Belföld

Három és fél milliós eszköz a Petznek

Ma adják át az új sebészeti laser készüléket a győri Petz Aladár Megyei Oktatókórházban.

Az eszköz beszerzése rendkívüli fontosságú, mivel a korszerű fej-nyak daganatsebészetben sebészi lézer használata nélkülözhetetlen. Nélküle az I. – II. stádiumú gégerák nem kezelhető korszerűen. Dr. Tompos Tamás a fül-orr-gégészet osztályvezető főorvosa elmondta, a gégebetegségek között nem ritkán előforduló HPV vírus okozta papillomatosis szuverén kezelése szintén lézersebészeti. Továbbá a különféle okokból kialakult gége- és légcsőszűkületek megoldásához szintén szükséges a készülék használata.


Fotó: O. Jakócs Péter/Győrplusz

Az ilyen betegek egy része eddig kényszerűségből más intézetekbe került, ami a betegeknek utazgatással járó kellemetlenségeket, illetve kisebb hányaduknál más, külső feltárásból végzett nagyobb megterheléssel járó műtétet, elhúzódóbb gyógyulási folyamatot jelentett. Az új, összesen 4,5 millió forintos összegből beszerzett készülékkel ez a helyzet megváltozott.

A szükséges összeget Győr Megyei Jogú város Önkormányzatának 2.9 millió Ft, a Győri Kórházért Alapítvány 1.5 millió Ft, és a Fej-nyakdaganatos Betegekért Alapítvány 62.500 Ft-os pénzadományának köszönhetik. A Fej-nyakdaganatos Betegekért Alapítvány három győri nagyvállalat pénzadományából további műszerek beszerzésével javította a fül-orr-gégészeti betegellátást.

Bár nem Győr városa a kórház fenntartója, az ott gyógyított betegek túlnyomóan győriek, így a fejlesztések előmozdítását Borkai Zsolt polgármester az önkormányzat kötelességének érzi.

Korábban írtuk:

Az eszköz a Fül-orr-gégészeti és fej-nyaksebészeti osztály munkáját fogja segíteni, amely nélkülözhetetlen a korszerű daganatsebészetben. Az érintett betegek egy része eddig kényszerűségből más intézetekbe került, ami az utazás kellemetlenségeit, és kisebb hányaduknál más, nagyobb megterheléssel járó műtétet, elhúzódóbb gyógyulási folyamatot jelentett.

Az új, 3,5 millió forintos eszközt a győri önkormányzat, a Győri Kórházért Alapítvány, és a Fej-nyakdaganatos Betegekért Alapítvány támogatásából vásárolták meg.

A győri kórház több támogatást is kapott az utóbbi időben. Az Iparkamara januári Kamarai-kézműves bálján befolyt összeget a Gyermeksebészeti osztály megsegítésére adta, valamint a K&H gyógyvarázs program egy 3,5 millió forintos ajándékhoz jutattatta, hogy ezzel is támogassa a gyermek-egészségügyet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik