Belföld

A JP Morgan néhány hónapot ad Draskovicsnak

Londoni elemzők elhúzódó kormányválságtól tartanak, és néhány hónapon belül várják Draskovics Tibor pénzügyminiszter távozását.

Elhúzódó piaci bizonytalanságtól tartanak vezető londoni befektetési házak azután, hogy Medgyessy Péter – nem várva meg a konstruktív bizalmatlansági indítványt – benyújtotta lemondását.


A JP Morgan pénzügyi szolgáltató és befektetési csoport londoni feltörekvő piaci elemző részlegének csütörtökön kiadott értékelése szerint Gyurcsány Ferenc miniszterelnök-jelölt egyelőre “nem részletezett radikális reformígéreteit” és határozottságát valamelyest beárnyékolja Medgyessy Péter lemondása, amely több okból is elhúzódó piaci bizonytalanságot és kilengéseket valószínűsít.

A ház elemzői szerint a jelen helyzetben Medgyessy még 30 napig ügyvezető miniszterelnök marad, ami azt is jelenti, hogy Gyurcsányt – jóllehet ezen idő alatt “szabadon kifejtheti majd (gazdaság)politikai elképzeléseit” – a Medgyessyvel fennálló rossz viszony miatt valószínűleg már nem vonják be közvetlenül az Országgyűlésnek szeptember végéig benyújtandó 2005-ös költségvetés előkészítésébe.

Az elemzés szerint a 30 nap elteltével Mádl Ferenc köztársasági elnöknek további 30 napja van az új miniszterelnök kijelölésére. A JP Morgan szerint várható ugyan, hogy az államfő a szocialisták jelöltjét bízza meg kormányalakítással; a kérdés az, hogy ezt milyen gyorsan teszi meg.

A londoni befektetési bank szerint “egy vagy két hónap túl hosszú idő ahhoz, hogy a piac addig visszatartsa lélegzetét”.

A bank elemzése a bizonytalansági tényezők közé sorolta azt is, hogy Gyurcsány Ferenc gazdaságpolitikai elképzelései továbbra sem ismertek, valamint korlátozottak a közigazgatási ismeretei.

Az elemzés szerint Gyurcsány várhatóan a következő egy-két hónapban megkezdi gazdaságpolitikai elképzeléseinek ismertetését, de “kétséges, hogy nyilatkozatai különösebben megnyugtatnák a piacokat, mivel a szocialistáknak nincs kedvük a további megszorításokhoz”.

A JP Morgan londoni elemzői – részletezés nélkül – azt írták a csütörtöki jelentésben, hogy néhány hónapon belül várják Draskovics Tibor pénzügyminiszter távozását, és emiatt szerintük “markánsan erősödött” a magyar adósi besorolás rontásnak kockázata.

A JP Morgan elemzése utal a Standard and Poor’s nemzetközi hitelminősítő közleményére, amely szerint a szocialisták miniszterelnök-jelöltjének kiléténél fontosabb, hogy lesz-e bármilyen jele a költségvetési lazításnak, mert ez nyomást gyakorolna a jelenleg “A mínusz” szintű, stabil kilátású magyar szuverén devizaadósi besorolásra.

A Standard and Poor’s szerint a kormányfői posztért való csatározásnál sokkal fontosabb Magyarország számára a költségvetési hiány csökkentése. A hitelminősítő úgy véli, hogy a fiskális lazítás bármiféle jele nyomást gyakorolhat Magyarország hitelezői megítélésére. Az S&P májusban megerősítette Magyarország hosszú távú deviza adósságára az “A” besorolást.

“Ha bármi jelét látjuk annak, hogy a fiskális politika lazul, vagy a Draskovics Tibor által bejelentett tervek meghiúsulnak, az nyomást gyakorolhat a hitelminősítésekre” – mondta Beatriz Merino, az S&P elemzője a Reutersnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik