Élet-Stílus

Expedíció a bakonyi dinók nyomában

A bakonyi dinoszauruszok felkutatására ismét expedíciót indít a Magyar Természettudományi Múzeum és az Eötvös Loránd Tudományegyetem Őslénytani Tanszéke – mondta Ősi Attila paleontológus, a kutatócsoport vezetője.

A tudós, aki a kezdetektől szervezi az ásatásokat, elmondta: a Bakony északi részén lévő lelőhelyet 2000-ben fedezték fel, 2001-től pedig évente végeznek ott feltárásokat. Az első magyarországi dinoszaurusz-testfosszílialeletek 85 millió évvel ezelőttiek, a késő krétakorból származnak. A szakember szerint az unikumnak minősülő hazai lelőhely még sok meglepetést tartogat, minimum harminc évre elegendő munkát biztosít.

Az elmúlt 6 év kutatásai során összesen 24-féle gerinces állat maradványa került elő: halak, kétéltűek, gyíkok, krokodilok, teknősök, repülőhüllők, pteuroszauruszok, primitív madarak, de főleg dinoszauruszok. Összefüggő csontvázak mellett több ezer önálló csontmaradvány és fog került elő. A bakonyi lelőhelyen ötféle dinoszaurusz – három ragadozó és két növényevő – maradványaira bukkantak a régészek.


Tavaly került elő a csak innen ismert Hungarosaurus tormai páncélos dinoszaurusz. A növényevő, 4,5 méter hosszú dinoszaurusz négy lábon járt, testét több száz páncélelem borította. Öt részleges csontvázat, illetve több száz izolált csontot, fogat, páncélelemet találtak, a koponyája viszont még nem került elő.

Az idei ásatás július végén kezdődik a mintegy 20 főből álló kutatócsoporttal, akik között geológusok, biológusok, paleontológusok, illetve egyetemi hallgatók és gimnazisták is vannak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik