Élet-Stílus

Tangó és foci Buenos Airesben

Képzeljük el az Andrássy utat 144 méter szélesen, amikor a fákkal elválasztott szervizutakon egy-egy irányban három-három, míg középen kétszer hét sávban, azaz összesen 20 sávban áramlik a forgalom és az Oktogon közepén egy, esténként a csúcsán kivilágított fehér obeliszk áll.

Nemzeti hősök

Az olasz negyed színes kavalkádjában volt lehetőségünk először tapasztalni azt, amit a rövid kirándulásunk megerősített, miszerint Argentínának három nemzeti hőse van: Evita, Maradona és Gardel. Utóbbi francia emigráns szülők gyermekeként vált Argentína leghíresebb tangóénekesévé. Nemzeti tragédia volt  halála 1935-ben.

Fogalmam sem volt, hogy mire számítsak Buenos Airesben, azon kívül, hogy a 13-14 milliós lélekszám alapján a város várható méretéről volt némi elképzelésem, de arról biztosan nem, hogy ennyire otthonosan fogom érezni magam. Az mindenesetre gyanús volt, bár inkább udvariassági gesztusnak véltem, amikor az argentin kollega előzetesen azt mondta, hogy Buenos Aires hasonlít Budapestre. Talán mégis lehet benne valami, gondoltuk, ha már az Evita című film egyes részeit nálunk forgatták.

A belvárosi összképet tekintve tényleg van némi hasonlóság, amit a régebbi épületek, terek stílusa sugall. A méretek viszont úgy aránylanak a hazaiakhoz, mint Mézga Géza felturbózott kertjének paradicsomai a normál méretűekhez. Képzeljük el az Adrássy utat 144 m szélesen, amikor a fákkal elválasztott szervizutakon egy-egy irányban három-három, míg középen kétszer hét sávban, azaz összesen 20 sávban áramlik a forgalom és az Oktogon közepén egy, esténként a csúcsán kivilágított fehér obeliszk áll. Ez a Július 9-e sugárút, amelyet szállodák, lakó- és irodaházak szegélyeznek, és amelyen állandóan hömpölyög a forgalom. Igazi kaland az átkelés a gyalogosok számára.

A „leg”-ek sora ezzel nem ér véget. Az obeliszk közelében áll a város klasszicista stílusban épült hétszintes, 1908-ban Verdi Aida-jával nyitott csodálatos operaháza 2500 ülő és 1000 álló férőhellyel. Az építéséhez ugyanúgy európai márványokat használtak, mint idehaza. Az intézmény a helyi idegenvezető szerint a milánói Scala és a párizsi opera után következik a világrangsorban. (Nem ellenőriztem, hogy a New-York-i MET, vagy a londoni Covent Garden is osztja-e ezt a véleményt.) Tény, hogy gyönyörű temploma a klasszikus zenének, belső architektúrája, csodálatos fogadóhelyiségeivel, tükörszalonjával párizsi rokonát idézi. Sajnos előadás éppen nem volt a tartózkodásunk alatt, ezért híres akusztikájáról nem tudtunk meggyőződni.

Evita nyomában

A történelmi látnivalókat az alkalmi turista legcélszerűbben egy buszos városnézés alkalmával látogathatja meg. Kihagyhatatlan a Plaza Mayo, a politikai tiltakozások mindenkori színtere a 18. században épült első városházájával, a Cabildoval, a hatalmas neoklasszikus katedrális a nemzeti hős, San Martin síremlékével, a tér közepén a piramis alakú kis obeliszk és természetesen a rózsaszín elnöki palota (Casa Rosada), amelynek erkélyéről Eva Peron, azaz Evita híres beszédét mondta.

A belváros különböző negyedeinek sajátos hangulata van. Más az elegáns Recoleta, ahol Evita élt, emlékét szobor is őrzi, és amelynek a kiváltságosok részére fenntartott különleges temetője, ahol ő is nyugszik, turista látványosság. Nem tűnik temetőnek a hagyományos értelemben, földet nem is látunk, viszont szépen megtervezett csillagirányban futó utcák sorakoznak, szorosan egymás mellé épített, szoborkompozíciókkal tarkított fantasztikus márvány kriptákkal szegélyezve.

Más a hangulata a La Boca negyednek, amelyet az olasz bevándorlók alapítottak és amelynek egyes utcái, éttermei ma is magukon viselik a mediterrán jelleget. És természetesen ebben a negyedben van a Boca Juniors stadionja, amelynek környékén minden Maradona és társai dicsőségét zengi.

Belefér még városnézésbe az 1906-ban épült washingtoni Capitoliumot idéző kongresszusi palota, majd a San Telmo negyed, ahol állítólag a tangó született. Közben meglátogathatunk néhány kézműves piacot, ahol a helyi bőr és kerámia árusok kínálják portékáikat az üzleti áraknál olcsóbban.


Foci és tangó

Úgy tűnik, hogy ebben az országban mindenki focizik és minden a futball körül forog. A hazai TV csatornákon a nap bármely órájában lehetett focimeccset látni, ha mást nem, akkor ismétléseket. A pizzériákban, bárokban, cukrászdákban elhelyezett tévéképernyőkön (és ez mindenütt volt) állandóan ment valamilyen közvetítés. Számtalan olyan üzlet van, ahol sportmezeket, egyéb felszereléseket árulnak, a kedvencek számaival ellátva és láthatóan veszik is ezeket. A Boca Juniors stadionja – ahova természetesen be lehet menni – mellett is hatalmas „kegytárgy” bolt van, ahol az emberek vásárolják nemcsak a márkás sportfelszereléseket, labdákat, de a különféle emléktárgyakat is a kedvenc csapatukról.


Tangó és foci Buenos Airesben 1


Az ország talán legfontosabb exportcikke a múlt század elején, némi európai bevándorlói közreműködéssel kialakult tánc, a tangó. Buenos Airesben értettem meg, hogy a tangó nemcsak egy elegáns és érzéki tánc, de ének is.

Nem véletlen, hogy az argentinok számon tartják, sőt mi több, hősként ünneplik leghíresebb énekeseiket. Az üzletekből – ha nem a fociközvetítés – akkor tangózene szól. Láttunk utcán tangózókat is. A turista esténként válogathat, hogy melyik mulatóba látogat autentikus tangó-showt nézni.

Gyalogos zóna és a vásárlás

A gondos várostervezés a központban hosszú gyalogos utcákat alakított ki, és ezek telis-tele vannak üzletekkel. Buenos Airesbe ajánlatos üres bőrönddel érkezni. Elképesztő árubőség, jó minőség és Európához képest mérsékelt árak a jellemzőek. A legnagyobb választék a bőráruk (kabátok, cipők, táskák, stb.) terén van, de szépek a kötött holmik is. Ami feltűnő, hogy az európai viszonylathoz képest mintha több lenne a férfiruha üzlet és azok hihetetlenül elegáns választékot kínálnak cipőtől a kalapig. 

A keresztirányú bevásárló utcák is két kategóriába sorolhatók. Amíg a Lavalle utca az átlagos, de jó minőség, addig a Florida kifejezetten a drágább és elegánsabb üzletek utcája. Mindezek megkoronázásaként belefutunk a párizsi mintára és stílusban, 1889-ben épült shopping centerbe, amely kívül-belül építészetileg is látványos, és amelynek több szinten elhelyezett üzleteiben valószínűleg az elegáns megjelenés költségeit is beépítették az árakba.

A forgalomszervezést zseniálisan megoldották, amiben azért segített a város tudatosan, mértanilag megtervezett szerkezete is. Az utcák – egy-két átlós főútat leszámítva – hálós szerkezetben, derékszögben találkoznak. Nem láttunk körforgalmat és kevés a balra kanyarodási lehetőség is. A keresztutcák 6-8 sávban is egyirányúak, talán ezért igazi budapesti dugót egyáltalán nem tapasztaltunk. Természetesen rengeteg a reális árú taxi, a kisbusz, a szállodák pedig mindent megszerveznek. A keskeny mellékutcákban is közlekednek az autóbuszok, amelyek a taxikhoz hasonlóan leintésre is felveszik az utasokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik