré csoportosultak. A miniszterelnök már beszéde elején kitűzte a célt: teremtsünk olyan világot, ahol megéri legálisan dolgozni. A kormányfő szerint le kell bontani azokat az akadályokat, amelyekkel az állam korlátozza a munkavállalást: le kell bontani a munka világa és a szociális ellátás közötti falat, hogy a juttatások mellett is legálisan lehessen dolgozni. Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta, hogy meg kell teremteni a lehetőségét annak, hogy mindenki tudjon „tisztességgel elvégzett és megfizetett” munkát vállalni, aki akar.

A legfontosabb lépések:


1.  A munkanélküli ellátási rendszer átalakítása: munkanélküli segély helyett álláskeresési támogatás.
2. A kék-könyves munkavállalás lehetőségével a magánszemélyeknél alkalmi munkát végzők foglalkoztatási biztonságának megteremtése.
3. A mezőgazdaságban szezonálisan végezhető idénymunkáknál az alkalmi kék könyvvel való munkavállalás lehetőségét az eddigi havi 15-ről 60 napra emelnék.
4. A fekete és szürke foglalkoztatás kifehérítése érdekében szigorítanák a munkaügyi ellenőrzést és társadalombiztosítási felügyeletet hoznának létre.
5. Speciális szabályok az építőiparban és az idegenforgalomban végzett fekete és szürke munka kifehérítésére.
6. A feketén foglalkoztató munkáltatók büntetőjogi számonkérése.
7. A közbeszerzési pályázatokon csak olyan cégek indulhatnak, ahol rendezettek a munkaügyi kapcsolatok.
8. Garanciát teremtenének arra, hogy az elvégzett munkával arányosan fizessenek.
9. A munkaerő-kölcsönzés szabályait úgy módosítanák, hogy ne jelenthessen kiskaput a közterhek megfizetése alól.
10. Lebontanák azokat a korlátokat, amelyek a munkaügyi-gyermeknevelési-szociális támogatásokban részesülőknél ma mesterségesen akadályozzák a legális munkavégzést.
11. Új közmunkaprogramot indítanának a szezonális foglalkoztatási gondok enyhítésére.
12. Aktív álláskeresésre ösztönöznék azokat a szociális segélyből élő embereket, akik már lemondtak arról, hogy valaha munkát találhatnak.
13. A felnőttképzés támogatási rendszerének átalakítása úgy, hogy a szakképzés egésze jobban igazodjon a munkaerő-piac igényeihez.
14. Ha a nyugdíj előtt álló munkavállalók vállalják a részmunkaidős foglalkoztatást, a járulékaikat állami támogatásként kiegészítenék.
15. A megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásához nyújtott támogatások feltételeinek jobbítása.

A miniszterelnök konkrét lépéseket is sürgetett: a munkanélküli segélyt álláskeresési támogatássá kívánja alakítani, amely az első három hónapban magasabb lenne a segély mostani összegénél, illetve javaslata szerint a gyes, a gyed és más szociális ellátás mellett is szabadon lehetne munkát vállalni. Fontos lépés lenne a háztartásokban végzett feketemunkák, illetve a közmunkák és közérdekű munkák „megtisztítása”. Ez azt jelenti, hogy a gyerekvigyázástól kezdve a korrepetálásig minden ilyen jellegű tevékenységet bevonnának az adózás körébe. A kormányfő ezen kívül a szezonális munkavállalást is egyszerűsítené.

Újabb bejelentések és törvénymódosítások kellenek


A szakértők eltérően értékelték a kormányfő bejelentéseit, abban azonban egyetértettek, hogy a program nem teljes, hiszen csak a munka világával foglalkozik. „A miniszterelnök bejelentése komoly társadalmi és közéleti problémákra mutat rá, a munka világára koncentrálva” – mondta Somogyi Zoltán, a Political Capital igazgatója a FigyelőNetnek. Hozzátette: ezeket a kérdéseket azonban nem lehet egy pillanat alatt megoldani, ahhoz, hogy eredményeket lehessen elérni, adóreformra van szükség, illetve egy olyan szemléletváltásra, hogy az emberek elkezdjenek bízni az államban.


„Nehéz dologra vállalkozott Gyurcsány Ferenc, ugyanis a most meghirdetett pontok nagy része több millió ember érdeksérelmével járhat. Ilyen például, hogy az APEH plusz jogosítványokat kaphat. Ahhoz, hogy rendet teremtsen ebben a szférában, túl nagy konfliktusokat kéne felvállalnia, és kérdés, a választások előtt egy évvel ezt megkockáztatja-e” – véli Somogyi Zoltán. A politikai szakértő elmondta, a program ismertetése inkább egy parlamenti szónoklat volt, amely azonban jogszabályi változtatások nélkül nem sokat ér. „Ha ez nincs, csak az eddigi gyakorlat megváltoztatásában lehet bízni, ezzel kapcsolatban azonban szkeptikus vagyok. Én újabb és újabb bejelentésekre számítok” – hangsúlyozta a Political Capital igazgatója.


Mint mondta, a miniszterelnök nem jár rossz úton, hiszen 2002-ben is bebizonyosodott, hogy nem lehet a választások előtt annyit szétosztani, amelynél az ellenzék ne tudna többet ígérni. A mostani taktika, a változások beígérése kockázatos bár, de tartogat esélyt egy választási győzelemre. „A száz lépés programjának látványosnak kell lennie, hogy az emberek lássák, ez egy dinamikus , tettre kész kormány. Ezt személyi változtatásokkal is megerősítette Gyurcsány, egy-egy miniszter lecserélése is azt sugározza a külvilág felé, hogy tényleg változik valami” – mondta Somogyi Zoltán.


Csalódás és üres frázisok

Debreczeni József szerint ugyanakkor csalódás volt a száz lépés programja. „A mostani beszéd nem felelt meg a várakozásoknak. Nem hangzottak el új dolgok az eddigiekhez képest. Egyedüli újdonság talán a háztartás körüli munkák vagy a korrepetálás kifehérítése. Ez pedig szerintem kifejezetten kontraproduktív” – véli Debreczeni József. A politikai elemző a FigyelőNetnek elmondta, a most ismertetett ötletek pusztán a munka köré felfűzött gondolatok, de többlépcsős koncepciót vagy törvénymódosításokat nem tartalmaz.


„Az egész úgy tűnt, mint egy rögtönzés. Úgy érzem, a miniszterelnök görcsösen igyekszik teljesíteni valamit, de ez eddig nem sikerült. Egy biztos, nagy reformok nem lesznek, Gyurcsány ezt a kifejezést kerülte is” – mondta Debreczeni József. Hozzátette, a kormányfő észrevette, hogy az ellenzék megint átvette a kezdeményező szerepet, erre lépni kellett, azonban nem állt elő egy tematikus programmal. „Egyes szakértők úgy tartják, Gyurcsány Ferencnek ez volt az utolsó dobása, hogy elismertesse magát, a programról azonban kiderült, csak üres frázis” – állította az elemző.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik