Élet-Stílus

Forradalmi eljárás a daganatok korai felismerésére

Német kutatók kidolgoztak egy módszert, amely minden eddiginél érzékenyebben jelzi a daganatok jelenlétét, valamint az áttétképződés valószínűségét.

Prof. Josef Käs és dr. Jochen Guck, a Lipcsei Egyetem kutató fizikusai új optikai vizsgálómódszert dolgoztak ki a daganatok diagnosztizálására. A jelenleg is alkalmazott módszerek elsősorban a tumorsejtek megjelenését, az általuk termelt anyagokat vizsgálják. A diagnózis felállításához legalább 10000 sejt jelenléte szükséges. Az új módszerrel azonban már 50 sejtből megállapítható a tumor jelenléte és agresszivitása.

A találmány azt aknázza ki, hogy a daganatosan elfajuló sejtek dedifferenciálódnak, azaz elveszítik korábbi jellegzetességeiket. Ennek során merev sejtvázuk (citoskeleton) is átalakul, így a sejtek elaszticitása fokozódik.

A kutatók nagyteljesítményű lézersugarat alkalmaznak a sejtek egyenkénti nyújthatósági tesztelésére, amely a korábban felfedezett (és a sejtek megragadására szolgáló) optikai csipesztől egyebek közt a fény fókuszálatlanságában különbözik.

Az elaszticitás megváltozása tehát tumorra utal. Az új módszerrel előre jelezhető az is, hogy a daganat milyen valószínűséggel ad áttétet, hiszen minél dedifferenciáltabb – nyúlósabb – sejtek alkotják a tumort, annál nagyobb az esély annak terjedésére és az áttétképződésre.

A kutatók szerint az eljárás segítségével lehetőség nyílik a daganatok igen korai felismerésére, akár szűrővizsgálatára is, ami időben elkezdett, és ezáltal sokkal nagyobb eséllyel hatékony kezelésre ad módot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik