Belföld

Költségvetés – megvannak a fő számok

Karmesterek segítségével szavaztak a frakciók kedden a jövő évi költségvetés fő számairól az Országgyűlésben. A szavazást követő bizottsági ülésen a pótköltségvetés volt a téma.

A kabinet az államháztartás hiányának lefaragása és a gazdaság egyensúlyi pályához való visszatérés jegyében elutasította az ellenzék sokszor jogos

Tizenötmilliárdért

Az elfogadott módosító javaslatok szerint a tervezettnél 5 milliárd forinttal több pénz jut a rendőrségnek, 6,2 milliárddal magasabb lesz az önkormányzatok központi támogatása. Ugyancsak a tervezettnél több pénz jut a határon túli magyar szervezetek támogatására, fűtéskorszerűsítésre, valamint a miniszterelnökségi fejezeten belül az egyházi intézmények támogatására. Az egyik elfogadott módosítás szerint lehetőség nyílik a diplomás munkavállalók 100 ezer forintos legalacsonyabb bérének kifizetésére a teljes közszférában. Növekszik a gyógyászati segédeszközök támogatása is, lehetőség lesz a Magyar Televízió 5 milliárd forintos konszolidációjára, a tömegközlekedés korszerűsítésére öt nagyvárosban – az idei költségvetés terhére. A kiadásokra a fedezetet a növekvő szja-bevételek adják. 

tételeket hiányoló, ám az államháztartás hiányát növelő módosító javaslatait. Előbb azonban a kormánypártok által is támogatott, a hiányt jelentősen nem befolyásoló tételekre nyomtak egy-egy igent. A 2003-as költségvetési törvény fő számairól szavaztak kedden az Országgyűlésben.

Az ellenzék néhány esetben támogatta a kormánypárti módosító javaslatokat. Ezzel kapcsolatban Áder János, a Fidesz-frakció vezetője elmondta: több olyan módosítás is érkezett a kabinet részéről, amely összességében jobbá teheti az eredeti előterjesztést. Példaként említette, hogy az egyik kormánypárti módosító javaslat elfogadásával jövőre 5 milliárd forinttal több jut a rendőrségnek. Egy másik indítvány 300 millió ráadásforintot irányoz elő a határon túli magyar szervezeteknek. Volt olyan is, amely további 500 millió forintot juttat fűtéskorszerűsítésre, energiakorszerűsítésre.

Az ellenzék abban reménykedik, hogy „cserébe” a kormánypárti képviselők is támogatják majd az ellenzéki módosító javaslatokat, vagy Áder szavaival: „amilyen az adjonisten, olyan lesz a fogadjisten”. A megjelent szocialista nyilatkozatok nem igazolják ezt az ellenzéki feltevést.

A végleges számok

  

A 2003-as költségvetés 568 milliárd 971,7 millió forintos hiányának változatlanul hagyása mellett, a kiadási főösszeget 5310 milliárd 575,4 millió forintban, a bevételi főösszeget 4741 milliárd 603,7 millió forintban határozza meg a költségvetési bizottság parlament által kedden elfogadott javaslata. Ezzel – a megszavazott módosító indítványok nyomán – mintegy 7 milliárd forinttal emelkedett mind a kiadási, mind a bevételi főösszeg az eredeti javaslathoz képest. 

A maratoni szavazás során – bár a kormányoldal és az ellenzék karmesterei minden tőlük telhetőt megtettek – előfordult, hogy rossz gombot nyomott egy-egy képviselő, ez azonban a végeredményt nem befolyásolta. Az Országgyűlés végül 195 igen és 165 nem szavazattal fogadta el a bizottság előterjesztését. Ez után a bizottság feladata volt, hogy a főösszegeket érintő elfogadott indítványok hatását átvezesse a törvényjavaslatba, mely az eredeti előterjesztéshez képest változatlan hiányról szólt.

A bizottságban a jövő évi költségvetés számait illetően nem volt vita, hiszen csak a kormánypártok által támogatott módosító indítványokra kellett szavazni. Vita alakult ki ugyanakkor az ülésen László Csaba pénzügyminiszter és Domokos László, a bizottság fideszes alelnöke között arról, hogy a kormányzat törvényt sért-e, amikor az államháztartás jelenlegi hiánya meghaladja a 950 milliárd forintot és mégsem nyújt be pótköltségvetést.

Varga Mihály kételkedik 

Az előző kormány pénzügyminisztere a költségvetés fő számairól való szavazás után elfogadhatatlannak nevezte, hogy jövőre infrastruktúra-bővítésre, gátépítésre, autópálya-építésre, bérlakásépítésre kevesebb jut, mint az idén. Véleménye szerint a költségvetési törvény egésze nem tartható, hiszen nincs olyan kutatói felmérés, amely a kormány jövő évi 4,5 százalékos gazdasági növekedésre vonatkozó várakozását támasztaná alá. A Fidesz véleménye szerint sem ez a növekedési mérték, sem a tervezett államháztartási hiány nem lesz tartható, ezért pótköltségvetésre lesz szükség. 

A bizottsági ülésen László Csaba vitatta, hogy törvénysértést követnének el a pótköltségvetés benyújtásának elhalasztásával. Véleménye szerint az államháztartási törvény nem szab határidőket a kormánynak arra az esetre, ha a hiány mértéke meghaladná azt a szintet, amely a törvény szerint pótköltségvetést tenne szükségessé – mondta, majd hozzátette: a november végi költségvetési számok még nem a véglegesek, a szakértők még tanulmányozzák őket.

Az államháztartási törvény szerint, ha az aktuális évre szóló eredeti költségvetési törvényhez képest a kiadási főösszeg 5 százalékát meghaladja központi büdzsé hiánya (eredetileg a 2002-es költségvetés deficitjét a GDP 3,5 százalékára várták), akkor pótköltségvetést kell benyújtani. Ezt korábban maga László Csaba is elismerte, az idei évre vonatkozóan azonban kijelentette, hogy felmentést kér a parlamenttől a pótköltségvetés készítésének kötelezettsége alól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik