Élet-Stílus

Eladtunk hatmillió tonna CO2-t

A Belgiumnak eladott kétmillió tonna szén-dioxid-kibocsátási kvóta után a zöldtárca Spanyolország számára is értékesített mintegy 6 millió egységet. A befolyt összeg még nem nyilvános, de az biztos, hogy teljes egészében klímavédelemre költik majd.

Magyarország korábban a Kiotói Jegyzőkönyvben vállaltaknak megfelelően visszafogta az üvegházhatású gázok kibocsátását, így 2008 és 2012 között lehetőség van arra, hogy ezek értékesítésével magyar klímavédelmi beruházásokhoz teremtsen forrásokat. Az üvegházgázok kibocsátását egyébként a vállalt hattal szemben 26 százalékkal sikerült csökkenteni.

Hazánk az 1990-es évek ipari szerkezetváltásának is köszönhetően mintegy 70-80 millió kibocsátási kvótát takarított meg, amelyet részben értékesíthet, részben tartalékol majd. Az értékesítésből származó bevételeket kizárólag klímavédelmi célokra fordíthatja az ország – közölte a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KvVM).

Klímaerdő a Bükkben (MTI)

Klímaerdő a Bükkben (MTI)

Magyarország a nemzetközi emisszió-kereskedelmi rendszerben eddig összesen több mint nyolcmillió kibocsátási egységet értékesített. Olt Boglárka, a zöldtárca sajtófőnöke nem nyilatkozott arról, hogy mindez mekkora bevételt jelent. A pontos összeget még azért nem hozzák nyilvánosságra, mert rontaná hazánk tárgyalási pozícióit a további eldások során – mondta el a FigyelőNetnek. A klímabevételekből a zöldtárca egy olyan támogatási rendszert működtet majd, amely mérhető módon segíti elő többek között a lakossági és közszféra kibocsátás-csökkentését.

Első lépésként a Zöld Beruházási Rendszeren keresztül a meglevő, hagyományos építésű házak és lakások, valamint közintézmények komplex energiahatékony felújítását támogatják pályázati rendszerben, ami mérhetően csökkenti majd az üvegházhatású gáz-kibocsátást. Az épületekhez kapcsolódó kibocsátások adják ugyanis a teljes hazai üvegházhatású gáz kibocsátások 30 százalékát, a Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia szerint ezt 2020-ra harmadával lehet csökkenteni.

Számítások szerint az épületetek energiahatékony átalakítása 2025-re mintegy évi 6 millió tonna szén-dioxid kibocsátás csökkenést eredményezhet, ami a jelenlegi magyar üvegházhatású gázkibocsátás 7-8 százalékát jelenti. A hazánkban felhasznált energia 38 százalékát a lakosság használja fel, ennek is több mint kétharmadát az épületek fűtéséhez és a melegvíz előállításához.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik