Belföld

Vágott a jegybank – 11 százalékra csökkent a kamat

Miközben a MNB növelte az inflációra vonatkozó előrejelzését, a Monetáris Tanács ötven bázisponttal 11,00 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot hétfői ülésén.

Hatalmas várakozás előzte meg a Monetáris Tanács hétfői ülését, melyen döntés született az alapkamat ötven bázispontos csökkentéséről.  A Reuters hírügynökség már pénteken megkérdezett 14 elemzőt, s közülük kilencen azt mondták: arra számítanak, hogy a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa hétfői ülésén 25-50 bázisponttal lejjebb viszi az irányadó kamatot. A kilencből öten 0,50 százalékpontos, négyen 0,25 százalékpontos kamatvisszafogásra számítottak. (További négy elemző úgy vélekedett, hogy kamatcsökkentés legközelebb csak szeptemberben lesz, egy szakértő szerint pedig legfeljebb októberben.)


Csökken a vonzerő



Vágott a jegybank – 11 százalékra csökkent a kamat 1

Járai Zsigmond (forrás: MTI)

A 11 százalékra csökkentett alapkamat miatt várhatóan gyengül a magyar valuta, mely kedvez az exportőröknek, viszont visszafogja az importot, és némileg nőhet az infláció is. A csökkenő hozamok folytán a hétfői döntés könnyebbséget jelent a hazai államháztartásnak, hiszen a kötvénykibocsátások alacsonyabb kamattal „ketyegnek” és így olcsóbb lesz deficit fedezetésnek előteremtése is. Az eddigi magas kamatnak köszönhető jelentős tőkebeáramlás az alapkamat csökkentése folytán az elemzők szerint valamelyest mérséklődik, és a várhatóan romló fizetési mérleg alapján számszerűsíteni is tudjuk majd, milyen mértékben csökkent hazánk vonzereje a külföldi befektetők szemében.



Vágott a jegybank – 11 százalékra csökkent a kamat 2


A mostani döntés mértéke az IEB Bank elemzőjét, Pintér Andrást is meglepte, aki 25 bázispontos csökkentésre számított. „Saját kommunikációjával ellentétes döntést hozott a Monetáris Tanács, mely eddig arról próbálta meggyőzni a közvéleményt, hogy a napi árfolyamok helyett a hosszú távú makrogazdasági feltételekhez igazítja az alapkamatot – értékelte szakértő a FigyelőNet kérdésére a legfrissebb híreket. – Ez utóbbi nem indokolt ilyen mértékű csökkentést.” 








Nagyobb infláció?

Az MNB megemelte 2004 és 2005 decemberi inflációs előrejelzését is. A 2004 decemberit 6,1 százalékra vitte fel a korábbi, májusban jelzett 6 százalékról, míg a 2005 decemberi inflációt 4,4 százalékra várja az MNB a májusban várt 4 százalék helyett.  Az MNB 36,1 dollár/hordó olajárral számol az előrejelzésben az idei évre és 36,2 dollár/hordóval 2005-re. A jegybank éves átlagban az euró árfolyamát 2004-ben 253 forintra, 2005-ben 249,8 forintra várja.

Veszélyben a forint?


Automatikusnak semmiképpen sem nevezhető a jegybank hétfői döntése. Egyes elemzők szerint az erős forint csakugyan kamatcsökkentésért „kiáltott”, csakhogy a magyar valutát nem a végbefektetők, hanem a spekulánsok erősítették fel.


Márpedig, a jegybank a kamat csökkentésével növeli a kötvények értékét, ez pedig azt sugallhatja a spekulánsoknak, hogy ők irányítják a jegybankot és a forint további erősítésével újabb kamatcsökkentésre bírhatják az MNB-t – fejtette ki véleményét az FN-ben korábban Zékány András, az ING Bank elemzője. A profit levadászása után hirtelen távozó spekulánsok „hűtlensége” miatt viszont fennáll a forint drasztikus gyengülésének veszélye, mely ismét kamatemelést vonhat maga után. Ez a forgatókönyv nem ismeretlen, tavaly egyszer már megtapasztalhattuk, és azóta is nyögjük következményeit  – emlékeztet.


Mi lehet a vége?


Hasonlóan vélekedett a jegybanki kamatvágás spekulánsokat érintő hatásáról Pintér András is. Szerinte 25 bázispontos csökkentés éppen azt üzente volna a „világnak”, hogy a jegybank nem hagyja magát. Csakhogy ennek kétszereséről született döntés, és ez már némi bizonytalanságot szül.


A jövőt illetően a szakember szerint további csökkentés várható. Az év végére 10 százalék körül végezhet a jegybanki alapkamat.


A jegybanki alapkamat alakulása 1990-2004. július >>

Ajánlott videó

Olvasói sztorik