Belföld

Csak a defláció, az van rendben

A gazdaságkutatói előrejelzések továbbra is borúlátóak. Az Ecostat szerint a 2003-ban várható növekedési lehetőség az ideinél lényegesen nagyobb bizonytalanságot hordoz magában.

Ami a magyar gazdaság jelenlegi helyzetét illeti, talán az egyetlen pozitív fejlemény az infláció alakulása, amely a tavalyi 9,2 százalékról 5,4 százalékra mérséklődött. A nemzetgazdaság helyzete azonban 2002-ben alapvetően romlott, a kitűzött gazdaságpolitikai célok többsége nem valósult meg – áll az Ecostat Gazdaságelemző és Informatikai Intézet Gazdaság és társadalom 2002-2003 fordulóján címet viselő elemzésében. Ráadásul a következő év várható növekedési lehetőségei az idei évnél lényegesen nagyobb bizonytalanságot hordoznak magukban.

Borúlátó egyetértés  

Az Ecostat prognózisa a külgazdasági viszonyok tekintetében tökéletes összhangban van mind a Világbank, mind pedig az Economist Intelligence Unit (EIU) szerdán kiadott előrejelzéseivel. Bár a Világbank talán még pesszimistább prognózist készített: szakértői szerint jelentős a veszélye annak, hogy a jelenleg kilábaló világgazdaság ismét visszasüllyed a recesszióba. Az EIU előrejelzése szerint 2003-ban Nyugat-Európa lesz a világgazdaság leglassabban fejlődő térsége, nem más, mint a német gazdaság gyengesége miatt. A londoni Economist csoport szakemberei Nyugat-Európa esetében 1,7 százalékos GDP-növekedéssel számolnak, korábbi 2,3 százalékos várakozásukkal szemben. Magyarország esetében 3,9 százalékra csökkentették egy hónapja kiadott 4,1 százalékos gazdasági növekedési előrejelzésüket. 

Romló külső feltételek

A magyar gazdaság számára alapvető jelentőségű világgazdasági feltételek továbbra sem javulnak. Az EU és azon belül is a legfőbb partnerünknek számító Németország igen lassú növekedést produkál, a német államháztartás ennek következtében komoly egyensúlyi zavarba került. Az Ecostat módosított prognózisa szerint az unió gazdaságának stabil növekedése legjobb esetben is csak 2003 közepétől indulhat meg.

Az elemzés szerint a gazdaság dinamizálása, és vele egyidejűleg az infláció kordában tartása érdekében a jövőben a monetáris és fiskális politika szoros összehangoltságára lesz szükség. Az MNB árfolyam-politikája tovább ronthatja az exportőrök versenyképességét, ami az intézet szerint már a közeljövőben, de legkésőbb 2003 elején további kamatcsökkentéshez vezet. Egy március végéig tartó folyamatosan 1,5-2 százalékot elérő kamatcsökkentés nem jár a forint jelentősebb gyengülésével – hangzott el az intézet szakértői által tartott sajtótájékoztatón -, és az ez évi inflációs rátát sem befolyásolja érdemben.

A jegybankok szerepéről 

A sajtótájékoztatón Zádor Márta, az Ecostat tudományos igazgatóhelyettese kétségeinek adott hangot a jegybankok alapvető célját, a dezinflációs politika szükségességét illetően. Véleménye szerint a világ számos pontján a jegybank által jelenleg alkalmazott politika a keresleti és inflációs nyomás hiányában már a múlté; a jegybankoknak egyre inkább a gazdaság működésének egyensúlytalanságát vizsgálva kell lépniük. 

Magára talál az államháztartás?

Az előrejelzés szerint az államháztartás európai uniós módszertannal (ESA95) számított hiánya az év végére várhatóan meghaladja az 1400 milliárd forintot, míg a költségvetésé eléri a 900 milliárdot. Emellett a vártnál nagyobb, előreláthatólag körülbelül 80 milliárdos hiány mutatkozhat a társadalombiztosítási alapoknál is.

A gazdasági növekedés az intézet számításai szerint nem éri el a költségvetési számítások alapjául szolgáló 4-4,5 százalékot, a tervezettnél magasabb infláció miatt azonban bevételi többlettel lehet számolni. A két hatás eredőjeként az államháztartás bevételei kismértékben meghaladhatják az előirányzatban szereplő értéket. Az államháztartás GDP-arányos hiánya az Ecostat legfrissebb előrejelzése szerint 2003-ra 5 százalék körüli szintre mérséklődhet.

Mi lesz az olajárral?

Az inflációs ráta alakulásával és a kőolaj világpiaci árának várható változásával kapcsolatban az Ecostat megjegyzi: az esetleges iraki háború megindítása valamelyest ugyan megemelheti az árat, a jelenlegi ár azonban már tartalmazza az ezzel kapcsolatos várakozásokat. Ennek ellentmond a Világbank csütörtökön napvilágot látott elemzése, mely szerint az olaj ára háború esetén akár a hordónkénti 40 dollárt is meghaladhatja, majd a háború után a 20 dolláros szint alá eshet. 

Ötszázalékos infláció 2003-ban

A valuta reálfelértékelődése, a feltételezett gazdasági növekedés, a termelékenység viszonylag gyors emelkedése lehetővé teszi, hogy az infláció folyamatosan csökkenjen. 2003-ban a pénzromlás üteme 5 százalék körül várható.

Természetesen alacsonyabb szint mellett az inflációk csökkentése általában növekvő reáláldozatokkal jár. Ezért az infláció mérséklődésének folyamatos és lassuló tendenciáját prognosztizálja az Ecostat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik