Belföld

90 ezer diák ballag – sokba kerül az utolsó év

Legalább 90 ezer diák búcsúzik a hétvégén középiskolájától. Az érettségi éve nemcsak a diákokra ró több terhet a tanulás miatt, de a családoknak komoly anyagi kivást is jelenthet az utolsó év - írja a Népszabadság.

Több mint kilencvenezer diák búcsúzik végleg a hét végén középiskolájától: a legtöbb helyen már ma megkezdődnek a ballagási ünnepségek. A  gyermek utolsó középiskolás éve összességében legalább százezer forint többletkiadást jelent a családnak, a határ persze a csillagos ég.


A szalagavatón előadott tánc betanulása egy osztálynak 50-60 ezer forintjába is kerülhet, a ruhakölcsönzés pedig további tízezreket jelent. Az utolsó évben készül az osztálytabló is: ennek ára egy 30 fős osztály számára úgy 50-70 ezer forint. A többség közben jelentkezik egyetemre, főiskolára is: a felvételi lapok után darabonként 3000-3000 forintot kell fizetni, és akkor még nem beszéltünk a különórák, előkészítők tandíjáról. A tanároknak is szokás búcsúajándékot venni, és persze meghívni őket az érettségit követő bankettra. Az utolsó vacsora legalább háromezer forintba kerül fejenként.


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik