Belföld

Csekély vitakultúra – a parlament előtt a drogtörvény

Szerdán a Parlamentben a büntető törvénykönyv (Btk.) drogokkal kapcsolatos szabályozása állt a felszólalások középpontjában. A vita parázs személyeskedéssé fajult.

Gál Zoltán (MSZP) úgy vélekedett, hogy a változtatások a jobboldali, konzervatív felfogás szerint több börtönben lévő ember kevesebb bűnözőt jelent – ez a felfogás pedig a bosszúra, a megtorlás iránti vágyra épít. A képviselő szerint a zéró tolerancia zsákutcát jelent, mert a bűnözést nem csökkenti, a rendőrségi visszaélések számát viszont növeli.

Szitka Péter (MSZP) úgy látja, hogy a jelenleg hatályos szigorú drogpolitika nem vezetett eredményre, csak látensebbé tette a kábítószer-fogyasztást. A hangsúlyt a megelőzésre kell helyezni, és toleranciát kell tanúsítani a drogot egyszer kipróbáló fiatalkorúakkal szemben – tette hozzá Szitka.

Tervezett változtatások 

Aki kábítószert termeszt, előállít, megszerez, tart, az országba behoz, onnan kivisz, az öt évig terjedő szabadságvesztésel büntetendő.
Ha minezt üzletszerűen bűnszövetségben teszi, azért csekély mennyiség esetén 2-8 év, jelentős mennyiség esetén 5-10 év jár.
Aki kábítószer előáálításhoz szükséges berendezéseket készít, forgalomba hoz, az három évig terjedő büntetéssel, csekély mennyiség esetén két évre büntethető.
Aki kábítószert kínál, átad, forgalomba hoz, azzal kereskedik 2-8 évre büntethető, bűnszövetségben 5-10 évre, jelentős mennyiség esetén 5-15 évre büntethető. Ezekhez szükséges előkészületekért, anyagi eszközök szolgáltatásáért 2-5 évig terjedő büntetés jár. 

Gusztos Péter SZDSZ-es képviselő azt hangsúlyozta, hogy a büntető törvénykönyv legutóbbi módosítását követően négyszer annyi fiatalkorú került előzetes letartóztatásba, mint korábban, az eljárás alá vont személyek 41 százaléka pedig alkalmi fogyasztó volt. Hozzátette: a kriminológiai intézet egyik felméréséből kiderül, hogy a bírák, rendőrök, ügyészek háromnegyede nem tartja indokoltnak az alkalmi fogyasztás ilyen szigorú büntetését.

Hankó Faragó Miklós, az Igazságügyi Minisztérium politikai államtitkára is megerősítette, hogy a Btk. még hatályban lévő rendelkezéseinek következtében a lágydrogokkal élők és az eseti drogfogyasztók elleni eljárások száma nőtt. Hankó Faragó úgy véli, hogy a törvény gátolta az igazi bűnözők felkutatását.

Szülők és nagyszülők tiltakozzatok!

A kétperces hozzászólások során több ellenzéki képviselő azt firtatta, hogy a drogokkal kapcsolatos büntetések enyhítése kinek az érdeke, a kormányoldalon helyet foglalók szerint azonban az ellenzék félremagyarázza a módosítás lényegét.

Szabó Erika (Fidesz) országos tiltakozásra szólította fel a gyermekeikért aggódó szülőket és nagyszülőket a drogszabályozási változtatások miatt. Úgy vélekedett, hogy a módosításokkal “rászabadítják” az iskolákra a drogot, veszélyeztetve ezzel a gyermekeket. Erre pedig nem kapott felhatalmazást az MSZP a választóktól – tette hozzá a képviselősszony.

Belép a díler 

A büntetés 5-10 évig terjedő szabadságvesztés, ha a 18. életévét betöltött személy 18. életévét be nem töltött személynek kábítószert kínál vagy átad. Ugyanez jár akkor is, ha az elkövető iskola területén vagy annak környékén teszi mindezt. Ha jelentős mennyiségű szerről van szó, a büntetés 5-15 évig terjedő szabadságvesztés. 

Lezsák Sándor (MDF) szerint a törvény szinte valamennyi bekezdése a kiszolgáltatottság és a félelem érzésével tölti el annak olvasóját. Vízója szerint a törvény rászabadítja a bűnözőket a társadalomra. Véleménye szerint arra kellene inkább törekedni, hogy a megnövekedett bűnözéssel szemben a rendőrség hatékonyabban tudjon fellépni. Ennek fedezete azonban a költségvetésben nem biztosított.

Révész Máriusz (Fidesz) több MDF-es és fideszes politikushoz hasonlóan azt fogalmazta meg, hogy a felvilágosító programok lehetőségének felajánlása a kábítószer-terjesztők helyzetét könnyíti meg. Zsigó Róbert fideszes politikus visszautasította a Btk. módosításának azt az indokát, hogy a szigorítások nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket. Megítélése szerint a törvény bevezetése óta még nem telt el annyi idő, hogy a jogszabály hatása mérhető legyen. Kifogásolta, hogy a jövő évi költségvetésben csökken a kábítószer-fogyasztás megelőzésére fordítható keret nagysága a korábbihoz képest.

Parlamenti pingpong

Személyeskedésektől sem mentes kétperces hozzászólások során Kovács Zoltán (Fidesz) visszautasította Szabó Zoltán kijelentését; az MSZP-s politikus ugyanis hazugnak nevezte az ellenzéki képviselőket. Szabó Zoltán arra hívta fel a fideszes honatya figyelmét, hogy ő példát vett “az ellenzék vezéréről, Orbán Viktorról”, aki 1990-ben azt mondta a Házban, hogy a kormány hazudik.

Nem jár büntetés

Nem büntethető az aki, csekély mennyiséget saját használatra termeszt, megszerez vagy tart, együttesen történő fogyasztás során kínál vagy átad.
Továbbá nem büntethető az a 18. életévét betöltött, de a 21.-et nem meghaladott személy, aki 18. életévét be nem töltött személynek, akár iskola területén, csekély mennyiséget kínál, átad közös fogyasztás során.
A büntetés elkerülésének feltétele, hogy az első fokú ítélet meghozataláig okirattal igazolja, hogy legalább hat hónapig folyamatos, kábítószer-függőséget gyógyító kezelésben vagy más megelőző-felvilágosító szolgáltatáson vet részt. 

Mátrai Márta (Fidesz) minden magyar család nevében visszautasította a Btk.-módosítást. Szerinte a törvénymódosításnak az az üzenete, hogy a szocialista kormány elfogadja a kábítószer terjesztését, és ez “borzasztó dolog a magyar családok számára”. Zuschlag János (MSZP) szerint Mátrai Márta abból a logikából indul ki, hogy az a magyar család, amelyik velük együtt gondolkodik.

Pálfi István (Fidesz) a törvénymódosítás kapcsán kijelentette: Bárándy Péter igazságügy-miniszternek el kell tűnnie a kormányból, és vissza kell mennie oda, ahonnan jött, “a bűnözők sztárügyvédjének”. Hankó Faragó Miklós, az IM politikai államtitkára visszautasította a fideszes politikus felszólalását. Kitért arra is, hogy nincs olyan adat, ami alátámasztaná, hogy helyes lett volna az a büntetőpolitika, amit az előző kormány folytatott.

Dávid Ibolya (MDF) szerint a szabályozás legnagyobb hibája, hogy a terjesztőket segíti azzal, hogy megfogalmazza: mekkora mennyiséget kell maguknál tartani ahhoz, hogy ne váljanak büntethetővé. A képviselőasszony felsorolta, hogy a módosítás a droggal kapcsolatos valamennyi büntetési tételt enyhíti: komolytalan, engedékeny jognak pedig komolytalan hatósági ügyintézés és eljárás lesz a következménye. Szabó Zoltán (MSZP) szerint a Btk. jelenlegi szabályozása szerint mintegy 400 ezer fiatalt lehetett volna börtönbe juttatni, ez az alkalmazók józan jogértelmezése miatt nem valósult meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik