Belföld

Rendben lezajlott az utolsó régi típusú magyar érettségi

Rendben lezajlottak a hétfői magyar nyelv és irodalom érettségi vizsgák a gimnáziumok és szakközépiskolák nappali tagozatán, a diákoknak tetszettek a tételek - közölte az Országos Közoktatási Értékelési és Vizsgaközpont vezetője.

Pósfai Péter közlése szerint a tételek, a magyar dolgozatokhoz kapcsolódó javítási útmutatók, a pontátváltás módja már elérhető a www.om.hu, a www.sulinet.hu, a www.kir.hu és a www.okev.hu internetes címeken.

Az OKÉV vezetője szólt arról is, hogy a visszajelzések szerint nagyon tetszettek a diákoknak a tételek, amelyeket könnyű volt megírni. A kijelölt témákról lehetett nagyon színvonalas dolgozatot írni, de a gyengébb képességű tanulók is boldogultak vele – közölte.

A magyar nyelv és irodalom vizsgákon összesen 96 323 diák adott számot négy év alatt szerzett tudásáról. A mostani tanévben nappali tagozaton 77 068, míg esti-levelező tagozaton 19 255 tanuló jelentkezett érettségi vizsgára. Nappali tagozaton gimnáziumban a tételigénylések szerint 37.194-an, szakközépiskolában 39 874-en, esti-levelező tagozaton gimnáziumban 12 680-en, szakközépiskolában 6 575-en végeznek.

A diákok három tétel közül választhattak:

• A költészet feladatának értelmezése Petőfi Sándor műveiben
• Kosztolányi Dezső Boldog szomorú dal című versének elemzése
• Mikszáth Kálmán egy szabadon választott prózai művének elemző bemutatása

Magyar nyelv és irodalom tantárgyból a végső osztályzatot két írásbeli és két szóbeli érdemjegy alapján kell megállapítani. Jeles osztályzatot három jeles és egy jó osztályzat alapján lehet adni. A megmérettetés kedden a matematika vizsgákkal folytatódik

Arató László, a Magyar Tanárok Egyesületének elnöke az MTI kérdésére elmondta: “eszményi az idei tételsor”, amellyel szépen búcsúzik a kétszintű matura előtt a hagyományos érettségi. Az első, A költészet feladatának értelmezése Petőfi Sándor műveiben című tételről kifejtette: három olyan Petőfi-verset kell elemezni, amelyet minden iskolában tanulnak, és benne vannak a szöveggyűjteményekben. A három vers – a Természet vadvirágai, a Dalaim, és XIX. század költői – közül az első kettőben a költői szabadság, a harmadikban a politikai szabadság áll a középpontban. Mindhárom költemény eléggé különbözik ahhoz, hogy megindítsa a tanulók fantáziáját – mutatott rá.

Arató László szerencsésnek tartotta a Kosztolányi Dezső Boldog szomorú dal című versének elemzésére vonatkozó tételt is, amely nyelvileg közérthető, terjedelmét tekintve optimális, a gyenge tanuló és az okos diák is “tud vele mit kezdeni”.

A harmadik tételről, Mikszáth Kálmán egy szabadon választott prózai művének elemző bemutatásáról azt mondta: annak is jó, aki jó műelemzést akar írni, és annak is, aki “bebiflázta” a tételt. Utalt arra, hogy az iskolában a diákok sokszor Mikszáth-műveken tanulnak novellát elemezni.

Arató László ugyanakkor bírálta a jövőre életbe lépő kétszintű magyar érettségi követelményrendszerét, amely “ezer sebből vérzik”, s amelyet véleménye szerint mindenképpen át kellene dolgozni. Elmondta: a középszintű érettségi sok szempontból nehezebb, “túl sokat akar”. Miközben szövegértelmezési és alkotási vizsga akar lenni, ezzel együtt az irodalomtörténeti anyag nem csökkent, a 20 magyar tételből 19 irodalomtörténeti, portré jellegű. Az előírt anyag teljesítéséhez heti tíz órában kellene magyart tanítani, miközben csupán heti négy óra áll rendelkezésre – mondta.

Az emelt szintű vizsga is nehezebb, mint a felvételi, amire – mint Arató László mondta – semmi szükség. Utalt arra, hogy négy részből áll majd – az irodalmi elemzés mellett érvelő esszét kell írni, része továbbá egy köznapi témájú szövegalkotás és egy műveltségi teszt. Utóbbival az a probléma, hogy megmaradt az életrajz-, pályakép-, kötetcím- és az adatközpontúság, s csupán egy mű, illetve szerző köré fókuszál.

Gondnak tartotta azt is, hogy a tárca honlapján csak egy közép- és emeltszintű feladatsor található, míg a többi tárgyból jóval több készült. Arató László úgy vélte: a jelenlegi változat a magyartanítás nemzeti alaptantervben előírt megújulásával megy szembe. Az érettségi vizsgák kedden a matematika írásbelikkel folytatódnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik