Élet-Stílus

Változás az USA környezetvédelmi politikájában?

Bush elnök környezetvédelmi főtanácsadója egy rádióinterjúban célzott arra, hogy az Egyesült Államok az üvegházhatást okozó szennyező gázok kibocsátásának mérséklésére önkéntes vállalásokat tenne.

James Connaughton mindazonáltal azt nyilatkozta, hogy számszerűségekkel kifejezhető célokról egyelőre nem beszél, sem arról, hogy milyen közös lépésekben kötelezné el magát országa. Azt mondta, hogy előbb teljes áttekintést szeretnének kapni a megtehető lépésekről, hogy aztán ezeknek megfelelően lépjenek. Emlékeztetett arra, hogy országa nem írta alá a fenti gázok csökkentéséről szóló kiotói jegyzőkönyvet, s nem is lenne szó valami radikális fordulatról az amerikai környezeti politikában, csupán érzékelik a legfejlettebb országok némi szemléletváltozását ezen a téren.

A közeli napokban az ENSZ égisze alatt Montrealban a vezető ipari országok képviselőinek részvételével tanácskozás lesz a globális felmelegedés problémáiról. A G8-ak elnöki tisztét jelenleg betöltő Tony Blair a kiotói megállapodás lejárta, azaz a 2012. évet követő időszakra a klímaváltozás ügyének szélesebb körű megközelítését vetette fel. Connaughton egyetértését fejezte ki vele, mivel úgymond itt az energiabiztonság, az egészségvédelem kérdésének szükségessége is előtérbe kerül.

A Reuters hírügynökség emlékeztet rá, hogy Bush elnök a klímaváltozást okozó gázok kibocsátási intenzitásának mérséklését vetette fel, azaz az egy dollárnyi termeléssel együtt járó szennyezőgáz-mennyiség fajlagos mérséklését, például a hidrogénre, vagy a tiszta szénre épülő technológiák fejlesztésével. Várható, hogy az elnök Montrealban a többnemzetiségű önkéntes kibocsátáscsökkentés, illetve a szennyező gázok tárolókba gyűjtésének tervével rukkol majd elő.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik