Belföld

Halált is okozhatnak az energiaitalok

Egyre inkább jellemző a mai fiatalságra a túlzó mértékű energiaital-fogyasztás. Ez az új keletű szokás számos veszélyt rejt magában.

Egy nemrégiben készített felmérés szerint havonta több mint ötvenen kerülnek kórházba mértéktelen energiaital-fogyasztás miatt, háromnegyedük 18 év alatti fiatal.

Az energiaitalokat egyre több fiatal fogyasztja fáradtságűzőként, aktivitás fokozóként” – kezdte tájékoztatóját Dr. Skaliczky Zoltán, a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház szervezési igazgatója.

Az energiaitalok koffeint és a koffein hatását fokozó összetevőket tartalmazhatnak, melyek nagy mennyiségű fogyasztás esetén hányingert, hányást, szapora pulzust, mellkasi fájdalmat, nyugtalanságot, álmatlanságot, esetenként pánikrohamot, túladagolás esetén akár halált is okozhatnak. Ismert, hogy a termék alkohollal történő együttes fogyasztása is egészségkárosodáshoz vezethet” – mondta el kérdéseinkre Dr. Skaliczky Zoltán.

A győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórházban energiaitallal kapcsolatos betegellátásról nincs tudomása Dr. Skaliczky Zoltánnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik