Belföld

A Nethasználók Érdekvédelmi Szervezetének közleménye

A NETÉRT szerint „leértékelt csehszlovák kalucsnit" kaptak a magyar internetezők az IHM-MATÁV párostól.

Örömteli dolog, hogy az internetes társadalom és ezen belül a NETÉRT következetes tiltakozása után az árkérdésekben illetékes legnagyobb szereplők február 18-án az Internet elérés költségének csökkenését jelentették be. A NETÉRT ezt részben a saját aktivitása eredményeként könyveli el. A NETÉRT ugyanakkor tovább harcol azért, hogy a korlátlan modemes internet hozzáférés díja az Európa Tanács által ajánlott havi 25 Euro (kb. 6000 ft) körül legyen Magyarországon is.

A mostani helyzet hasonló ahhoz, amikor a „Szimóna” butikban a csehszlovák gyártmányú kalucsni árát előbb 100 forintról drasztikusan 1000 forintra felemelték, majd 25 százalékos árengedményt beharangozva, de még mindig magasan az eredeti ár felett árulták.

A MATÁV február 18-i bejelentése azt sugallja, hogy az Internet elérés ára márciustól 25 százalékkal csökken. Ez matematikailag igaz is lehet, ha azon felhasználók pénztárcáját nézzük, akik jelenleg a MATÁV 15 és 40 órás díjcsomagjait veszik igénybe, bár a kijelentés nem feltétlen igaz az ingyenes internetszolgáltatót használókra. A 15 és 40 órás díjcsomagokat igénybevevők száma országosan decemberben alig lépte túl a 30 ezret, miközben a korábban megszüntetett „Mindenkinek” csomagnak csaknem 40 ezer előfizetője volt (MATÁV adatok) és a „150 Forintos díjstop-ot” vélhetőleg többszázezer felhasználó használta.

A „Mindenkinek” felhasználók tavaly júniusig 400 órás modem időt kaptak bruttó 4000 forintért, amíg a „150 Forintos dijstop-ot” használók havi 4.500 forintért elméletileg ugyanennyit. A MATÁV közleménye szerint az új 100 órás csomag 8750 forintba fog kerülni, az ehhez kapcsolódó, pl. Axelero Rt. (a MATÁV csoport internetszolgáltató cége) előfizetés kombinált telefon+Internet előfizetés pedig 8.900 forintba. Ez több mint nyolcszoros drágulás, ha a tavalyi év első felét tekintjük kiindulásnak. Ha azt vesszük, hogy valaki tavaly ilyenkor nem használta ki a 400 óra minden percét, hanem mondjuk éppen csak 100 órát, a drágulás még mindig több, mint kétszeres. Ez tehát a „leértékelt csehszlovák kalucsni” tipikus esete.

A beharangozott konstrukció újabb hibája, hogy igénybevételéhez az előfizetőnek az Internet szolgáltatóval (ISP) kell szerződést kötnie. Jelenleg nem tudható, hogy minden internet szolgáltató – különösen az ingyenes Internet szolgáltatók pl. Freestart – kész-e kezelni az ezáltal bevezetésre kerülő kombinált csomagok technikai lebonyolítását, pl. a számlázást. A MATÁV és az IHM ügyesen egybekötötte a tarifák és a díjmegosztás amúgy is kényes témakörét, jelen információk alapján úgy tűnik, hogy a távközlési díj csökkenésének lehetősége nem több 12%-nál. Aggasztó továbbá, hogy a jelenlegi konstrukciók elsődlegesen a MATÁV tulajdonában lévő Axelero Rt-nek nyújtanak indokolatlan versenyelőnyt.

Érdekesség, hogy a modemes 100 órás csomag közel ugyanannyiba kerül vagy drágább, mint a korlátlan ADSL-elérés. Ki az a balga, aki ugyanannyi pénzért inkább modemen internetezik, ha választhatja a 7-szer gyorsabb ADSL technológiát, ami ráadásul olcsóbb is?

Hát az a balga, aki rossz helyre költözött, és a lakóhelyén nincs elérhető ADSL-szolgáltatás, azaz a magyar lakosság több mint 80 százaléka. A MATÁV ADSL fejlesztései szép tervek, de folyamatosan késésben vannak, és még a lefedett területeken is gyakran előfordulnak nem kiszolgált ADSL igénylők.

Ezért nem érez a NETÉRT maradéktalan örömöt a szintén bejelentett ADSL-árcsökenés felett. Az ADSL bejelentett árcsökkenése és technikai fejlesztése (az átviteli sebesség 384 kbps-ről való 512 kbps-re való emelése) is csak azoknak jelent változást, és kötelező átsorolást, akik eddig is előfizethettek a nagysávszélességű ADSL-re – a magyar lakosság mindössze kb. 10-15%-a. Az esélyek egyenlőtlenek, és a diszkrimináció alapja a lakóhely.

A NETÉRT aggasztónak tekinti azt a tényt, hogy az alternatív szolgáltatókkal (pl. Vivendi, Pantel, GTS-Datanet, Hungarotel, eTel, Elender, UPC) nem egyeztetett az Informatikai és Hírközlési Minisztérium, azaz ezen szolgáltatók szolgáltatási területén, az ország területének egyharmadán nem lép életbe semmilyen új „kedvezmény”.

A NETÉRT fenntartja korábban megfogalmazott célkitűzéseit, amely a távközlési árak európai normákhoz való igazodását és az Európa Tanács ajánlásának érvényesítését jelenti. Az Európa Tanács ajánlása szerint a korlátlan, vonalkapcsolt (Dial-up) Internet elérés ajánlott havi átalánydíja 25 Euro (kb. 6.000,- HUF).

Ezért a Netfelhasználók Érdekvédelmi Társasága szorgalmazza, hogy az Informatikai és Hírközlési Minisztérium, a telefontársaságokkal és internetszolgáltatókkal közösen dolgozzanak ki új, a jelenleginél hatékonyabb konstrukciókat, amelyek végre valóban képesek elősegíteni az internet hazai elterjedését, az információhoz jutás esélyegyenlőségét. A NETÉRT ezúton is kinyilvánítja készségét arra, hogy ezeken a tárgyalásokon részt vegyen, és együttműködjön új, az internetfelhasználók számára elfogadhatóbb megoldások keresésében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik