Nagyvilág

Obama videón üzent az iráni vezetésnek

A közel harmincéves konfliktuson való felülemelkedést ajánlotta fel az amerikai elnök az iráni vezetőkhöz intézett közvetlen videoüzenetében.

A perzsa újév alkalmából elküldött üzenetben Barack Obama az iráni vezetőkhöz és az iráni néphez szólva hangsúlyozta: “Ebben az évszakban, amely az új kezdetek időszaka, világosan szeretnék szólni az iráni vezetőkhöz.”

“Kormányzatom eltökélt, hogy olyan diplomáciát folytasson, amely minden előttünk álló kérdéssel foglalkozik, és konstruktív kapcsolatok létrehozásán munkálkodik az Egyesült Államok, Irán és a nemzetközi közösség között. Ezt a folyamatot fenyegetéssel nem lehet előbbre vinni. Épp ellenkezőleg, becsületes, a kölcsönös tiszteleten alapuló párbeszédet szeretnénk” – hangsúlyozta Barack Obama a perzsa nyelven feliratozott videoüzenetben.

Tiszta lappal kezdene

Az amerikai elnök olyan jövőt ajánlott, amelyben felülemelkednek a régi viszályokon, s amelyben Irán, valamennyi szomszédja és általában a világ nagyobb biztonságban és békében él.
Obama ugyanakkor hangsúlyozta: “Az Egyesült Államok azt akarja, hogy az Iráni Iszlám Köztársaság foglalja el az őt megillető helyet a nemzetek közösségében”, de “ezt a helyet sem terrorizmussal, sem fegyverekkel nem érheti el”.

A Fehér Ház közölte: a videoüzenetet több, a térségben fogható médiának is eljuttatták. Az iráni újév, a novruz ünnepe idén március 20-ra esik.

Solana új kezdetben reménykedik

Javier Solana, az unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője pénteken kijelentette, hogy reményei szerint Teheránban nagy figyelmet szentelnek a perzsa újév alkalmából elküldött videoüzenetnek.

Építő jellegű az üzenet, … remélem, új fejezetet nyit az Iránnal fenntartott kapcsolatokban – fogalmazott a spanyol politikus. – Remélem, hogy Irán intelligens módon reagál majd rá.
Solana ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy a Nyugatnak még rendeznie kell az iráni atomprogram miatt dúló vitát Teheránnal.
Obama a perzsa újév alkalmából küldött üzenetet az iráni vezetőkhöz, és ebben felajánlotta, hogy a két állam emelkedjék felül a közel harminc éve tartó kétoldalú konfliktuson.
Irán mindazonáltal Brüsszelbe eljutott információk szerint egyelőre visszafogottan reagált, értésre adva, hogy tetteket is vár Washingtontól, nem pusztán szavakat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik