Belföld

Ingyenes AIDS-gyógyszer a munkásoknak – gazdasági érdek

Lehet, hogy kényszerűségből a munkaadók lesznek az AIDS leküzdésének élharcosai? A dél-afrikai bányavállalat munkásainak közel egynegyede HIV-fertőzött.

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO egy hónapja jelentette be: húsz éven belül, több afrikai országban a munkaképes korú lakosság egy negyede is elpusztulhat a járvány következtében. Fekete-Afrikában összesen hét olyan ország van, ahol a munkaképes korban lévő lakosság több mint 20 százaléka fertőzött HIV-vírussal. (Botswanában, Lesothóban, Szváziföldön és Zimbabwében minden harmadik felnőtt fertőzött!)

A járvány elején

A világszervezet és több más fórum, közöttük tanácsadó cégek azt állítják: a munkaképes lakosság leépülése a gazdasági életre is súlyos csapást mérhet. Elemzők attól tartanak, hogy halálozási arány növekedése a kedvező dél-afrikai makroadatok ellenére is megrengetheti a befektetői bizalmat. Még súlyosabb a helyzet, ha figyelembe vesszük, hogy az AIDS-járvány még mindig csak a kezdeténél tart.

A bányavállalat

Az Anglo American – a Dél-Afrikai Köztársaság és Dél-Afrika egyik legnagyobb munkaadója – az első olyan vállalat, amely a jövőben ingyenesen látja el dolgozóit AIDS-gyógyszerrel. A társaság által közölt adatok szerint 134 ezer térségbeli munkásának közel egynegyede HIV-fertőzött. (A WHO adatai szerint Afrikában a 30 millió fertőzöttből jelenleg 30 ezren jutnak hozzá a betegség kezeléséhez szükséges készítményekhez.)

A költségek

Az Anglo American több gyógyszerkészítővel, a GlaxoSmithKline, a Merck és a Boehringer Ingelheim cégekkel is tárgyalásokat folytat a készítmények beszerzéséről – írja a Financial Times című üzleti lap johannesburgi tudósítója. A bányászcég becslése szerint a gyógyszerek egy év alatt mintegy 2,5-5 millió dollárral növelnék a költségeket, amely egy uncia arany kitermelési költségeit mintegy 4-6 dollárral – legfeljebb két százalékkal – növeli.

A kezelés egy főre jutó költsége mintegy 161 dollár havonta, ami azonban nem jár automatikusan minden fertőzött munkásnak. Nem juthatnak hozzá az ingyenes gyógyszerekhez például azok a dolgozók, akik jelenleg már valamilyen kezelésben részesülnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik