Nagyvilág

Észak-Korea hadüzenetnek tekinti Dél-Korea lépését

Észak-Korea hadüzenetnek tekinti Dél-Korea csatlakozását a tömegpusztító fegyverek elterjedését meggátló kezdeményezéshez (PSI) - közölte szerdán a kommunista ország hadserege.

A közlemény, amelyet a KCNA hivatalos észak-koreai hírügynökség ismertetett, hangsúlyozza: Phenjan a továbbiakban nem tekinti magára nézve kötelezőnek az 1953-ban megkötött fegyverszüneti megállapodást.



Küszöbön a háború

Phenjan közleménye után a dél-koreai csapatok az amerikaiakkal karöltve a legmagasabb készenléti szintre emelték felderítő aktivitásaikat –
számol be a BBC.
A dél-koreai védelmi minisztérium szóvivője szerint ezek után még több vadászgép és személy vesz részt Észak-Korea megfigyelésében. Ugyanakkor az ENSZ csapatok parancsnoksága hangoztatja, hogy a fegyverszünet továbbra is érvényben van.

Szöul kedden jelentette be csatlakozását a PSI-hez, válaszul a hétfői észak-koreai rakétakísérletre. Észak-Korea szerint az egyezményhez való csatlakozással Dél-Korea elérheti az észak-koreai hadihajókat, átvizsgálhatja és jelentheti a gyanús, vagy tömegpusztító fegyvereket hordozó szállítmányokat – írja a BBC. Észak-Korea már korábban kijelentette, hogy ha Szöul csatlakozik az egyezményhez, az háborús helyzethez vezet.

Szakértők közben arról számoltak be, hogy az észak-koreai jongbjoni nukleáris erőmű aktív, ami arra utal, hogy Phenjan újrakezdte az atomfegyverhez szükséges plutónium előállítását.

Az Észak-Korea által hétfőn robbantott atombomba az első híradások szerint 10-20 kilotonnás volt, később azonban kiderült, hogy ennél jóval kisebb mértékű robbanással állunk szemben – írja a Technet internetes portál.



Nem tökéletes az észak-koreai technika

A „Teljes Teszt Tilalom Egyezmény Szervezete” vizsgálatai alapján csak 4,52-es erősségű volt a Richter-skála szerint mért robbanás. Ez pedig nem több egy hat kilotonnás robbanásnál. Ekkora robbanóerőt a 700 MOAB (szó szerint: „minden bomba anyja”) típusú bunkerromboló bomba felrobbantásával érhetnénk el. Más tudósok mérései 4,0-től 5,0-ig változóak, egy azonban biztos: a hétfőn robbantott bomba jóval gyengébb volt a hirosimai atombombánál – olvasható a Techneten.

Észak-Korea nemcsak az atombombát tesztelte, de a rövidtávú ballisztikus rakétáit is. Ezen felül rendelkeznek a Taepodong-2-nek nevezett teherhordó, többfokozatú rakétával, ez műholdakat lenne képes orbitális pályára állítani, de akár az amerikai kontinenst is elérheti.

Az észak-koreaiak atombombát tudnak ugyan készíteni, de nem képesek akkorát, hogy ráférjen a rakétára. Ráadásul még csak kétszer tesztelték. Az első a fellövés után pár perccel egyszerűen felrobbant, a második rakéta utolsó fokozata pedig nem vált le, így a teherrel együtt az óceánba zuhant – írja a Technet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik