Élet-Stílus

Ki legyen az angol kapitány?

Steve McClaren kirúgása lavinát indított el, Angliában (s azon túl is) mindenki azt találgatja, ki lehet a távozó szövetségi kapitány utódja. A potenciális jelöltek közül Fabio Capello jelezte, érdekli a feladat, Jose Mourinho és Martin O'Neill viszont nem akar az angol csapat szakvezetője lenni.

Kapcsolódó linkek


angolfoci.lap.hu
sport.lap.hu

Bár Steve McClaren kirúgása óta mindössze egy nap telt el, már több mint egy tucat edző neve felmerült lehetséges utódként. Közülük Jose Mourinho, a Chelsea egykori menedzsere és az Aston Villát trenírozó Martin O’Neill – azaz a William Hill fogadóiroda szerint a két legesélyesebb – már kiszállt a „játékból”, mind a ketten jelezték, nem kívánnak leülni a jövő évi Eb-ről lemaradó angolok kispadjára.


Ki legyen az angol kapitány? 1

Steve McClaren csütörtökön menesztették (Getty)



Ugyanígy van ezzel – a posztra korábban pályázó – Sam Allardyce és Alan Curbishley is. A Newcastle United, illetve a West Ham United menedzsere kissé sértődötten vonogatta a vállát, amikor a kapitányi munkakör esetleges betöltésével kapcsolatban kérdezték, s a válasz mind a kettőjük esetében „nem” volt. Majd ezt azzal az indoklással egészítették ki, hogy csak és kizárólag a klubjaikra koncentrálnak.

Rajtuk kívül a Blackburn Roverssel éppen most hosszabbító Mark Hughest és az Arsenal menedzserként dolgozó Arsene Wengert is kihúzhatjuk a lehetséges szövetségi kapitányok listájáról, de Steve Coppell (Reading) is aligha lép McClaren örökébe. Harry Redknapp, a Portsmouth trénere ugyanakkor nem mondana kapásból nemet, mint ahogy az olaszokkal világbajnokságot nyerő Marcello Lippi sem.

Igaz, a 2006-os vb óta „állásnélküli” szakember nem hiszi, hogy keresni fogják az angol szövetségtől, merthogy eddig minden szigetországból érkező invitálást visszautasított. Lippinél talán nagyobb eséllyel pályázik az angol kapitányi posztra Fabio Capello, már csak azért is, mert őt legalább komolyan érdekli a feladat.

„Nagy kihívás lenne a számomra, és a legjobb korban vagyok, hogy kapitány legyek” – jelentette ki a legutóbb a Real Madridnál dolgozó 61 éves tréner, aki jobb híján szakkommentátorként dolgozik.


Ki legyen az angol kapitány? 2

Jelöltek (AP)


És Capellóval még mindig nem értünk a sor végére. Ugyanis Rafa Benitez, Phil Scolari, Guus Hiddink, Stuart Pearce és Alan Shearer nevét is bedobták a köztudatba, sőt Franz Beckenbauer is beszállt a „ki legyen az angol szövetségi kapitány?” össznépi találgatásba. A Császár konkrét ajánlattal állt elő, ő a német csapattal 2006-ban vb-bronzérmet nyert Jürgen Klinsmannt ajánlja a posztra. „Jürgen olyan ember, aki képes megoldani a legnehezebb feladatokat. Azt hiszem, érdekelné a feladat, s a nyelvet is jól beszéli” – így Beckenbauer.

Ugyanakkor sokan azon a véleményen vannak, hogy mindenképpen angol edzőt kell keresni. Például Paul Ince is ezt mondja, a Manchester Unitedben és a Liverpoolban is megfordult egykori védő Glenn Hoddle-t választaná. Hoddle 1996 és 1999 között egyszer már irányította a nemzeti csapatot, neki azért kellett mennie, mert azt állította, hogy a testi fogyatékossággal bíró emberek az előző életükben bűnt követtek el. „Érti a dolgát, eltökélt és motivált, ráadásul angol” – indokolta az igencsak meglepő tippjét Ince.

A döntéshozók nem sietik el a kapitányválasztást, mivel az angol csapat márciusig nem lép pályára. Ennyi névből amúgy sem könnyű kibogarászni a megfelelő jelöltet, aki vállalja is a feladatot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik