Élet-Stílus

Varsó az A38-ra költözik

Idén Varsó lesz a téma az A38 Hajó rendhagyó, "Az Én városom" elnevezésű fesztiválsorozatán szeptember 28-30-ig. Itt lesz Demszky lengyel kollégája, kitűnő jazz koncerteket hallgathatunk, építészeti kiállításon és beszélgetéseken vehetünk részt.

A lengyel fővárost a főpolgármester, a korábbi lengyel miniszterelnök, Kazimierz Marcinkiewicz mutatja be. Feladata nem kisebb, mint a város művészeinek, jellegzetes helyszíneinek, történeteinek segítségével, bemutassa Varsó kultúráját. Ebben az egyik legismertebb varsói művészeti és kulturális központ, a Nádgyár (Fabryka Trzciny) lesz segítségére. A sorozat első darabjának témája Prága volt, akkor Václav Havel író, a Cseh Köztársaság volt elnöke segített kiválasztani azokat a személyeket, művészeket, akik szerinte nagy hatást gyakoroltak és gyakorolnak Prága életére.

Jazz-dömping: Sojka és Pély Barna


Természetesen az A38-ról lévén szó, a zenéé lesz a főszerep. 28-án a világhírű lengyel énekes, Stanislaw Sojka lép a hajó színpadára. Az egyedi énekstílusú jazz-zenészre nagy hatást gyakoroltak az amerikai kisebbségi muzsikák, s az évek során a legkiválóbb gospel-, blues- és soul-előadóvá képezte magát. Az est másik vendége a minőségi és szórakoztató jazzt játszó, és a tagok egyezése ellenére a rádiókban hallható Uniteddel össze nem tévesztendő United Play Jazz formáció, melyben Pély Barna ismét bebizonyítja, hogy van helye a magyar dzsessz-életben.

Trombitaszó a hajón


Varsó az A38-ra költözik 1

Tomasz Stanko

29-én a zseniális lengyel trombitás Tomasz Stanko a kelet-európai jazz kultikus alakja lép fel. A lengyel jazz második nagy hullámának tagjaként a hetvenes években csatlakozott az Európai avandgárd jazzmozgalomhoz, a legendás hegedűssel, Zbigniew Seiferttel alakítva kvartettet. Ezúttal a Varsói Felkelés Múzeumának megnyitójára tavaly írt jazz-oratóriumát adja elő. Ezen az estén fellép még Fekete Kovács Kornél a kortárs jazz egyik legeredetibb trombitása, zeneszerzője, aki a 19 főt számláló Modern Art Orchestra egyik alapítója és az Emil.RuleZ! zenekar, valamint a Budapest Jazz Orchestra tagja is egyben. Szólistaként és stúdió zenészként több mint 100 különböző lemezen és számos koncerten működött és működik közre.

Ballada és hip hop


Pénteken fellép még Maria Peszek a lengyel színházi szcéna fiatal generációjának egyik legtehetségesebb művésze, akinek finom, visszafogott, balladaszerű dalai és félig recitált, félig énekelt előadásmódja egy színházi előadásra emlékeztető kompozíciót hoznak létre.

Az estét a Masala zárja, mely a varsói elektronikus zenei élet talán legnagyobb létszámú és egyik leginnovatívabb csoportosulása. Bár a formáció nálunk még kevéssé ismert, hazájukban már többször bizonyítottak világzenei, reggae, hiphop és költészeti elemeket vegyítő lendületes zenéjükkel.

Elektronikus zene nálunk és Varsóban

A programsorozatot 30-án a Zagar, a Muzykoterapia és a Tworzywo Sztuczne hármasa zárja majd. A Zagar zenei vezetőjét, Zságer Balázst Magyarországon valószínűleg keveseknek kell bemutatni, akik még nem hallották azok erőteljes groove-okra, éteri szintetizátorhangokra, gitármuzsikára és a klasszikus bluestól a bossa nováig terjedő ritmikai változatosságra számítsanak. A 2002-ben alapított Muzykoterapia, azaz Zeneterápia tökéletes nevet választott magának. Elektronikus alapok, laza szvingek, időnként Matthew Herbertre emlékeztető hangkonyha-alkímia jellemzi ezt a rendkívül invenciózus zenekart, melynek szinte minden száma balzsam a fülnek. A Muzykoterapia első lemeze idén jelent meg, és osztatlan elismerést aratott nujazz-körökben.

A Tworzywo Sztuczne tulajdonképpen a lengyel hiphopszíntér egyik jellegzetes figurájának, Fisznek, és az egyik legzseniálisabb varsói elektronikus zenésznek, Emadénak a páros koncertzenekara. Tempós, dzsesszes hiphop 70-es évekbeli soulokkal megtámogatva.

Építészet és gasztronómia

A zene mellett a fő irányvonal az építészet. Az A38 Hajón Varsó modern építészetét bemutató fotókiállítás nyílik, melyhez beszélgetés is kapcsolódik – a fő téma egy napjainkban különösen aktuális kérdés: a magasépítészet, a “felhőkarcolók” és a városkép viszonya. Mindehhez képzőművészeti akciók kapcsolódnak – hol lazábban, mint például a Varsó emblematikus épületének, a Kultúra és Tudomány Palotájának eltéveszthetetlen sziluettjét játékosan újraértelmező installáció a Városháza parkban, hol pedig szorosabban, mint Swierkiewicz Róbert magasba emelkedő léghajója az A38 Hajó tetőteraszán. Természetesen, a fesztiválsorozat hagyományaihoz híven az eseményekhez gasztronómiai bemutató is társul az A38 Hajó éttermében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik