Mobil

Kapcsold ki a telefonod – hirdeti az új mozgalom

Az okostelefon alapvetően jó dolog, de nem mindig, mindenhol. Egy új kezdeményezés a kulturált használatért, a függőség ellen indított harcot.

Egy-két évtizede az emberek még beszélgettek egymással ebéd közben, nézelődtek a buszon, könyvet olvastak elalvás előtt. Manapság mindhárom élethelyzetben egyre többen a telefonjukat nyomkodják, kizárva a külvilágot. Persze még mindig sokan képesek mértéktartóan használni az okos eszközöket, ám mind szélesebb azok köre, akik ahelyett, hogy használják a mobilokat, hagyják, hogy a mobilok használják őket.

Hasonló következtetésre jutott egy hazai cég, a ReachMedia stábja is, akik mozgalmat hirdettek a mobilhasználat értelmes keretek közé szorításáért, és a “mobiltalanul” eltöltött szabadidő újra felfedezéséért. Közleményük szerint egyre több kutatás is kimutatja, hogy mennyire függünk a többet és többet tudó, ezért minket is egyre jobban lekötő telefonunktól: naponta átlagosan 150-szer nézünk rá a készülékre, és 10 emberből nyolccal már előfordult, hogy ebédjét, beszélgetését is megszakította azért, hogy e-mailezzen, SMS-ezzen vagy más mobilos tevékenységbe kezdjen. A ReachMedia ügyvezetője szerint számukra akkor tűnt fel a jelenség, amikor egy céges ebéd során mindenki a telefonjával volt elfoglalva, ami gyakorlatilag lehetetlenné tette a személyes kommunikációt.

Ezen felbuzdulva elkezdték először cégen belül promotálni azt, hogy ebéd közben szüneteltessék a telefonhasználatot. Ezt a gyakorlatot lassan több partnerük is átvette, végül az ötletgazdák szélesebb körben is igyekeznek népszerűsíteni a módszert. Ezért indították el a PSZT, avagy “Picit Szüneteltesd a Telefonod” kezdeményezést, melynek már weboldala és Facebook oldala is van. Ha valaki csatlakozik, azzal jelezheti ismerőseinek, hogy egy közös ebéd során valódi beszélgetésre, nem pedig közös mobiltapogatásra lehet számítani.

A Mobilport nevéből adódóan is a telefonok, mobil eszközök kedvelőinek szól, és olyanok írják, szerkesztik, akik kifejezetten kedvelik ezeket a kütyüket. Ennek ellenére a kezdeményezést mi magunk is hasznosnak találjuk, és igyekszünk a népszerűsítés mellett mi is betartani, az ebéd és a többi közös esemény során is pihentetni a telefonunkat. Legfeljebb beszélgetünk róluk. Élő szóban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik