Közélet

Barackmagbotrány: Lázár már elégedett L. Simonnal

L(1)(960x640).jpg (L. Simon László)
L(1)(960x640).jpg (L. Simon László)
A miniszter nem médiaszereplések, folyosói kérdésekre kikényszerített válaszok, és ebből összevágott riportok alapján ítél.

Varju László országgyűlési képviselő azt kérdezte a minisztertől, miért nem menesztette államtitkárát. Lázár János jelezte, korábban többször világossá tette egyéb ügyekben is, hogy ő az átláthatóság híve. Meggyőződése, hogy világos, egyértelmű viszonyokat kell teremteni az országgyűlési képviselők és állami vezetők hivatali tevékenysége és más jellegű jövedelemforrásai között a vagyonnyilatkozatok kitöltésekor.

„A teljes magyar közélet célja az, hogy senkit se érhessen alaptalan vád vagy támadás.”

A miniszter nemcsak támogatja a transzparenciát e területen különösen, hanem hasonló hozzáállást vár el minden munkatársától.

Lázár János jelezte, hogy joga van megválasztani munkatársait, és L. Simon László munkájával elégedett. Élni akar azzal a jogával, hogy helyettesét, parlamenti államtitkárát „ne a médiaszereplések, ne folyosói kérdésekre kikényszerített válaszok, és az ebből összevágott riportok alapján” ítélje meg. A Miniszterelnökség minden munkatársára, így L. Simon Lászlóra is igaz, hogy teljesítményét munkája alapján ítéli meg.

„A csalás és a hazugság is átruházható?”

Ezzel a kérdéssel fordult Lázárhoz a DK-képviselője, felidézve a barackmagbotrány részleteit, amikor L. Simon László nemcsak csalás gyanújába keveredett, hanem két kérdésben hazudott is. Varju László szerint nem lehetett véletlen, hogy Lázár János négyszemközti megbeszélésük után nyilvános közleményben jelezte államtitkárának, helyesnek tartaná, ha L. Simon megszabadulna minden gazdasági érdekeltségétől.

Az ellenzéki képviselő felhívta a miniszter figyelmét, hogy a cég eladásával, átruházásával a csalás alapos gyanúját és a hazugságokat nem lehet átruházni. Korábban Lázár János egy közleményében valóban nagyra értékelte ugyan L. Simon munkáját, de jelezte, „hogy aki állami vezető lesz, az akkor teszi a legjobbat, ha megszabadul minden valós befolyást jelentő gazdasági érdekeltségétől”. Az államtitkárról, amikor az esetleges kormányon belüli változásokról kérdezték, Lázár János már korábban azt mondta, „természetesen megtartja” L. Simont, de nem feltételek nélkül. Ezt a sajtó ultimátumként értékelte.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik