Közélet

Orbán átszabja kormányát

Távozik Giró-Szász András, L. Simon László sem lesz miniszterhelyettes.

A kormányzati kommunikációért felelős államtitkár kapcsolata Rogán Antal kabinetfőnökkel nem baráti, L. Simon László renoméjának pedig sokat ártottak a vállalkozásaival kapcsolatos nyilatkozatai – írja a Népszabadság. A lap szerint a nemzetgazdasági tárcánál is lesznek változások, hétfőn még kérdéses volt, hogy helyén marad-e Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár. Tállai András miniszterhelyettesként az adóhatóság felügyeletét kaphatja meg és a tárcától távozott Orbán Gábor adóügyekért felelős államtitkár helyét is betöltik. Várhatóan bejelentik azt is, ki lesz az új egészségügyi államtitkár. A Népszabadság úgy tudja, továbbra sem lesz külön egészségügyi tárca.

Lázár: “Nem vagyok egy lemondós típus”

Ezt mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter hétfőn a Parlament épületében azzal kapcsolatban, betölti-e a posztját azt követően is, hogy Rogán Antal a Fidesz leköszönő frakcióvezetője Orbán Viktor miniszterelnök politikai kabinetfőnöke lesz. Mint mondta, az ezzel kapcsolatos megbeszéléseken világossá tette, mást nem szeretne, csak azt, hogy ha változnak a személyi feltételek, akkor a felelősségi viszonyok tiszták legyenek.

Rogán Antal tudására, felkészültségére a miniszterelnöknek szüksége van. “Ez nem egy választható kategória”, a döntéssel egyetért, maximálisan támogatja a miniszterelnököt, aki megteremti a feltételeket, amely neki és Rogán Antalnak is ideális a munkavégzéshez. Olyan megoldás született, amely mindkét félnek megfelelő. Rogán Antallal – akit munkatársának nevezett – együtt fog dolgozni, de nem lesz a beosztottja. “Sikeres páros lesz” – tette hozzá.

Mi történt L. Simonnal?

Lázár János a minap egy parlamenti kérdésre azt válaszolta, azért nem menesztette L. Simon Lászlót a barackmagbotrány után, mert elégedett a munkájával, és élni akar a jogával, hogy helyettesét, parlamenti államtitkárát „ne a médiaszereplések, ne folyosói kérdésekre kikényszerített válaszok, és az ebből összevágott riportok alapján” ítélje meg. A Miniszterelnökség minden munkatársára, így L. Simon Lászlóra is igaz, hogy teljesítményét munkája alapján ítéli meg.

Korábban Lázár János egy közleményében is nagyra értékelte L. Simon munkáját, de akkor jelezte, „hogy aki állami vezető lesz, az akkor teszi a legjobbat, ha megszabadul minden valós befolyást jelentő gazdasági érdekeltségétől”. Amikor az esetleges kormányon belüli változásokról kérdezték, Lázár János még azt mondta, „természetesen megtartja” L. Simont.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik