Nagyvilág

Európai szövetségeseinek is elegük van Orbánból

Az egyik néppárti képviselő egyenesen szánnivaló populistának nevezte a magyar miniszterelnököt. Fontolgatják a Fidesz kizárását, de a szavazásnál szükségük van a magyar képviselőkre.

Zárt ülésen tette világossá az Európai Néppárt – melynek a Fidesz is tagja –, hogy még említés szintjén sem kérnek a halálbüntetésből. A magyar miniszterelnök nem népszerű a frakcióban, egyik párttársa, Frank Engel „szánnivaló populistának” nevezte és azt is mondta: többekben megérett már, hogy a Fidesz kizárását kezdeményezzék.

Az Index azt írja: a kedd esti európai parlamenti vita után Orbán Viktor a Fidesz pártcsaládjának frakciótalálkozóján vet részt, ahol nagyjából megismételte álláspontját. A megbeszélésen ezután heves szóváltás alakult ki, a néppárti frakció túlnyomó többsége elítélte Orbán szavait, még az is felmerült, hogy a június elején Budapestre tervezett kihelyezett frakcióelnökségi ülést el kellene halasztani.

„Sokáig úgy gondoltuk a frakción belül, hogy időtkell adnunk Orbánnak, hogy megszokja, mi az a hozzáállás, ami az európai politikában elfogadható, de mostanra minden határon túlment” – mondta a luxemburgi keresztény-szocialista Frank Engel, szintén néppárti tag. A bajor Keresztényszocialista Unió képviselője, Markus Ferber finomabban nyilatkozott: szerinte Orbán úgy viselkedi, mint egy gyerek, aki folyton próbálgatja, meddig mehet el.

„A néppárti frakcióban unjuk már, hogy minden második hónapban Magyarországról vitáznak a parlamentben” – mondta Ferber, aki hozzátette: túlzásnak tartja, hogy Orbán minden alkalommal azt hangoztatja, amikor az Európai Parlamentben jár, hogy Magyarország szuverén állam. Szerinte a probléma gyökere, hogy Magyarországon nincs valódi ellenzék, ezért az EP-be tolódnak azok a viták, amiket otthon kellene lefolytatni.

Ugyanakkor olyan megjegyzéseket is lehet hallani, hogy a Néppártnak minden baj ellenére nem áll érdekében kizárni a Fideszt a frakcióból, mert a 12 magyar képviselőre nagy szükségük van a szavazásoknál.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik