Élet-Stílus

Tízezreket spórol a jó kémény

Télen a legnagyobb rezsiösszeget a fűtés adja: a jó kazánhoz elengedhetetlenek a szigetelt radiátorcsövek, a megbízható termosztát és a kifogástalan állapotban lévő kémény – Energiatippek a FigyelőNeten.

Az előző részben a hatékony fűtési megoldások kapcsán a kazánra koncentráltunk, de sok múlik a fűtési rendszer többi elemén is. Ezért most csöveket, szivattyúkat, termosztátokat és kéményeket vizsgálgatunk energiahatékonysági szempontból.

Fontos a szabályozhatóság

Sorozatunk egy korábbi cikkében már volt szó arról, hogy néhány fokkal alacsonyabb szobahőmérséklet akár 20-30 százalék, azaz évi 50 ezer forint megtakarítást is hozhat, nem kell tehát külön magyarázni, mennyire fontos a jó szabályozás. Fűtési rendszerünkhöz válasszunk olyan megbízható, jó minőségű szobatermosztátot, amivel a szabályozás biztonságosan megoldható – tanácsolja az Energia Klub. Így elkerülhetjük a felesleges túlfűtést, illetve hogy túlságosan kihűljön a lakás.

Tízezreket spórol a jó kémény 1

A programozható, időjáráskövető szabályozókkal pedig akár hetekre előre is gondoskodhatunk, hogy mindig a használatnak megfelelő legyen a szoba hőmérséklete. Fontos, hogy a termosztátot abba a helyiségbe tegyük, ahol a legtöbbet tartózkodunk.

A csöveket is érdemes szigetelni

Míg a kazántól a radiátorig ér, sok hő veszik el a központi fűtés csövein. Ha a csöveket a falban vezetjük el, akkor mindenképpen szigeteljük őket, hiszen nem az a célunk, hogy néhány téglát jól felmelegítsünk, hanem hogy a radiátor elegendő hőt adjon.

Ma még keveseknél szempont a fűtés kialakításkor, hogy mennyi áramot fogyaszt a melegvizet a radiátorokban keringtető szivattyú. A hatékonyságra a szivattyú esetében azért kell különösen odafigyelni, mert fűtési szezonban majdnem folyamatosan üzemel, ami jócskán megnövelheti az áramszámlánkat. A tervezéskor ebben is kérjük ki a szakértő tanácsát!

Ne feledkezzünk meg a kéményről sem

Viszonylag kevés szó esik a fűtés hatékonysága kapcsán a kéményről, pedig sok múlik rajta. A kémény a fűtési rendszer szerves része, hiszen ezen távoznak az égéstermékek, és a kémény huzata biztosítja a fűtőanyag elégetéséhez szükséges friss levegőt. Ha nem szelel elég jól, vagy fordítva, túlságosan huzatos, az akár 5-10 százalékkal is rontja a fűtés hatékonyságát. Ennél is fontosabbak azok az életvédelmi szempontok, amiket már a tervezéskor figyelembe kell venni, és amikről érdemes előre konzultálni a szakhatósággal.

A rosszul megtervezett kémény vagy a szabálytalanul bekötött tüzelőberendezés nem csak gazdaságtalan, de veszélyes is! Szintén fontos, hogy soha ne üzemeltessünk nyílt égésterű, azaz a szoba levegőjét használó berendezést és konyhai elszívó berendezést vagy ruhaszárítógépet egy időben, mert ekkor a kéményből az égéstermék visszaáramolhat a szobába.

Az előző részben a kazánnal spóroltunk, a jövő héten pedig a nyílászárók energiamegörző szerepét vizsgáljuk. További praktikus tanácsokért kattintson a FigyelőNet Energiatippek rovatára.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik