Gazdaság

Csányi: vége a bankok aranykorának

Véget ért a magyarországi bankrendszer „aranykora”, a következő években a megszorítások miatt csökken a lakosság reáljövedelme, és ez negatívan hat a háztartások hitelfelvételi kedvére - mondta Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.

A bevezetett megszorító intézkedések, a költségvetési kiigazítás 2007-2008-ban visszavetheti a hitelkeresletet Magyarországon, és megtörheti a háztartások eladósodottságának erőteljesen növekvő trendjét – mondta a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) I. Bankkonferenciáján.

Az OTP Bank azzal számol, hogy jövőre a 2006. évi szintnek az 50-60 százalékára esik vissza, és 3 százalék alatt lesz GDP-arányosan a nettó hitelfelvétel. Ezzel együtt Csányi optimista, úgy véli, hogy középtávon várhatóan 2008 után újra erőre kap a magyarországi bankrendszer, és ismét eléri azt a mértéket, hogy éves szinten 15 százalékos átlagos profitnövekedést tud majd produkálni.

Pozitív adóslista

Erdei Tamás, a Magyar Bankszövetség elnöke, az MKB Bank elnök-vezérigazgatója bejelentette: a bankszövetség és a PSZÁF olyan közös anyag kiadását tervezi, amely megfogalmazná az egyes hazai bankok számára az ügyféltájékoztatási követelmény minimumát. Ez azért szükséges, mert a magyar lakosság pénzügyi ismeretei még mindig igen hiányosak, gyakran nem tudnak eligazodni az ügyfelek az egyes banki konstrukciók között.

Szükség lenne egy pozitív adóslistára is az országban: „Mindenki tudja, banki alkalmazottak és ügyfelek is, hogy gyakran az egyes hitelfelvételekhez beadott jövedelemigazolások nem az ügyfél valós jövedelmi helyzetét tükrözik” – elemezte. Így könnyen előfordulhat, hogy hitelfelvétel esetén az adott háztartás túlvállalja magát, és hosszabb távon képtelen lesz fizetni a törlesztő részleteket.


Önszabályozás

A bankszövetség tagjai szerint a hitelintézetek önszabályozásának is erősödnie kell a jövőben – tolmácsolta Erdei. Elmondta: a bankszövetség etikai bizottsága napjainkban már vizsgálja azokat a téves vagy megtévesztő hirdetéseket, amelyek a teljes hiteldíj-mutató mértékét akarják bemutatni, de úgy, hogy az érintett bankok a futamidőnek csupán egy részére érvényes akciós kamatszintet, annál jóval hosszabb időre, akár 20 évre számítják, és ezt közvetítik az ügyfeleknek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik