Belföld

Felvételi ponthatárok – visszaszámlálás a FigyelőNeten

Ma éjfélig bezárólag állapítja meg az Országos Felsőoktatási Felvételi Iroda a felvételi ponthatárokat. Az algoritmusok lefuttatását követően a FigyelőNet azonnal közli a legnépszerűbb szakok küszöbértékeit.

Kedden állapítja meg a felsőoktatási felvételi ponthatárokat az Országos Felsőoktatási Felvételi Iroda (OFFI). Az eredmények kedd éjjel az internetre is felkerülnek, a FigyelőNet amint lehet, azonnal megjelenteti azokat. A hivatalos ponthatárokat ugyanakkor július 21-én szerda reggel hozzák nyilvánosságra.

A ponthatárok megállapítását egy matematikai algoritmussal végzik, amelybe belekalkulálják a jelentkezők és a férőhelyek számát, valamint azt is, hogy a felvételizők hányadik helyen jelölték meg az adott intézményt és szakot. A művelet órákig tart, és gyakran többször is megismétlik, ezért egyelőre nem lehet pontosan tudni, hogy mikortól lesznek elérhetők a végeredmények.


Sokan nekifutottak


Az idei évben közel 162 ezren vágtak neki a felvételi vizsgáknak, mely a tavalyi számokhoz képest kétezerrel több jelentkezőt jelent, 2002-es adatokhoz képest viszont háromezres elmaradást.






A legdivatosabbnak idén a kommunikáció bizonyult (26 százalék), mely a bölcsész és a jogi szakmák választásával járt együtt a leggyakrabban. Az idei jelentkezési statisztikák is a szak egyre nagyobb népszerűségét mutatják, hiszen a főiskolai kommunikáció szak 2004-ben a harmadik legnépszerűbb főiskolai képzésnek bizonyult.

A túljelentkezés ezen a pályán – a felmérés tanulságai szerint – pedig a következő években, a kétszintű érettségi rendszerében vizsgázók körében tovább nő majd. A gazdasági pálya, mely idáig a toplista élén szerepelt, a 10-12-es diákok körében idén 23 százalékkal a második helyre szorult. A két slágerszakma mellett a bölcsész (18 százalék), az informatikai (15 százalék), a műszaki (13 százalék) és a jogi (12 százalék), művészeti (12 százalék) pályák bizonyultak a legnépszerűbbeknek.



Változnak a felvételi stratégiák


A továbbtanulni szándékozó középiskolások egyre rugalmasabban és többirányúan tervezik pályájukat, és megnőtt azok aránya, akik főiskolára és egyetemre egyaránt beadják jelentkezésüket a kétszintű érettségi rendszerében. 2003-ban a FISZ Országos Középiskolai Kutatása azt mutatta, hogy a kérdőívkitöltők 47 százaléka egyetemre, 41 százaléka főiskolára készül, és mindössze 8 százalékuk jelentkezik majd mindkét képzési szintre. Idén a felmérésben részt vevő 655 középiskola 34 004 10-12. osztályos tanulóinak már 30 százaléka nyilatkozott úgy, hogy párhuzamosan jelentkezik majd egyetemre és főiskolára is.

A korábbi évekhez képest egy másik jelentős változás is megfigyelhető. A mostani felmérés során sokkal többen bizonytalankodtak az érettségi és a felvételi sikerességével kapcsolatban, mint két éve. A fiúk valamivel magabiztosabbak, illetve optimistábbak, mint a lányok, és a végzős évfolyamra járók is biztosabban készülődnek a megmérettetésre, mint a 10. és 11. évfolyamosok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik